Naarmate een peper langer rijpt, neemt het gehalte aan capsaïcine toe, waardoor hij heter wordt. Dit betekent dat binnen dezelfde soort rode pepers heter zijn dan groene. Een volledig gerijpte chipotle peper, die eigenlijk een gerookte en gedroogde rode jalapeño is, is dus pittiger dan een onrijpe groene jalapeño.
Hoe vervang je jalapeño? Dat ligt er een beetje aan: ben je specifiek op zoek naar de pittige scherpe kick van de peper dan kan je ook een andere pepersoort gebruiken, bijvoorbeeld cayenne. Maar de specifieke smaak van een groene peper, zoals jalapeño, laat zich niet zomaar vervangen door een rode variant.
Als je van jalapeños houdt, maar meer pit wilt, maak dan kennis met de serranopeper . Hoewel hun heldere, frisse smaak doet denken aan jalapeños, zijn deze vurige pepers tot wel vijf keer heter. Je kunt ze gebruiken in plaats van jalapeños in elk recept waar je geen bezwaar hebt tegen veel pit.
Hoe meer capsaïcine, hoe heter de peper. En dit betekend dat van dezelfde soort, rode pepers heter zijn dan groene pepers.
Jalapeño is een peper uit Mexico die tussen de 2.500 en 6.000 punten scoort op de schaal van Scoville. Hij is dus een stuk heter dan de Spaanse peper.
Je proeft in deze smaakmaker duidelijk dat pepers familie van de paprika zijn. De groene jalapeno is wat minder scherper van smaak dan de rode, en de groene heeft een licht bittertje. Wil je je gerecht dus echt wat smaak meegeven en houd je wel van wat pit in je eten, probeer dan zeker deze een keer.
Carolina Reaper is de heetste peper ter wereld! De peper is gecultiveerd door de Amerikaanse kweker Ed Currie.
De twee soorten lijken erg op elkaar, maar het verschil is dat de gele Adjuma peper pittiger is dan de Madame Jeanette. En dat de Madame Jeanette juist een fruitigere smaak en sterke citrusachtige geur heeft, vandaar dat de chilipeper ook bekend is als Lemon Habanero.
Paprika – 0 SHU
Paprika's zijn heel gewoon. Ze worden vaak vers gebruikt in salades en sandwiches, gegeten als snack of gebruikt als gekookte groente in vlees-, rijst- of roerbakgerechten.
Daarom is de groene Jalapeño-peper milder
Verder wordt de pittigheid ook bepaald door de rijpheid; hoe rijper, hoe roder ze zijn. Rode pepers zijn dus veel heter dan de groene versie.
Fresno's zijn ongeveer 3 inch lang en hebben een vergelijkbare vorm en grootte als jalapeño's, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn het verschillende peultypes. Fresno's worden meestal geoogst nadat ze hun volledig volwassen, felrode kleur hebben bereikt.
Een andere populaire vervanger voor Thaise chilipepers, de jalapeño, is aanzienlijk milder , met een Scoville-classificatie van 2.500 tot 8.000 SHU. De licht plantaardige smaak en beheersbare hitte maken het een veelzijdige optie voor degenen die de voorkeur geven aan een minder intense pittige ervaring.
Fresno-pepers
Fresno-pepers behoren tot dezelfde peperfamilie als jalapeño's, waardoor ze een prima vervanger zijn voor jalapeño's.
De scherpte van de pepers neemt toe wanneer ze rijpen en roder worden. Je kan dus stellen dat rode pepers doorgaans heter zijn dan de groene exemplaren. Wanneer pepers rijpen, veranderen ze echter niet alleen van kleur.
Het woord chipotle is afkomstig uit het Nahuatl en betekent gerookte chilipeper.
Enkele veelvoorkomende soorten groene pepers zijn serranopepers , Thaise bird's eye pepers en Anaheim pepers. Hier zijn een paar opvallende voorbeelden: Serranopeper (10.000 tot 23.000 SHU): Serranopepers zijn vaak heter dan jalapeno's en worden veel gebruikt in de Mexicaanse keuken.
Capsaïcine heeft een invloed op de zenuwuiteinden, spiercellen en het slijmvlies van je maag en darmen. Door pittig eten worden die geprikkeld. Daardoor is de kans op diarree groter, maar schadelijk is het volgens gastro-enteroloog Danny de Looze niet.
Capsaïcine, de scherpe chemische stof die chilipepers hun hitte geeft, verschilt enorm van plant tot plant en zelfs van vrucht tot vrucht. Groene chilipepers zijn niet minder heet dan rode , in feite is hun scherpte ongeveer hetzelfde. Wat wel verschilt, is hun zoetheid, waarbij groene chilipepers een bitterder smaakprofiel hebben.
De Madame Jeanette rood bevat veel vitamine A en C en hebben mogelijk ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, waardoor je mogelijk minder snel verkouden wordt en het kan een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
Op de Scovilleschaal haalt de adjuma 100.000 tot 400.000. Er zijn rode en gele varianten. De planten worden ongeveer 70 cm hoog en de vruchten kunnen 4 tot 6 cm worden.
De Jalapeño peper is een licht pittige peper. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Jalapeño peper is 2.500 tot 8.000 op de Scovilleschaal en zit hiermee tussen de milde en de scherpe pepers in.
De Carolina Reaper is zojuist de heetste chilipeper ter wereld genoemd, dankzij het Guinness World Records. De Carolina Reaper werd in South Carolina gecreëerd door een man genaamd Ed Currie, die een rode habaneropeper kruiste met een ander chilipeperras, de Naga Viper.
Volgens verkennend onderzoek kan zwarte peper de gezondheid ook op allerlei andere manieren ten goede komen: Betere opname van voedingsstoffen. Zwarte peper kan de opname van essentiële voedingstoffen zoals calcium en selenium vergroten.