In de zomer, voor al in de periode tussen mei en oktober kan de daas voor overlast zorgen bij grazende dieren en hun verzorgers. Dazen zorgen voor pijnlijke beten en kunnen dieren soms uren lang lastig vallen.
Alleen de vrouwtjes bijten, op zoek naar bloed. De beet is pijnlijk en de daas laat niet los als zij wordt ontdekt. In België en Nederland is de regendaas voornamelijk actief van mei tot oktober.
Dazen bevinden zich vooral in landelijke gebieden waar ook paarden en koeien grazen. Ze worden dan ook wel 'paardenvliegen' genoemd. Natuurgebieden met water zijn ook geliefd bij dazen. Ze hebben namelijk water nodig om eitjes te leggen.
Zij komen vooral op warmte en beweging af. Ook sommige geuren zouden een aantrekkingskracht op steekvliegen hebben. De belangrijkste prooi voor de daas is grootvee (koeien en paarden) maar ook mensen zijn aantrekkelijke prooien. Dazen kunnen vrij gemakkelijk door dunne kleding heen bijten.
In dit soort gevallen hoort medische hulp ingeschakeld te worden. Let goed op: dazen kunnen ook bacteriën overdragen! Dit kan een bacteriële infectie veroorzaken. Raadpleeg een arts wanneer de pijn langer dan een week blijft aanhouden.
Overdracht door bloedzuigende insecten zoals muggen
Het is bekend dat verschillende bijtende insecten waaronder steekmuggen, bijtende vliegen (zoals horzels en dazen), mijten, luizen en vlooien geïnfecteerd kunnen zijn met de Borrelia bacterie en tal van andere ziekteverwekkers.
Een dazenbeet ziet eruit als een grote, rode, gezwollen bult. De huid rond de beet jeukt vaak en kan zeer pijnlijk zijn. In sommige gevallen kan de beet ook leiden tot een bacteriële infectie. Deze bacteriële infectie kunt u herkennen aan een rode cirkel of gele korstjes rondom de wond.
Dazen bijten
Een daas wordt vaak verward met de horzel. Horzels kunnen echter, in tegenstelling tot dazen, niet bijten. De daas komt vooral voor op vochtige plaatsen, waar zowel zon als schaduw is. In Nederland is dit veelal op het platteland waar weide en bomen elkaar afwisselen.
Dazen leggen hun eitjes in vochtige weilanden, wegbermen, moerasachtige gebieden, op de bodems van sloten en op planten. De eitjes ontwikkelen zich in die vochtige omgevingen tot larven en poppen.
Insect Free is een van de meest doeltreffende oplossingen om insecten af te weren zoals muggen, vliegen, dazen, teken. Je mag deze insectenspray gewoon vernevelen op je huid en je zal er zelf geen last van ondervinden aangezien de spray niet vlekt of kleeft en bovendien nog een aangename geur heeft.
Voedsel: Het mannetje laaft zich aan nectar en (rottende) plantensappen. De vrouwtjes hebben bovendien bloed nodig voor de ontwikkeling van de eitjes voordat ze worden afgezet. Levensverwachting: Een volwassen daas wordt slechts 3-6 weken oud.
Dazen worden vaak verward met horzels, dit is echter een totaal andere groep van vliegen. Horzels kunnen in tegenstelling tot dazen niet bijten. Daarnaast parasiteren de larven van horzels in levende dieren terwijl de larven van dazen zich ontwikkelen rond wateroppervlaktes.
Vliegenspray. Een spray kan jou ook helpen bij het afweren van vliegen en dazen, zoals de Equi Protecta Paardendeodorant of Sensipharm Herbal Equi Spray. Deze sprays zijn beide 100% natuurlijk en werken ± 12 uur als geurmasker, afhankelijk van het zweten van het paard.
Bij een dazenbeet wordt de huid open gebeten, waardoor u een wondje krijgt. Zo herkent u een dazenbeet: Jeukende huid. Scherpe en/of brandende pijn.
Wees alert bij een dazenbeet, want de beet leidt soms tot een bacteriële infectie van de huid. Een dazenbeet komt relatief veel voor, omdat de daas een agressief insect is. Een daas bijt zich vast in de huid met zijn scherpe tandjes en zuigt het vrijkomende bloed op.
Het is allereerst van belang dat u de huid op en rond de plek van de beet koelt, dit kan eventueel met een instant coldpack (geen vriezer nodig). Vervolgens moet de wond gedesinfecteerd worden. Dit kan met Betadine jodium, dit jodium prikt niet en is hierdoor ideaal voor het desinfecteren en reinigen van wonden.
Deze horzel kan niet steken maar laat de larven door een mug transporteren naar de mensenhuid. Hier kruipt de larve meestal door het gaatje van de muggenbeet naar binnen en veroorzaakt daar myiasis.
Het volwassen diertje is fors gebouwd en min of meer bedekt met zachte haren. Ze hebben erg kleine monddelen. Hoornaars en dazen worden in de volksmond ook nog wel eens horzels genoemd. In tegenstelling tot hoornaars en dazen kunnen horzels echter niet steken!
De huiduitslag door de ziekte van Lyme is niet altijd een karakteristieke 'rode ring', maar kan ook een egaal gekleurde vlek zijn. Bij 1 op de 3 mensen met een huiduitslag door de ziekte van Lyme ontstaat zo'n egaal gekleurde vlek.
De ziekte van Lyme kan zich uiten in de volgende klachten: Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot 3 maanden na een tekenbeet verschijnen. Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
Slechts bij een klein deel van de mensen leidt een tekenbeet tot de ziekte van Lyme. Bij veel patiënten geneest de ziekte volledig door een antibioticakuur van tien dagen tot vier weken.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
Over het algemeen heeft een insectenbeet of -steek geen ernstige gevolgen, buiten dan een aantal uren of dagen plaatselijke last (jeuk of pijn). Als je erg gevoelig bent, kan het wel iets langer duren.
De hoornaar is de grootste inheemse wesp in België. Ze zijn minder agressief dan gewone wespen, maar een steek kan pijnlijker zijn. In de meeste gevallen is een steek ongevaarlijk.