Het regelwerk bestaat uit vurenhouten latten, welke bevestigd worden aan het plafond of muur. Op deze latten worden later de platen of schrootjes bevestigd. De meest gebruikte maat is 22 x 50 mm, welke zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden.
De minimumafmetingen van het regelwerk zijn 19 x 44 mm, de dikte is mede afhankelijk van de minimale nagel- of schroeflengte die nodig is om de delen te bevestigen. De indringing van de nagel of schroef in het regelwerk dient minimaal 1,5 maal de dikte van het te bevestigen profiel te zijn.
Bij een lang of breed plafond krijg je te maken met dwarsnaden. Zorg dat de naden altijd samenvallen met een rachel. Zorg er tevens voor dat de dwarsnaden minimaal 25 cm verspringen.
Gipsplaten heb je in verschillende diktes van oa 9,5mm en 12,5mm. Er zit natuurlijk verschil in prijs en stevigheid. Maar een ander belangrijk punt is dat bij de 12,5mm plaat je het regelwerk waar je de platen tegenaan schroeft ongeveer 60cm is en bij de 9,5mm platen is dat 40cm.
Het regelwerk bestaat uit vurenhouten latten, welke bevestigd worden aan het plafond of muur. Op deze latten worden later de platen of schrootjes bevestigd. De meest gebruikte maat is 22 x 50 mm, welke zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden.
Het houten frame, ook wel rachelwerk genoemd, geldt als het fundament van de scheidingswand. Hiervoor worden vaak balken van Vurenhout gebruikt. De dikte van de te gebruiken balken is afhankelijk van de dikte van het deurkozijn en de te gebruiken MPF platen en gipsplaten.
Breng de rachels om de 40 cm (hart-op-hartafstand) haaks op de balklaag aan met snelbouwschroeven 25 mm. De maximale hart-op-hartafstand van de balken bedraagt 60 cm. Laat rondom 1 cm ruimte tussen rachel en muur in verband met het werken van de omringende constructie.
Want in de praktijk zijn zowat alle houtsoorten geschikt om tegen een plafond te bevestigen. Enkel hout dat makkelijk uitzet of krimpt, zoals den of beuk vermijdt u best. Exotische houtsoorten zijn het meest stabiel, maar niets belet u om voor een western red cedar of kastanjelaar te kiezen.
Voor het bevestigen van de gipsplaten gaan we schroeven van 35mm lengte (diameter 3,9) gebruiken.
Ons advies is om de dikte van de staanders aan te passen aan de dikte van de dakbalken. Maak bijvoorbeeld een combinatie van 5 x 15 cm balken bij de horizontale balklaag met 15 x 15 cm verticale staanders of 7 x 20 cm balken met 20 x 20 cm staanders. Zo heeft u uw staanders en ringbalken mooi in verhouding.
De hartafstand tussen de regels moet 30 cm zijn. Als je stucplaten gebruikt houd dan een hartafstand van 40cm aan tussen de regels aan. Controleer regelmatig of de regels op de juiste hoogte zitten. Vul als het nodig is de ruimte tussen regel en plafond op met stukjes hardboard.
Je hebt 3,33 m¹ regels nodig per m². De Platen kun je hierop bevestigen door middel van gipsplaat schroeven of gipsplaat spijkers.
Je kan stucplaten ook in de lengterichting op de rachels schroeven; dan zie je minder effect van eventuele oneffenheden en kan (moet) je de plaatranden wel vastschroeven. Maar dan is een rachel van 50 x 22 wel handiger: minder dicht schroeven langs de rand v.d. plaat.
Voor een verlaagd plafond moet u onder een bestaande vloer eerst een stijf regelwerk aanbrengen van houten rachels of van metalen C-profielen (van koudgevormd staal of van bijvoorbeeld aluminium). Dit regelwerk is de drager van de stucplaten.
Bij stucplaten is het verstandig om tussen de platen een kleine kier aan ruimte over te houden. De kopse kanten van stucplaten breng je koud tegen elkaar aan, waardoor de stucplaatjes in verband van elkaar worden aangebracht.
Kies voor gipsplaten met een dikte van 12,5mm
Gipsplaten met een dikte van 12,5mm zijn het meest geschikt voor de afwerking van een plafond. Deze platen zorgen samen met de metalen onderstructuur voor een stevigere basis ten opzichte van platen die 9,5mm dik zijn.
Gyproc heeft voor de afwerking van wanden en plafonds een aantal totaalsystemen ontwikkeld die bestaan uit metalen profielen. Voor wanden zijn Metal Stud profielen vaak de ideale oplossing. Ook voor verlaagde plafonds kun je het Metal Stud systeem gebruiken, maar ook het PlaGyp S of D systeem of veerregels.
Zorg ervoor dat de kopse naden tussen de stucplaten minimaal 10 cm ten opzichte van elkaar per plaatbreedte verspringen. Houd de stucplaten altijd minimaal 2 tot 3 mm vrij van de aangrenzende wanden.
Een scheidingswand maak je met blokken van 7 tot 10 cm dik. De blokken lijm je met een blokkenlijm aan elkaar. Je kunt gasbetonblokken op maat maken met een grofgetande blokkenzaag.
Een rachel is een (meestal houten) lat waaraan houten delen, stucwerk, steengaas, gipsplaten of andere spijker- of schroefbare platen aan plafonds of muren worden bevestigd. Het geheel van rachels heet een rachelwerk. (Een rachel is iets breder dan een tengel en smaller dan een schroot.)
Kies indien mogelijk isolatie die ongeveer 0,5 cm dunner is dan de dikte van uw profiel. Isolatie mag ook even dik als het profiel zijn. Bij een tussenmuur kunt u de isolatie direct tegen de muur aan plaatsen. U hoeft hier niet met folies te werken.