Een plant die zo giftig is dat hij vroeger gebruikt werd voor executies: de gevlekte scheerling is gewoon te vinden in bermen langs wegen. Oorspronkelijk was de plant vooral te vinden in Limburg en in duingebieden, maar nu duikt hij overal op.
Maar ook narcissen zijn giftig: het eten ervan leidt tot braken, buikpijn en diarree. Prachtig in de tuin, maar extreem giftig: de oleander. Als een kind al een klein stukje van een blaadje of bloem inslikt, kan dit grote gevolgen hebben. Het gif van de oleander heeft effect op ons hart.
De oleander
Veel wetenschappers beschouwen het als de meest giftige plant ter wereld, meldt Jacobjones.plazilla.com. Een blad van een oleander is genoeg om een kind te doden. Dieren die van de plant eten overlijden binnen een paar dagen. Alle onderdelen van de oleander zijn giftig.
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
Door de aanwezigheid van hartglycosiden zijn alle delen van de plant giftig. De actieve componenten van de plant hebben een uitwerking op het hart die vergelijkbaar is met deze van vingerhoedskruid (Digitalis purpurea). Vergiftigingen kunnen al optreden bij inname van zeer kleine hoeveelheden plantmateriaal.
Om met het antwoord te beginnen: Ja, hedera is giftig voor mensen en dieren. In het blad en de bessen zit de stof hederagenine. Deze stof veroorzaakt klachten. Het belangrijkste voordeel van de hedera – dat deze het hele jaar door groen blijft – is nu een nadeel.
De plant bevat onder andere saponinen, coumarinederivaten alsook 0,1% cyanogene heterosiden die zelf minder dan 5% cyanide bevatten. De saponinen zorgen voor irritatie in het maag en darmkanaal van je huisdier. Kortom, een echt giftige plant dus. De gedroogde bladeren worden soms gerookt als substituut voor cannabis.
De lupine is giftig door de stof chinolizidine-alkaloïde, met name in de zaden is deze stof te vinden. Ook kan de plant een allergische reactie opwekken en inmiddels is het voor voedselproducenten verplicht te melden als er in een product lupine is verwerkt.
Hortensia. Je zou het misschien niet zeggen, maar ook de mooie hortensia is geen onschuldige plant. De bladeren en bladknoppen zijn namelijk giftig. Zelfs als je kind een kleine hoeveelheid in zijn mond stopt, kan hij al last krijgen van spijsverteringsstoornissen.
De blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen bij kinderen zijn. Het sap van de plant kan de ogen sterk irriteren.
De malse bladeren, bloemen en wortels zijn allen eetbaar, echter de stengels zijn het minst eetbaar. Het sap uit de stengels is licht giftig. Al met al kan de paardenbloem worden gerekend tot de wilde groenten. De bladeren zijn het hele jaar te gebruiken.
De bloem heeft op zowel de stengels als bladeren haren. Wat veel mensen niet weten is dat alle delen van de klaproos inclusief het melksap giftig zijn voor mens en dier.
De Orchidee is geen giftige plant, al wordt het niet aangeraden om een hap te nemen van de bladeren. Let dus wel een beetje op met kinderen en huisdieren. Het sap van de Orchidee kan wellicht voor wat huidirritatie zorgen, maar niets ernstigs. De Orchidee is een redelijk makkelijke plant om in huis te hebben.
De goudenregen is een zeer giftige plant. De vruchten van goudenregen lijken een beetje op eetbare boontjes. Kinderen verzamelen ze soms om te spelen en lopen zo gevaar op cytisinevergiftiging. Het giftige cytisine is aanwezig in alle plantendelen en de effecten ervan zijn vergelijkbaar met die van nicotine.
Kardinaalsmuts, klimop, taxus, gelderse roos (in grote hoeveelheden), ricinus communis (wonderboon), maretak, wingerd, krentenboompje (vruchtvlees oké, zaad niet), zuurbes (onrijpe bessen), peperboompje, hulst, liguster, vogelkers (vruchtvlees oké, zaad niet), sporkehout, wolfskers, aucuba, dwergmispel, reukerwt, ...
Kerststerren zijn een niet erg giftige soort kerstplanten. Meestal krijgen dieren er maag- en darmklachten van die vanzelf weer over gaan, zoals niet willen eten, braken, sloomheid … Medicatie kan soms verzachting bieden. Daarom is het aangeraden om toch een dierenarts te raadplegen indien uw dier ervan heeft gegeten.
De giftige planten cipreswolfsmelk of gipskruid worden vaak gebruikt als siergroen in kleurrijke boeketten. Ook met decoraties van groene planten moet voorzichtig worden omgesprongen: Vooral in de kersttijd worden soms zeer giftige planten gebruikt, zoals taxus.
De meeste magnolia's bloeien NU (rond April dus). De meeste die je in Nederland ziet zijn de Magnolia x Soulangeana (boom) en de Magnolia x Stellata (heester). Na een onderzoekje heb ik kunnen concluderen dat alle Magnolia's eetbaar zijn.
Als je hond delen van de rode bloem of andere onderdelen binnenkrijgt, dan irriteren de gifstoffen de slijmvliezen. In het ergste geval kan het leiden tot krampaanvallen en verlammingsverschijnselen. Geen zorgen: geraniums zijn voor je viervoeter slechts lichtelijk giftig.
Alle plantendelen zijn erg giftig en bevatten scopolamine en atropine. Verschillende soorten worden hier als kuipplant gekweekt. De planten zijn niet winterhard, en moeten dus naar binnen voor de eerste nachtvorst.