Mebendazol doodt wormen, wormeieren en larven, doordat het de opname van voedingsstoffen verhindert. Het is te gebruiken bij verschillende worminfecties, zoals aarsmaden, spoelworm, zweepworm, mijnworm en (varkens)lintworm. Ook is het te gebruiken bij sommige andere worminfecties die vooral in de tropen voorkomen.
De reden hiervoor is dat er de laatste jaren bij spoelworm resistentie voorkomt tegen ivermectine en moxidectine. Daarom is het voor de bestrijding van deze wormen vaak effectiever om een ontwormingsmiddel te kiezen uit één van de andere twee groepen: pyrantel of fenbendazol.
BEHANDELING VAN DE SPOELWORM BIJ UW PAARD
Behandeling kan door middel van ontwormen. Er is veel resistentie gerapporteerd van spoelwormen tegen ivermectine en moxidectine. In iets mindere mate is er resistentie tegen fenbendazole. Het wormmiddel van keuze is pyrantel.
Om spoelworminfecties bij de hond te bestrijden en besmetting van mensen te voorkomen moeten honden regelmatig ontwormd worden. Bij pups begint dit al op een leeftijd van twee weken, vervolgens elke twee weken tot 2 weken nadat ze bij de moeder weg zijn gegaan en dan elke maand tot en met een leeftijd van 6 maanden.
Pas na een periode van enkele weken tot maanden ontwikkelen zich in deze eitjes 'infectieuze larven', welke zeer goed bestand zijn tegen milieu-invloeden en wel een jaar in de grond kunnen overleven. Door opname van deze besmettelijke eitjes kunnen zowel dier als mens (zoönose) zich infecteren.
Medicijnen bij spoelwormen
Tegen spoelwormen helpt een wormenkuur. Overleg eerst met uw huisarts voor u de wormenkuur gaat slikken. Heeft u een spoelworm in uw poep gezien, neem deze dan mee naar uw huisarts in een afsloten potje. Het medicijn heet mebendazol.
Volwassen wormen kunnen gevaarlijk zijn als ze migreren naar de darm, lever en galwegen. Het weefsel wordt dan beschadigd en geïnfecteerd. Zo kan een buikvliesontsteking ontstaan, een zeldzame complicatie die, indien niet meteen behandeld, levensbedreigend kan zijn.
Het beste ontwormingsmiddel met smaak is Mansonil. Met één tablet per tien kilogram lichaamsgewicht heeft je hond zeker geen last meer van vervelende parasieten in de darmen.
Gemiddeld wordt uitgegaan van 4x per jaar, maar heb je bijvoorbeeld kleine kinderen of krijgt jouw hond rauw vlees dan wordt geadviseerd om vaker te ontwormen. Kijk in het ontwormingsschema hoe vaak ontwormen het beste bij jouw leefsituatie past.
Dit betekent dat uw hond of kat na ongeveer 24 uur geen wormen meer in de darm heeft en, na ongeveer 3 dagen, geen infectieuze wormeieren meer uitscheidt. Dieren kunnen zich na de werkingsduur van het toegediende product direct opnieuw besmetten door opname van nieuwe wormeieren of larven.
U ziet wormen (of stukjes van wormen) in uw poep
Als u in Nederland wormen in uw poep ziet, dan zijn dit meestal wormpjes (aarsmaden of enterobiasis). Ook lintwormen (witte vierkante stukjes), spoelwormen en zweepwormen kunt u zien in uw poep. Maar die komen veel minder vaak voor.
Gebruik Equest zo nodig in het voorjaar en ontworm in het late najaar/begin winter tegen lintworm met Equimax of Equest Pramox. Equimax en Equest Pramox werken ook tegen horzellarven.
Paarden: Equest Pramox gel voor oraal gebruik is een antiparasiticum werkzaam tegen een breed gamma van inwendige en uitwendige parasieten bij paarden, pony's, merries en veulens. Het bevat moxidectine, een tweede generatie macrocyclisch lactone van de milbemycine familie.
Daarna wordt aangeraden om hem tot de leeftijd van 6 maanden om de maand te ontwormen . Dus zodra hij 4 en 6 maanden oud is. Komt je hond vaak buiten en in aanraking met kleine kinderen of zwangere vrouwen, dan wordt vervolgens elke 3 maanden ontwormen aangeraden.
Ivermectine (Eqvalan, Furexel, Eraquell, Equimectin): standaard middel, goede werkzaamheid tegen nagenoeg alle wormen, werkt 8 weken. Moxidectine (Equest, Equest Pramox): goede werkzaamheid tegen nagenoeg alle wormen, maar werkt in tegenstelling tot ivermectine ook tegen larvale stadia.
Hond preventief ontwormen
Met een wormenkuur voorkomt u dat uw hond geïnfecteerd wordt met parasieten zoals spoelwormen, lintwormen, ringwormen en haakwormen. Als u geen ontwormingskuur geeft, kan uw hond vervelende infecties oplopen. Dat geldt niet alleen voor uw huisdier, maar ook voor uzelf en voor uw kinderen.
Gezonde darmen zijn een spil voor een goede gezondheid. Te vaak ontwormen zonder goede nazorg kan dan ook impact hebben op andere klachten, we zien bijvoorbeeld allergieën verergeren. Resistentie van grote groepen wormen is gelukkig bij honden en katten nog geen groot probleem.
Product informatie. Panacur is een breed werkend ontwormingsmiddel voor honden en katten en wordt gebruikt als ontwormingskuur van 3 achtereenvolgende dagen. Zo krijg je een maximaal effect van de ontworming. Wil je Panacur kopen om je hond of kat te ontwormen?
Je hond ontwormen en ontvlooien tegelijk
De meeste baasjes kiezen ervoor om hun hond tegelijk te ontwormen en te ontvlooien. Zo hoeven ze hun viervoeter niet nodeloos 'lastig te vallen' met pilletjes of pasta's, en is de kans kleiner dat ze de behandeling vergeten. Vraag gerust advies aan je dierenarts!
Wij adviseren daarom uw volwassen hond 4x per jaar te ontwormen. Milbemax is een tablet en werkt tegen de belangrijkste spoelwormen, lintwormen, haakwormen, longworm, zweepworm en oogworm en daarbij helpt Milbemax hartworm te voorkomen.
Productinformatie Milbemax Kleine honden en puppies
Het middel is op basis van de werkzame stof praziquantel en is geschikt voor honden met een gewicht tot 10 kg. Milbemax doodt de belangrijkste spoelwormen, lintwormen, haakwormen, zweepwormen en oogwormen effectief. Ook werkt het middel preventief tegen hartworm.
Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt? Eén kuur is meestal voldoende om alle wormen te doden. In de weken na de kuur ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting van uw kind. Als er 2 weken na de herhaalde kuur nog wormen in de ontlasting zitten, overleg dan met de arts.
De (gewone) spoelworm (A. lumbricoides) is een darmparasiet die vroeger veel in Nederland en België bij mensen voorkwam, maar tegenwoordig nog maar zelden wordt waargenomen. Wereldwijd is een zesde van de wereldbevolking besmet met de spoelworm of een andere rondworm.
Rond- of spoelwormen
De rond- of spoelworm is de meest voorkomende darmparasiet bij de kat en ook hiervan bestaan er twee soorten, Toxocara cati en Toxascaris leonina. Eitjes van deze wormen worden overgebracht via de ontlasting en kunnen vanuit de omgeving opgenomen worden door andere katten.