Als je onderbeplanting wilt aanbrengen, moet je voorzichtig te werk gaan in verband met de kwetsbare wortels. Gebruik nooit een schep, maak liever met je handen de aarde los. Mooi onder een magnolia zijn bijvoorbeeld maagdenpalm (Vinca), Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla) en leliegras (Liriope).
De Magnolia kun je het beste planten op een plek waar veel zon komt. Ook mogen ze ook geplant worden op een plek waar het halfschaduw is, maar in ieder geval niet op het noordoosten van de tuin. De Magnolia heeft namelijk echt lekker veel zon nodig om goed te bloeien. Daarnaast houdt deze boom niet van veel wind.
Bij de plantafstand moet rekening worden gehouden met de toekomstige groeivorm en grootte van de magnolia. Stermagnolia's (Magnolia stellata) blijven kleiner en 1,5 tot 2 meter afstand is voldoende.
Bloemen geuren, bloeitijd maart-april. Zeer wintervast. Verdraagt schaduw. De nederlandse naam is Gewone magnolia, familie van de Magnoliaceae.
De magnolia boom is een sterke struik die maar weinig verzorging nodig heeft. Regelmatig ieder jaar wat tuinturf of zelfgemaakte compost is wel voldoende. Omdat de magnolia geen echt stevige wortels heeft, is het gebruik van boompalen zeker aan te raden. De struik heeft maar weinig last van ziekte en parasieten.
In het voorjaar, voor de bloei, bemest je magnolia met een organische meststof. Om de bloei te stimuleren kun je in de zomer (juni) de boom ook nog licht bemesten. Je kunt hiervoor goed rododendronmest gebruiken. Net zoals rododendrons houden magnolia's van een zure bodem.
Als standplaats kan zowel een zonnige of een halfschaduwrijke plaats worden gekozen. Magnolia's verdragen echter de volle zon alleen maar als de bodem voldoende en gelijkmatig vochtig is. Een humeuze, voedingsrijke en verse bodem met een licht zure of neutrale pH-waarde heeft de voorkeur.
Lang niet iedereen weet dat er ook Magnoliabomen zijn die zelfs twee keer in een jaar een korte tijd bloeien. De Liliflora Nigra bloeit één keer in het vroege voorjaar (maart/april), en de tweede keer later in de zomer. De tweede keer soms zelfs ook nog eens in een andere kleur, zoals paars!
Gewone beverboom – Magnolia x soulangeana
Een van de oudste exemplaren van Nederland met een zeer brede kroon staat in het Wageningse Bassecourt en is ongeveer 150 jaar oud. Het is eigenlijk een grote struik die altijd laag vertakt is en zeer breed kan uitgroeien.
De Magnolia heeft, naast bescherming tegen nachtvorst, weinig verzorging nodig. Het is wel goed om jaarlijks wat tuinturf of zelfgemaakte compost rond de struik te strooien. Ook het gebruik van boompalen is aan te raden om de niet zo stevige wortels te beschermen.
Alle magnolia's groeien vanzelf in een mooie, karakteristieke vorm, snoeien is eigenlijk niet nodig. Het is wel mogelijk om Magnolia soulangeana jaarlijks direct na de bloei sterk te snoeien als het nodig mocht zijn.
Vanaf € 178,50. Voeg toe aan favorieten Bekijk beschikbare maten met bijbehorende prijzen. Omschrijving: Het jonge blad van de Magnolia 'Susan'is opvallend glanzend donkergroen, in de zomer wordt het doffer.
Magnolia's houden niet van wind en staan graag in de zon. Snoeien kun je een magnolia het beste vlak na de bloei, maar eigenlijk is snoeien amper nodig.
Een volwassen Beverboom hoeft u alleen water te geven in extreme droogtes of tijdens een hittegolf. Zorg er bij het water geven voor dat de kluit doet nat wordt en dat het water de grond in trekt en niet zijwaarts afloopt. Af met al is de Beverboom of Magnolia een prachtige toevoeging aan elke tuin.
Strooi in het voorjaar organische mest zoals bloed , vis of beendermeel onder de boom . Bedek de grond rond de voet met een laag van 2,5 cm boomschors of tuincompost . Het vocht wordt dan beter vastgehouden in de grond . Bemest de Magnolia in de vroege zomer en het vroege najaar met koemest korrels.
Hoe snel groeit deze boom? Deze Magnolia groeit circa 30cm per jaar. Het eerste jaar moeten alle tuinplanten zich settelen, in het tweede jaar zal de struik sneller groeier. Magnolia soulangeana Om een goede groei te krijgen is het raadzaam om naar de (voeding in) grond te kijken.
In principe is het niet nodig om een Magnolia te snoeien. Dood hout kan echter wel verwijderd worden, dat geldt ook voor kruisende takken of slecht geplaatste takken. Ook is het aan te raden het hart van de struik open te houden.
Het beste moment waarop je Magnolia kunt snoeien is in het voorjaar/begin mei, net na de bloei. Snoei deze boom alleen als het echt nodig is. En snoei nooit in het najaar. De nieuwe knoppen van Magnolia verschijnen al rond september/oktober aan de boom.
De meeste magnolia's bloeien NU (rond April dus). De meeste die je in Nederland ziet zijn de Magnolia x Soulangeana (boom) en de Magnolia x Stellata (heester). Na een onderzoekje heb ik kunnen concluderen dat alle Magnolia's eetbaar zijn.
Magnolia houdt van een zure grond
Het is een zuurminnende boom en die houdt van een zuurdere bodem. Doe dit door in het voorjaar turf of DCM Vivimus® Heide, Rhodo & alle Zuurminnende Planten door de grond te mengen.
De magnolia heeft snel last van nachtvorst. Wij adviseren u de boom tegen vorst te beschermen door bijvoorbeeld een stuk vitrage over de takken met knoppen te bevestigen.
Magnolia 'Yellow River'
Het is een kleine boom die uitgroeit tot een hoogte van 500cm. De plant heeft ovale, middengroene bladeren en bloeit in april of mei met grote, lichtgele, heerlijk ruikende bloemen.
De Magnolia moet je verplaatsen wanneer de boom de rustperiode in gaat en dat is vanaf oktober. De boom groeit niet meer en de sappenstroom is tot stilstand gekomen. De bladeren zijn van de struik afgevallen en de struik is zich aan het voorbereiden op de winterperiode.
Symbolische betekenis
De magnolia bloeit maar kort, maar de bloemen zijn groot en prachtig van vorm. Bovendien geurt het heerlijk. Deze bloem staat voor liefde voor de (beginnende) natuur, de lente. De bloem staat symbool voor reinheid, trouw en voor idealisme.
In Nederland wordt de Magnolia in de volksmond vaak een tulpenboom genoemd. De bijnaam van deze boom is een “beverboom”. De Tulpenboom komt veel voor in Amerika en behoort wel tot de familie van de magnolia. De magnolia zelf bestaat wel uit 220 soorten.