Honden staan bekend om hun liefde, trouw, kameraadschap. Maar ook het goede zichtsvermogen, het reukvermogen en gehoor is een niet onbelangrijk deel van de hond. Deze zijn dan ook vaak sterk ontwikkeld in het dier.
Het gedrag is aangepast aan de (natuurlijke) omstandigheden waarin het dier leeft en helpt het dier om te overleven. Er zijn verschillende soorten natuurlijk gedrag. De belangrijkste zijn voortplantingsgedrag, maternaal gedrag, foerageergedrag, rustgedrag en territoriumgedrag.
Honden gebruiken hun hele lichaam, van oren tot staart, om te communiceren met andere honden, en ook met mensen! Ze vertellen ons wanneer ze gelukkig en ontspannen zijn, maar ook wanneer ze zich nerveus of angstig voelen. Je denkt waarschijnlijk dat je hond heel expressief is en dat jullie elkaar heel goed begrijpen.
Het sociale gedrag van de hond. Van nature heeft een hond sociaal contact met soortgenoten nodig. In Nederland leeft echter 90% van de honden zonder soortgenoten. Om dat te compenseren moeten het baasje en de gezinsleden een hond veel aandacht geven.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Honden zijn van oudsher roedeldieren en leven dus in groepen. Maar dat betekent niet dat de huishond zoals wij die nu kennen exact dezelfde behoeftes heeft als de wolf. Honden zien ook andere gezinsleden als 'roedel' en kunnen zo een heel volwaardig leven hebben.
Gedrag ontstaat omdat we dat zelf willen, of omdat de buitenomgeving iets van ons verlangd. Dit moment noemen we de aanzet tot gedrag. De aanzet tot gedrag is heel divers en heeft te maken met drijfveren die je hebt of bijvoorbeeld jouw omgeving. Een aantal voorbeelden over de aanzet tot gedrag.
Een hond moet met de stem bij te sturen/corrigeerbaar zijn. Om te kijken of de pup zich laat corrigeren (= ophoudt met waarmee hij bezig is) testen we na een duidelijke harde nee of foei of grom-blaf als de pup iets doet wat de tester niet goedvindt. Ook wordt daarna gekeken hoe erg de pup hiervan onder de indruk is.
Samenvatting. Dit bijzondere boek heeft als uitgangspunt de “hond”. Beginnende met de wolf en zijn natuurlijke lichaamstaal bespreken de auteurs de “taal” van de hond. Aan de hand van zijn staart, oren, neus en houding vertelt dit boek hoe de hond zijn soortgenoten laat zien wat hij/zij bedoelt.
Honden vinden het niet prettig als je hen rechtstreeks benadert terwijl je ze in de ogen staart. Zeker niet als je een vreemde bent. Het kan voor de hond zeer bedreigend overkomen. Draai je liever iets af, kijk af en toe weg en knipper een keer wanneer je een hond ontmoet.
Omdat honden geen fovea hebben (een gebied in het oog met 100% kegeltjes), wordt geschat dat hun oog voor detail tot 6 maal minder goed is dan dat van de gemiddelde mens. Honden kunnen 's nacht veel beter zien dan de mens om twee redenen: Ze hebben veel meer staafjes (deze zijn nodig om 's nacht te kunnen zien).
Het lichaam registreert een interne verandering en reageert daarop met bepaald gedrag. Een inwendige prikkel kan een hormoon zijn, een pijngevoel of een hongergevoel. Bij een hongergevoel registreert het lichaam een verandering in de maag (te weinig voedsel), waardoor de motivatie om te eten ontstaat.
Beetje spanning
Als een hond onzeker is of iets een beetje spannend vindt zal hij dat uiten met zogenaamd overspronggedrag, het is een teken dat hij een intern conflict ervaart. Voorbeelden van overspronggedrag bij de hond zijn snuffelen op de grond, gapen, zich zelf wassen, krabben en gapen.
Gedrag bestaat uit waarneembare handelingen. Een handeling kan vanalles zijn; stofzuigen, pannenkoeken bakken, fietsen, slapen, je neus ophalen, vechten, noem maar op. Deze handelingen vallen onder uiterlijk waarneembaar gedrag.
Sociale omgeving
De mensen om ons heen beïnvloeden ons gedrag: familie, vrienden en collega's, maar ook mensen die we als autoriteit zien. Twee normen spelen hierbij een rol: Injunctieve norm: de perceptie van wat voor ons belangrijke men- sen gewenst gedrag vínden.
= De mate waarin men vindt dat het gewenste gedrag past binnen de eigen identiteit en binnen de typische gedragingen en kenmerken die horen bij een of meerdere (sociale) rollen die men bekleedt.
Als je merkt dat je hond last heeft van verlatingsangst kun je een aantal dingen doen om dit te verminderen. Dierenarts Jennifer Freeman vertelt aan Elite Daily: “Doe je best om een flinke wandeling te maken voordat je weg moet.” Zo raakt je hond vermoeid en zal hij beter en langer gaan slapen als hij alleen is.
Een hond heeft veel sociaal contact met andere honden nodig, dat hoor je steeds weer. Maar pas op, de hond is niet echt een roedeldier: zijn belangrijkste sociale contact is de mens. Sociaal zijn is een deugd. Het wordt de hond met de paplepel ingegoten.
Condors, sneeuwpanters, poema's, luipaarden, ijsberen, jaguars, grote wurgslangen en de meeste uilen en arenden stellen gezelschap van soortgenoten allerminst op prijs. Ze hebben de bescherming van een groep niet nodig en zitten evenmin te wachten op voedselconcurrenten.
Sommige honden willen ook in je oor of je neus likken, dat is het moederinstinct dat boven komt drijven, ze willen je gewoon verzorgen en zo je oren, ogen, neus en aangezicht reinigen. Er bestaan verschillende vormen van likjes geven. Zo zal een moederhond haar baby's onmiddellijk na de bevalling droog willen likken.
Op je voeten zitten
Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn. Als je hond jaloers is, kan dit een manier zijn om andere mensen en dieren te laten zien dat je van hem bent.