De tussenpersoon verhuurt de vakantiewoning niet op eigen naam aan de gast, maar de verhuur vindt rechtstreeks door de eigenaar van de vakantiewoning aan de gast plaats. Deze verhuur is belast met 9 procent btw.
De aankoop van een nieuwe vakantiewoning in Nederland is belast met 21% omzetbelasting (btw). Onder bepaalde voorwaarden kan deze teruggevorderd worden van de belastingdienst. Het terugvorderen is afhankelijk van hoe de woning gebruikt wordt: Volledig eigen gebruik.
Omzetbelasting
Over de aankoopsom van een nieuw opgeleverde dan wel nog niet in gebruik genomen recreatiewoning is bij de levering in beginsel 21% aan omzetbelasting (hierna: btw) verschuldigd. Ook bij de levering van de recreatiewoning binnen twee jaar na eerste ingebruikneming is 21% btw verschuldigd.
Vakantiewoning in Nederland
De vakantiewoning moet u opgeven in box 3, de woning moet gewaardeerd worden tegen de WOZ-waarde, tenminste als u er zelf 30% van de tijd verblijft. Over de WOZ-waarde (-/- de schuld op de vakantiewoning) moet u 1,2% belasting betalen.
Bij de aankoop van een nieuwbouw vakantiewoning betaalt u btw. Door de woning vervolgens te verhuren aan een tussenpersoon (denk aan een vakantiepark of reisbureau), kunt u de btw volledig terugkrijgen van de Belastingdienst.
In principe is onroerende verhuur steeds vrijgesteld van btw. Echter, wanneer men “gemeubeld logies” verschaft, moet de verhuur onderworpen worden aan 6% btw.
In de volgende situaties is de verhuur van onroerende zaken altijd belast met btw: verhuur voor korte periode door een hotel-, pension-, kamp- en vakantiebestedingsbedrijf. verhuur van blijvend geïnstalleerde werktuigen en machines.
Investeren in een vakantiehuis is een goede manier om extra vermogen op te bouwen. Je kunt geld verdienen door het huis te verhuren en de woning mogelijk met meerwaarde verkopen. Het is wel belangrijk om de risico's in de gaten te houden, zoals hoge onderhoudskosten of een verslechterende woningmarkt.
Er zijn heel wat zaken die je duidelijk moet hebben voor je een vakantiewoning koopt, denk bijvoorbeeld aan de omgeving, de faciliteiten van het vakantiepark en het type vakantiewoning. Daarnaast is het zinvol om te bepalen of je vooral zelf gebruik maakt van de woning, of dat je de woning ook wilt verhuren.
Wie een tweede verblijf bezit, moet dat jaarlijks aangeven in zijn belastingaangifte, zelfs wanneer het niet verhuurd is. U geeft dan het niet geïndexeerd KI in uw aangifte op. Daarna betaalt u belastingen op het geïndexeerd KI verhoogd met 40 procent.
Hebt u een recreatiewoning in eigendom, dan kan deze woning fiscaal alleen als eigen woning worden aangemerkt als deze woning voor u als zogeheten hoofdverblijf (zie hierna) dient. Daarbij is van belang dat u samen met uw (eventuele) fiscaal partner niet meer dan één hoofdverblijf kan hebben.
Een 2e woning is een woning waarvan u de eigenaar bent, maar waarin u niet woont. Bijvoorbeeld een vakantiehuis. Uw 2e woning hoort bij uw box 3-vermogen. U betaalt belasting over uw vermogen volgens de regels die daarvoor gelden.
Voor klanten in Nederland geldt een btw-tarief van 21% voor de servicekosten van Airbnb. Als je btw-plichtig bent of als het om een zakenreis gaat, wordt er mogelijk geen btw op de servicekosten van Airbnb in rekening gebracht. In dat geval moet je deze btw mogelijk wel op je btw-aangifte vermelden.
In 2019 betaalt u maximaal 1,68% belasting over de waarde van uw vakantiehuis. Een vakantiewoning in het buitenland wordt ook meegenomen als belast vermogen in box 3. Om dubbele belastingheffing te voorkomen, verleent Nederland, afhankelijk van het verdrag, een vermindering van belastingheffing.
Vraag na bij de gemeente voordat je je vakantiehuis verhuurt
Wil jij jouw vakantiehuis gaan verhuren, dan zul je ook bij de gemeente moeten aankloppen om toestemming te vragen. Bij particuliere vakantieverhuur geldt een maximum van 60 dagen per kalenderjaar.
Voor recreatiewoningen zoals een vakantiewoning, een chalet of stacaravan en voor een tweede woning betaalt u 8% overdrachtsbelasting.
De gemiddelde prijs was in 2019 152.000 euro. Opvallend is de steeds grotere tweedeling. Aan de ene kant zijn goedkope huisjes erg populair, met een verkoopprijs rond de 100.000 euro. Aan de andere kant is er ook een groei te zien in het luxe segment, vakantiehuizen met een verkoopprijs van 200.000 euro en meer.
Hypotheekverstrekkers financieren een tweede woning nooit volledig. Je kunt meestal maximaal 70 procent van de woningwaarde lenen. De overige 30 procent moet je dus zelf betalen. Dit kan met je spaargeld of je kan er een lening voor afsluiten.
Woonbestemming of recreatiebestemming
U mag alleen permanent in een recreatiewoning wonen als deze de bestemming wonen heeft. Uw gemeente bepaalt dit. Gemeenten moeten handhavend optreden tegen mensen die onrechtmatig in een recreatiewoning wonen. In het bestemmingsplan staat welke bestemming een gebouw heeft.
Geen omkijken naar
Beleggen in recreatief vastgoed is volgens Van den Brink relatief waardevast. “Het rendement ligt vaak rond de 5%. En als het een nieuwbouwwoning is en je de woning beschikbaar stelt voor de verhuur, kun je vaak de BTW op de aankoop volledig of gedeeltelijk terugvorderen.”
Een gegarandeerd rendement van 7 tot 8 procent en geen omkijken naar de verhuur of schoonmaak. Het klinkt verleidelijk, een vakantiehuisje voor de verhuur als belegging.
Conclusie. Permanent bewonen van een recreatiewoning is niet toegestaan. Gemeenten kunnen permanente bewoning wel mogelijk maken door het afgeven van een persoonsgebonden gedoogbeschikking.
Leveringen en diensten die belast zijn met een laag tarief, vallen onder het btw-tarief in Nederland van 9%. Onder dit tarief vallen de volgende goederen: voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen, antiek, boeken en periodieken.
Wanneer er een BTW belaste huur is afgesproken is het percentage 21%. Het komt ook voor, bijvoorbeeld bij een particuliere verhuurder, dat er geen BTW wordt belast over de huur. Het kan zijn dat u een niet BTW plichtige organisatie hebt. Houdt er dan rekening mee dat de verhuurder om een BTW compensatie vraagt.
De netto huur is de prijs die je betaalt voor de woonruimte, wordt ook wel de kale huur genoemd.