Hoewel Saturnus de duidelijkste en beroemdste ringen van het zonnestelsel heeft, zijn er nog drie reuzenplaneten — Jupiter, Uranus en Neptunus — die ook ringstelsels hebben.
Maar toch kan de mens niet op Venus leven. Door de dikke bewolking en dichte atmosfeer is het er erg warm. De temperatuur kan oplopen tot 465 graden Celsius en daarmee is Venus de heetste planeet in het zonnestelsel. Omdat Venus de planeet is die het dichtst bij de aarde staat, is er veel onderzoek naar gedaan.
De vier grootste planeten - Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus, hebben ook ringen. Die bestaan uit brokken ijs en steen, sommige zo groot als een berg maar andere niet veel meer dan een gaswolk. De ringen zijn misschien overblijfselen van een uit elkaar gevallen maan of afgebroken stukken van manen in de buurt.
Saturnus is dan wel groot maar niet zo zwaar. Dit komt omdat het een gasplaneet is. Je kan er dus niet op staan, zoals bij ons op aarde. En Als je Saturnus in een bak met water zou kunnen leggen, dan blijft hij als enige planeet in ons zonnestelsel drijven!
Ringen | Saturnus - Reuzenplaneten.nl. De ringen van Saturnus zijn het meest uitgebreide ringensysteem van elke planeet in ons zonnestelsel. De twaalf ringen bestaan uit miljarden kleine deeltjes, variërend in grootte van centimeters tot tientallen meters, die met z'n allen in een baan rond Saturnus draaien.
Mercurius is de kleinste planeet in het zonnestelsel. Maar zeker niet de minst interessante! Wat maakt Mercurius uniek? Mercurius is de eerste planeet in ons zonnestelsel en staat dus het dichtst bij onze zon.
De ringen van Jupiter bestaan uit vier hoofdcomponenten (van binnen naar buiten): Een dikke binnenste torus van deeltjes, ook wel bekend als een Halo, Een relatief lichte maar uitzonderlijke dunne hoofdring, De gossamerring: Amalthea.
Landen op Jupiter is namelijk niet eens mogelijk, aangezien er geen vast land is. Toch is eerder door wetenschappers vastgesteld dat er op Jupiter sprake is van de juiste druk, de ideale temperatuur en genoeg watermoleculen.
Zouden we met zo'n rover ook op een gasplaneet zoals Jupiter (zie de foto) of Saturnus kunnen landen? Dat wordt lastig, want zoals de naam al zegt zijn deze planeten gasvormig en doordat er geen vast materiaal is, kun je er niet op landen.
Maar Jupiter is geen ster, het is een planeet, gemaakt van gas. Je kunt er dus niet op lopen. Jupiter is erg groot, maar dat betekent niet dat hij langzaam beweegt.
De lotgevallen van de komeet Shoemaker-Levy 9 toonden aan dat het niet noodzakelijk alleen planetaire manen zijn die fragmenteren. Deze theorie heeft als gevolg dat er zich rond alle hemellichamen ringen kunnen vormen. Mogelijk hadden of hebben Venus, Mars, de aarde, of zelfs de zon zeer dunne ringen!
Aan de evenaar wordt Uranus omgeven door een verzameling smalle ringen die in 1977 zijn ontdekt. In totaal heeft Uranus 15 ringen. Van de grote ringen is de Epsilon-ring het breedst (96 km). De meeste andere ringen zijn amper 10 km breed.
In het zonnestelsel vallen alleen de Aarde en Mars in de bewoonbare zone; Venus en Mercurius staan te dicht bij de Zon, de andere planeten te ver ervandaan.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
De aarde is mogelijk niet de enige planeet waar leven voorkomt. Hoog in de dampkring van de planeet Venus hebben wetenschappers sterke aanwijzingen voor leven gevonden. Het gaat om microbes, minieme organismen die misschien door de lucht van Venus zweven.
Jupiter is de allergrootste planeet in ons zonnestelsel. Hij is vanaf de zon gezien de vijfde planeet. Jupiter is zo groot dat onze aarde er wel 1300 keer in past. Omdat Jupiter zo gigantisch groot is, kun je hem soms met het blote oog vanaf de aarde zien.
VY Canis Majoris (VY CMa) is een type M superreus of hyperreus in het sterrenbeeld Grote Hond (Canis Major). Het is een van de grootste sterren die in het heelal zijn ontdekt. De straal van de rode ster is ongeveer 1420±120 maal zo groot als die van onze zon, waardoor onze zon er enkele miljarden malen in zou passen.
Marsgrond is giftig. Er zitten hoge concentraties perchloraat in de bodem, en als je daarin planten laat groeien, worden die ook giftig. Perchloraat komt ook op aarde voor, en er bestaan verschillende bacteriën die het kunnen afbreken.
De Amerikaanse Marsrover Perseverance heeft zuurstof gewonnen uit de koolstofdioxiderijke atmosfeer van Mars, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
De gloeiendhete planeet TOI-849b is de zwaarste rotsachtige planeet die ooit werd waargenomen, met een hoeveelheid materiaal die gelijk staat aan veertig keer de aarde. Vanwege die enorme massa zou je denken dat het om een gasreus als Jupiter gaat, maar TOI-849b heeft nauwelijks een atmosfeer.
Venus of Mars, zou je denken. Maar het goede antwoord is Mercurius. Mercurius staat gemiddeld genomen dichter bij de aarde dan Venus en Mars. Sterker nog, het is de dichtstbijzijnde buurplaneet van alle planeten in het zonnestelsel – zelfs die van Neptunus.
Kleine planeten hebben meestal maar weinig manen: Mars heeft er twee, de aarde heeft er eentje, en Venus en Mercurius hebben er helemaal geen.
Op basis van de hoeveelheid zonlicht die de gasreus Jupiter ontvangt, zou je in de bovenste atmosfeer een kille temperatuur van -73 °C verwachten. Maar uit metingen blijkt dat het er een zinderende 426 °C is.