Welke plant produceert het meeste zuurstof? De Aloë Vera Plant staat vooral bekend om het verwijderen van gifstoffen uit de lucht, zoals aldehyden en benzeen. In tegenstelling tot de meeste planten, geeft de plant ook 's nachts zuurstof af. Om die reden is de Aloë Vera zeer geschikt voor slaapkamers en binnenmilieu.
De Lepelplant
Voor liefhebbers van planten die niet over groene vingers beschikken is de lepelplant de beste oplossing. Deze luchtzuiverende plant is op veel scholen en kantoren te vinden en mag dan ook wel de populairste luchtzuiverende plant van Nederland worden genoemd.
Met stip op nummer 1 staat onze prachtige Lilly de Spathiphyllum.
Spathiphyllum (Lepelplant)
Alle onderzochte chemische stoffen weet deze krachtpatser uit de lucht te filteren. Ook blijkt dat de Lepelplant (vanwege zijn 'lepelachtige' bladvorm) veel effectiever CO2 om kan zetten in zuurstof dan andere planten.
Sanseveria (Vrouwentong)
De sanseveria produceert 's nachts meer zuurstof dan overdag. Dat maakt het een perfecte plant om de luchtkwaliteit te verbeteren in je slaapkamer. Mocht je weinig tijd hebben of gewoon niet zo goed zijn in plantenverzorging; de sanseveria hoef je maar een keer in de twee weken water te geven.
Bepaalde giftige stoffen zoals formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen, xyleen en tolueen kunnen namelijk onbedoeld in de lucht van onze slaapkamers terechtkomen. Onder de juiste omstandigheden kunnen luchtzuiverende planten in de slaapkamer een effect hebben op de lucht waar u in slaapt.
Klimop (hedera helix)
Klimop staat bekend om het verminderen van bepaalde symptomen zoals allergieën. Dit komt omdat de klimop bepaalde stoffen in de lucht kan 'opruimen'. Zo is het bijvoorbeeld een perfecte plant in de slaapkamer voor mensen met moeilijkheden met hun luchtwegen, zoals astma klachten.
Vrouwentong Sanseveria. Één van de meest luchtzuiverende planten die wij vaak terugvinden in de Hollandse kamers, daarbij ook nog eens makkelijk te verzorgen! Zolang je de plant niet teveel water geeft zal deze het goed doen, en met niet te veel bedoelen wij 1 maal per 2 a 3 weken.
Goed en regelmatig ventileren en verluchten kan een wereld van verschil maken en de meeste klachten verhelpen. Als er onvoldoende verse lucht in je woning binnenkomt, stapelen vocht en andere schadelijke stoffen zich op in je woning.
De schoonste lucht werd gevonden in Nieuw-Caledonië, een eilandengroep in de Grote Oceaan. Onder de ontwikkelde landen had Finland de beste luchtkwaliteit. Er waren wereldwijd wel 222 steden die het doel haalden. Het probleem zit in fijnstof dat kleiner is dan 2,5 micrometer per deeltje.
Alleen op Vlieland en Schiermonnikoog kan je nog gezonde lucht inademen. De grootste oorzaak is het verkeer. Op de kaart hieronder zie je de plekken met de meeste luchtvervuiling. Op die plekken adem je te veel stikstofdioxide of fijnstof in.
Ruimtes met planten hebben wel 50 tot 60% minder bacteriën in de lucht dan kamers zonder planten. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom planten in huis goed voor je gezondheid zijn. Typische luchtzuiverende kamerplanten zijn goudpalmen en dracaena (drakenbloedboom).
Planten maken de lucht in je huis zuiver en zorgen voor zuurstof.De plant neemt ook fijnstof op en stoot die niet meer uit. Met name handig als je een huis woont waar gerookt bijvoorbeeld. Voorbeelden van planten die het goed doen qua luchtzuivering zijn bijvoorbeeld de dracaena, sanseveria, krulvaren en spatiphyllum.
Altijd gedacht dat planten in je slaapkamer ongezond zijn? Wel, dan is er goed nieuws: kamerplanten hebben zelfs een positief effect op onze slaap, gezondheid en de luchtkwaliteit in huis.
Net als de naam is de sanseveria erg veelzijdig in zijn goede eigenschappen. Hij draagt bij aan een regelmatige ademhaling en een gezond immuunsysteem.
Planten zorgen voor een goede nachtrust
Luchtzuiverende kamerplanten zorgen voor een beter luchtklimaat in je slaapkamer en voor meer zuurstof. Samen met de rustgevende eigenschap laten planten zo je beter slapen. Hang planten boven je bed voor een betere nachtrust.
Vlinderbloemige planten, zoals klaver, bonen, erwten, luzerne en lathyrus, kunnen stikstof uit de lucht halen. Daardoor kunnen ze goed groeien waar andere planten een tekort aan stikstof hebben. In je moestuin hoef je peulvruchten geen stikstofrijke bemesting te geven – geen stalmest, wel bv. wat compost.
Meestal werd een plant daarbij in een kleine ruimte gezet waarin zich ook gasmoleculen, zogenaamde 'vluchtige organische stoffen' (VOS) bevonden. Uit een van de onderzoeken bleek dat een gewone klimopplant binnen 24 uur twee derde van het formaldehyde uit de lucht kon verwijderen.
Wel leuk, al zie je het niet vaak, maar een Pannenkoekplant kan kleine witte bloemetjes krijgen. Deze plant heeft geen luchtzuiverende eigenschappen.