De winnaar. Het pizzadeeg uit de Lidl kwam met een score van 8,2 op 10 als winnaar uit de bus. De tweede plaats gaat naar het pizzadeeg uit de Carrefour. Die haalde een gemiddelde score van 7,8 op 10, gevolgd door het pizzadeeg uit de Albert Heijn met een 6,7 op 10.
Pizza Romana
Een bekend kenmerk van deze Pizza is de dunne, krokante bodem.
Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Vaak gebruikt zijn bijvoorbeeld plakjes tomaat, zongedroogde tomaatjes of doormidden gesneden cherry tomaatjes. Maar ook witte of rode ui (gesneden in dunne ringen), gewone paprika of zoete puntpaprika, courgette, champignons, olijven en aubergine kunnen heerlijk zijn als pizza toppings.
Een te natte pizzabodem is vaak te wijten aan de mozzarella. Immers: een goede bol mozzarella is smeuïg en bevat dus heel wat vocht. Logisch dat die sappen vrijkomen tijdens het bakken en dat ze in de bodem van je pizza sijpelen. Het resultaat: de bodem van de pizza is niet knapperig maar nat en klef.
Je plaatst de ongebakken pizza op een hete pizzaschep.
Waarschijnlijk gebruik je voor het lanceren, draaien en uit de oven halen dezelfde pizzaschep. Hierdoor wordt jouw pizzaschep warm en pizzadeeg dat warm word gaat heel snel heel erg plakken. Dit komt omdat het vocht direct begint te verdampen.
Voorkomen dat je pizza aan de pizzaschep vast plakt
Houd je pizza iets kleiner dan de omvang van de pizza schep, anders is de pizza lastig in en uit de oven te krijgen. Om te voorkomen dat je pizzadeeg aan de schep vastplakt, bestrooi de de schep eerst met bloem of semolina.
Pizza beleggen met kaas
Van alle kazen die vaak op pizza worden gebruikt is mozzarella een absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het beste smelt, kleurt en bubbelt. In Nederland hebben we het vaak over mozzarella.
Beleg je pizza à la quattro stagioni en vul elke kwart in met ander beleg. Ga bijvoorbeeld voor vijf kazen op één kwartje, margherita op het tweede, beleg het derde met champignons en ham en het vierde met tomaten en geitenkaas. Laat je inspireren door onze recepten voor pizza.
Vooral bij pizzabakkers zijn Italiaanse kruiden populair: rozemarijn, basilicum, tijm en oregano. Daarnaast is peterselie erg populair als pizzakruid. We gebruiken deze vijf pizzakruiden voor de Sensazione, onze populaire steenovenpizza, en Rustipani.
Je wilt dat het lekker warm wordt daarbinnen, dus zet je oven op de maximale temperatuur. Laat hem minimaal dertig minuten opwarmen. Terwijl de oven aan het opwarmen is, leg je de pizza op een groot stuk, met bloem bestuift bakpapier.
Hetelucht: 200°C, baktijd: 7 – 9 minuten. De baktijd kan variëren afhankelijk van het type oven. Zo eenvoudig gaat het: Verwarm de oven voor (Boven- en onderwarmte) op 220°C.
De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius. Hierdoor worden de pizza's lekker knapperig en krokant. Echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op 500 graden Celsius gebakken.
Italian bodem
Dit is een dunne bodem. Een Italiaanse bodem zoals je 'm ook in Italiaanse restaurants verwacht. De bodem is, doordat 'ie dun is, lekker knapperig. Ook deze bodem is heerlijk met onze knoflookolie op de dunne rand.
Je kunt bij Domino's je pizza's bestellen in verschillende formaten. Je kunt kiezen voor een medium bodem t/m het grootste formaat XXL. Hoewel de bereiding voor een Italiaanse pizza op elk formaat belangrijk is, is ook de bodem belangrijk voor 'Napolitaanse' pizza's.
De Amerikaanse pizza is ontstaan in Chicago. Het belangrijkste verschil is dat de korst in Amerika omhoog staat. Dit verschilt soms wel enkele centimeters met de Italiaanse pizza's, vandaar de term deep-dish pizza: er kan als het ware wat ín.
Da's simpel: de meeste mensen krijgen niet meer dan 1 pizza op. Reken dus op één portie pizzadeeg per persoon. Maak verschillende pizza's en snij ze in stukken: zo kan iedereen van alles wat proeven.
De pizzasaus van Mutti is ideaal om jouw eigen traditionele italiaanse pizza te maken. De saus is op basis van verse 100% italiaanse tomaten en iets dikker qua structuur dan de reguliere polpa.
Het verse pizzadeeg van Jan vind je in het koelvak in de supermarkt bij de verse pizza's en is verkrijgbaar in de varianten: Mini pizza's (6 stuks), pizzakit voor de hele familie (met tomatensaus), ronde pizza en bolletje pizzadeeg (ook met tomatensaus).
Mozzarella. Vrijwel al onze pizza's zijn belegd met de lekkerste mozzarella, afkomstig uit Frankrijk. We maken gebruik van de allerbeste ingrediënten en daarom wordt er 100% mozzarella gebruikt. 100% mozzarella houdt in dat er uitsluitend koemelk wordt gebruikt voor de lekkerste smaak!
Jong belegen Goudse kaas: deze kaas smelt mooi op de pizza en geeft een lekkere smaak. Jong belegen kaas geeft samen met mozzarella en Parmezaan een mooie basissmaak aan je pizza. Je hoeft in principe geen andere kaas meer te gebruiken. Belegen of oude (geiten)kaas: deze gebruik ik soms in plaats van Parmezaan.
We gebruiken alleen 100% Mozzarella kaas op onze pizza's. Omdat wij vinden dat alleen de beste kaas goed genoeg is voor Domino's pizza's.
Kneed niet te lang > te kort kneden is niet goed, maar te lang kneden ook niet. Je deeg wordt daar te elastisch van. En dus moeilijk te verwerken tot een mooie deegbodem. Vooral met kneden in de machine loop je kans dat je te lang kneedt.
Kneed je deeg lang genoeg
Na zo'n tien minuten kneden, zul je merken dat het deeg soepel en elastisch wordt. Het is klaar als het nog enigszins plakkerig aanvoelt (een beetje zoals een plakbriefje), maar wel makkelijk van de ondergrond loskomt én geen sporen meer achterlaat.
Deeg kneden
Neem eerst kleine beetjes bloem en vervolgens steeds meer bloem mee. Je kunt ook een keukenmachine met deeghaken gebruiken. Door te kneden ontstaat er glutenvorming in het pizzadeeg. Dat zorgt weer voor een luchtige en elastische bodem.