De Dracaena staat ook wel bekend als Drakenbloedboom en Drakenplant. Deze kamerplant komt van nature voor in Afrika, Azië en Midden-Amerika waar hij groeit in de onderlaag van het woud en heeft daarom weinig behoefte aan daglicht.
In de woonkamer, slaapkamer, badkamer of in de keuken, de pannenkoekenplant maakt van iedere ruimte een aangename plek! Pannenkoekenplant ofwel Pila peperomiodes is een bijzondere plant en past ook zeker bij jouw interieur!
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee. Kamerplanten kunnen niet overleven op een plek zonder licht. De ene kamerplant zal het langer uithouden dan de ander, maar als je echt een ruimte zonder ramen hebt (denk aan de badkamer of het toilet), dan zijn kunstplanten toch écht the way to go.
Ze veranderen lichtenergie dus in chemische energie, in de vorm van koolhydraatrijk stoffen. Dit proces wordt fotosynthese genoemd. Wanneer een plant geen licht, water of koolstofdioxide krijgt, dan kan de plant geen chemische energie aan maken en zal deze uiteindelijk dood gaan.
Halfschaduw is gefilterd licht waarbij een plant maximaal 3 à 4 uur zon krijgt. Planten die graag in de halfschaduw staan zijn vaak minder grote kamerplanten. In de natuur staan ze in de schaduw van grote bomen en planten. Letterlijk!
Ficussen zoals de Ficus elastica en de Ficus lyrata. Deze plant kan een klein beetje volle zon verdragen, maar de felle middagzon voelt hij liever niet op zijn bladeren. Als de plant blad laat vallen kan dat betekenen dat hij iets te donker staat.
Cactus. Hoewel cactussen -of eigenlijk cacti- gewend zijn aan fel zonlicht in de woestijn, kunnen ze toch verbranden in de zon. Daarom doen ze het beter op plekken waar deels schaduw is. In compleet donkere kamers zullen ze niet overleven, maar in de meeste slaapkamers zullen ze het goed doen.
Een belangrijk onderdeel bij het verzorgen van vetplantjes is standplaats. Zet je een vetplant in de volle zon of juist niet? Door te weinig licht gaan vetplantjes dood, door teveel licht verkleuren of verbranden de bladeren. De truc is om een goede balans te vinden.
Planten in het licht vormen meer pigment dan planten in de schaduw. Planten die in het donker groeien blijven zelfs helemaal wit en sterven uiteindelijk af omdat er geen fotosynthese plaatsvindt. Bontbladige cultuurvariëteiten, zoals bijvoorbeeld van de ficus, worden vaak gekweekt om hun sierwaarde.
denk o.a. aan de Anemone Blanda, de Geranium Macrorrhizum, de Euphorbia Amygdaloides 'robbiae', de Tricyrtis formosana en natuurlijk de Liriope muscari. 'In elk randje groeit een plantje' is ons devies, maar ook 'de mooiste bloemen bloeien in de schaduw'.
Planten die te weinig licht opnemen, groeien langgerekt uit – op zoek naar licht. Ze zullen weinig blad vormen, en bladeren die ontstaan zijn meestal erg klein.
Je herkent de pannenkoekplant aan zijn ronde, leerachtige blaadjes die zo plat zijn als een pannenkoek: de pannenkoekplant. Als bordjes op stokjes lijken ze te balanceren op dunne stengels. En dat maakt deze Pilea peperomioides ook zo decoratief. De plant groeit snel en wordt zo'n 40 cm hoog.
De Pilea Peperomioides, beter bekend als de Pannenkoekenplant of Pannenkoekplant, is een makkelijke kamerplant. De plant staat het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. De plant krijgt verder het liefst regelmatig kleine scheutjes water, zodat de grond lichtvochtig blijft.
Licht en standplaats
De Pannenkoekplant houdt van een lichte plek, maar houdt 'm uit de felste middagzon direct achter glas. Als de plant het te heet krijgt, kunnen de bladeren verschrompelen. Worden de bladeren slap en gelig, dan kan dat komen doordat 'ie teveel of juist te weinig licht krijgt.
Luchtzuiverend. De Pilea is over het algemeen een fijne luchtzuiveraar, maar door zijn kleine formaat zal hij niet zo veel lucht zuiveren als zijn grotere concurrenten. Doordat de Pannenkoekplant vrij klein is, kan hij ook maar kleine beetjes zuiveren.