Recruiters kijken of je voldoet aan de harde eisen die voor de functie nodig zijn: je studie en opleidingsniveau, je werkervaring, je vaardigheden en je competenties.
Je vertelt over wat je leerde uit vorige werkervaringen of op school. Om je kwaliteiten in te kunnen schatten, polst de recruiter vaak naar je werkervaring en naar wat je leerde tijdens je opleiding. Zo wil hij te weten komen of jij van aanpakken weet en de functie naar een hoger niveau kan tillen.
Tip 1: Je cv is belangrijker dan je sollicitatiebrief
Bijna elke recruiter geeft heel duidelijk aan: het cv is met afstand het belangrijkste document tijdens je sollicitatie. “Er reageren zoveel mensen op onze vacatures, dat ik geen tijd heb om al die brieven door te lezen.”
Tenzij je de recruiter in kwestie persoonlijk kent, is 'geachte heer' of 'geachte mevrouw' dus het meest gepast in een sollicitatiebrief.
Laat weten wie je bent
Een cv kan niet zonder je persoonlijke gegevens. Daarom zet je helemaal bovenaan het document je naam, je adres en je geboortedatum. Om ervoor te zorgen dat de werkgever je kan bereiken voor een eventueel gesprek vermeld je ook je e-mailadres en je telefoonnummer.
Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
Zeg iets als: 'De vakken die ik heb gevolgd tijdens mijn opleiding hebben me goed voorbereid op deze functie' of 'De twee jaar die ik gewerkt heb bij bedrijf x hebben me ruime ervaring bijgebracht met alle taken en vaardigheden waar u om vraagt in uw vacaturetekst. '
Vertel in een paar zinnen wat jou bezighoudt en vooral waar je passie ligt. Wanneer je vanuit je passie vertelt, zullen je ogen gaan twinkelen en komt er vanzelf een informeel gesprek op gang. Werkgevers/recruiters zijn op zoek naar die twinkeling, jouw enthousiasme.
Reflecteer op je carrière
Het antwoord op “waar zie jij jezelf over 5 jaar” begint bij een goede voorbereiding. Kijk eens goed naar je loopbaan. Reflecteer op je opleiding, het aantal jaren aan werkervaring en geslaagde projecten.
Tip 4: Laat je contactgegevens overal achter
Als je zowel online als offline duidelijk maakt wat je kan en wat je ambieert, heb je jouw kansen om benaderd te worden door een recruiter al minsten verviervoudigd. Vervolgens moet je er alleen nog voor zorgen dat recruiters ook echt contact met je op kunnen nemen.
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.
Voorbeeld antwoord
Wat mij onderscheidt van anderen is dat ik het heel leuk vind om aan nieuwe dingen te beginnen. Veel mensen zien op tegen verandering, maar ik krijg daar juist energie van. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat ik veel durf. Ik ben niet zo snel bang bijvoorbeeld.
“Ga je morgen beginnen?” “Wil je hier eigenlijk wel werken?” “Moet je niet even met Jan gaan praten?” De ander moet eerst “ja” of “nee” antwoorden. Daarna kan hij gewoon zijn mond houden. Wat de vragensteller wil of vindt, is al in de vraag verpakt. Dit soort vragen is dus suggestief.
Zet jouw naam en contactgegevens bovenaan de brief, of in de linkerhoek van de pagina. Vervolgens voeg je een witregel toe en zet je hier de bedrijfsgegevens waar je naar schrijft (daarover later meer). Daarna volgt weer een witregel en voeg je de plaats en datum toe.
Onbekende geadresseerde
Het kan gebeuren dat je de naam online niet kan vinden en dat zelfs na een belletje het niet duidelijk is voor wie de sollicitatiebrief is. Houd het dan simpelweg bij de volgende varianten: Geachte heer, geachte mevrouw. Geachte heer, mevrouw.