Varens zijn vooral onmisbaar in schaduwrijke tuinen. Waar veel andere planten niet willen groeien, voelen zij zich net het beste thuis. Hun grondvoorkeuren komen wel overeen met Rhododendrons, Epimedium, Cyclamen, Hosta, Asarum en Helleborussen, dus die kan je naar lieve lust combineren.
Je moet dus niet alleen op bloemkleur combineren, ook een dynamische afwisseling van struiken, vaste planten, siergrassen, coniferen,… zijn essentieel om tot een goed beplantingsplan te komen. Je kan vakmatig aanplanten en een heel plantvak volplanten met dezelfde soort. In sommige gevallen is dit een goede keuze.
Voor extra kleur in het voorjaar zijn sieruien erg leuk, bijvoorbeeld Allium aflatunense 'Purple Sensation'. Andere sterke vaste planten die goed combineren met siergrassen zijn bijvoorbeeld duizendblad (Achillea-soorten), rode zonnehoed (Echinacea), herfstasters en duizendknoop (Persicaria amplexicaulis en P.
Varens kunnen zowel op vochtige als droge plekken groeien. Op droge plekken blijven ze echter wat kleiner. In de Nederlandse tuinen kunnen ze het beste in goed doorlatende grond geplant worden. De standplaats kan uiteenlopen van lichte schaduw tot veel schaduw (maar weinig wind).
De huidige planten langs het spoor zijn dus naar verwachting allemaal ruim 150 jaar oud! Blad van Koningsvaren (Bron: Piet Bremer)Uit de analyse bleek bovendien een duidelijke relatie tussen de omvang van de Koningsvarens en hun, op basis van de landschappelijke ingrepen, geschatte leeftijd.
Dan doe je er goed aan om de Festuca Glauca aan te planten. Deze siergras is blauw van kleur en wordt afhankelijk van de variëteit 15 tot 40 centimeter hoog. Vaak zie je dat de Festuca glauca gecombineerd wordt met wit kleurige hortensia's. De blauwe kleur combineert namelijk er goed met de witte bloemen.
Lavendel is mooi te combineren met de buxus. Lavendel vormt ook een mooie combinatie met echinacea. Siergrassen kan je ook combineren met lavendel. Laat je verrassen door de combinatie van lavendel en rozen.
Combineer ze daarin bijvoorbeeld een mooi siergras als lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides) of bamboe voor een luchtig accent. Maar ook verwilderingsbolletjes – die gewoon in de grond kunnen blijven – staan er leuk tussen, zoals sneeuwklokjes, sneeuwroem, krokusjes en allerlei narcissen.
Bouw uw borders en beplantingsvakken op qua hoogte. Kies nooit voor te smalle borders, daar kunt u weinig kwijt, maak ze mooi breed (een veel gemaakte fout). Kies vervolgens beplanting die qua groeihoogte oploopt naar achteren. Zo komen kleine planten ook niet in de verdrukking.
Welke teelten elkaar best niet opvolgen:
Erwt en boon niet laten opvolgen. Zaai geen bonen na knolselder of witloof. Zet geen wortel na aardappel.
geraniums zijn ideaal. Je kunt uiteraard een pot vullen met alleen witte geraniums, maar zet ook eens verschillende soorten en kleuren door of bij elkaar voor een extra zomers effect. Geranium kun je bovendien uitstekend combineren met andere zomerbloeiers zoals Verbena, Petunia en Salie.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Waar lavendel planten? Als haagje of bodembedekker, in een border of in een pot op het terras: lavendel brengt geur en kleur waar je maar wil. Kies bij voorkeur wel een plekje in de zon. Lavendel houdt van een kalkrijke en vlot drainerende bodem.
Miscanthus sinensis 'Gewitterwolke'
Volgens ons het mooiste sierriet. Omdat het grote blad een subtiele witte nerf heeft is dit siergras al vroeg in het jaar mooi. En dan die donderwolk van prachtig gekleurde pluimen , waarna het wintersilhouet het jaar besluit. Tot 2 meter hoog.
Water geven
De grond van een varen dient ten allen tijden lichtvochtig te zijn, zonder dat er zich een laagje water onderop in de pot vormt. Dat laagje water kan leiden tot wortelrot, hierdoor kan de plant geen water meer opnemen en zal de plant afsterven.
Varens zijn van origine bosplanten en groeien het allerbeste op schaduwrijke plekken, dit kan halfschaduw of echte schaduw beteken. Er zijn opmerkelijk genoeg ook varens die de zon verdragen.
De varen is op z'n best als hij in een licht vochtige grond staat, waardoor de plant dus regelmatig water nodig heeft. Om deze grond licht vochtig te houden is het soms nodig om 2 tot 3 keer per week een scheutje water toe te dienen. Let er wel op dat de grond niet te vochtig wordt.