Als je een ondervloer tussen het hout en laminaat gaat leggen, wat aan te raden is, dan kan je het best kiezen voor groene viltplaten. Deze viltplaten vullen eventuele oneffenheden op en zorgen er voor dat de vloer geheel vlak komt te liggen.
Op welke vloeren kun je laminaat leggen
Laminaat kun je op vrijwel alle bestaande vloeren leggen, zolang de vloer vlak en stabiel is. Tegels, laminaat en hout zijn allemaal geschikt als ondergrond voor laminaat. Vinyl en linoleum zijn minder geschikt, omdat het zachte vloeren zijn.
Op een houten vloer zijn ondervloeren in tegelformaat een veilige keus. Voorbeelden hiervan zijn groene vloerplaten of een Redupax ondervloer. Is de houtenvloer vlak gemaakt met OSB platen, spaanplaat of underlayment platen dan zijn ondervloeren op rol ook geschikt.
Een kurken ondervloer voor pvc gebruik je op een betonnen of een houten vloer. Kurk heeft een goede geluiddemping en isoleert zeer goed. Kurk is bovendien waterbestendig, egaliserend en het verdeelt de druk van de vloer optimaal.
Kies de juiste ondervloer voor je laminaat
Een egaliserende, isolerende ondervloer mag daarom niet ontbreken! Een vochtwerende en dampdichte ondervloer verlengt de levensduur van je laminaatvloer. De geluiddempende en warmte-isolerende eigenschappen zorgen tegelijkertijd voor meer woonplezier.
Ja, er moet altijd een ondervloer onder een click pvc of laminaatvloer geplaatst worden. In sommige gevallen is de ondervloer al aangehecht aan de plank zelf, zoals de vloeren van COREtec. Een bestaande ondervloer hergebruiken heeft niet onze voorkeur.
Zoals eerder gezegd hebben de meeste laminaatvloeren een dikte tussen de 6 mm en 15 mm. Daarbij heb je de keuze uit diverse soorten ondervloeren met een variërende dikte tussen de 1,5 mm en 7 mm. De dikte van laminaat met een ondervloer samen zal dus tussen de 7,5 mm tot 22 mm liggen.
Een PVC vloer leggen op houten ondervloer is goed mogelijk. Dit betekent dat je een prachtige PVC vloer kunt leggen bovenop je bestaande houten vloer.
De houten vloer heeft zelfs na het schuren nog oneffenheden, daarom moet de ondervloer in staat zijn om hoogteniveaus te verkleinen. Een PVC vloer lijmen op hout is ook een optie, maar egaliseren moet hierbij gedaan worden door een professional, wat extra geld kost.
Wat betreft verminderen van het loopgeluid presteren juist de iets dunnere ondervloeren beter dan de dikkere. PVC, LVT, SPC en vinylvloeren dempen van nature beter het geluid. Het loopgeluid is bij deze vloeren, zelfs zonder ondervloer, veel minder dan op een laminaat- of houten vloer.
De dikte van een massief houten vloer bedraagt minimaal 20 mm. Terwijl de dikte van de PE folie ondervloer 3 mm is. De totale houten vloer heeft dus een dikte van 23 mm.
Linoleum en oude tegelvloeren zijn wel geschikt als ondervloer, mits aan de standaard eisen wordt voldaan.
Tegenhouden van vocht. Langere levensduur van het laminaat. Dankzij de demping voelt het lopen op laminaat comfortabel. Warmte-isolatie (en dus een lagere energierekening!)
Vaak kun je de oude ondervloer weer gebruiken. Is deze beschadigd of door ouderdom verpulverd, koop dan een nieuwe ondervloer. Je nieuwe laminaat kun je heel goed zelf leggen.
Vinyl is een relatief dunne en soepele vloer, wat gunstig is voor de warmteoverdracht. Wel is het van belang dat het vinyl volledig wordt verlijmd op je ondervloer. Zo voorkom je dat de vloer door schommelingen in temperatuur gaat krimpen en uitzetten en er lelijke bobbels ontstaan.
Klik-PVC kan met gemak over een houten vloer worden gelegd, als de oneffenheden niet groter zijn dan 2 mm. Zitten er toch oneffenheden groter dan 2 mm in de houten vloer? Bevestig dan eerst een spaanplaat over de houten vloer en leg daar vervolgens de klik-PVC overheen.
Een houten ondergrond is niet de meest ideale ondergrond voor een gietvloer. Allereerst is het voorbereidingsproces complex en arbeidsintensief. Toch is dit allemaal nodig. Door luchtvochtigheid kan een houten vloer uitzetten of gaan krimpen.
Een houten vloer is dus gemiddeld € 30,- per m2 duurder dan een pvc vloer.
In veel gevallen is een geluiddempende ondervloer verplicht voor woningen met onderburen. Het staat bijvoorbeeld in het reglement van het appartementencomplex óf het is binnen een VvE afgesproken. Vaak gaat het om een ondervloer 10dB en in sommige gevallen is een TÜV gecertificeerde ondervloer 10dB vereist.
Het egaliseren van een parketvloer gaat op dezelfde manier in zijn werk als bij andere vloeren: eerst wordt gecontroleerd op vet, stof en andere losse deeltjes. Daarna wordt de vloer met een primer behandeld, waarna de egaline wordt aangebracht. Kieren en gleuven worden van tevoren weggewerkt.
De levensduur van een houten vloer varieert tussen de 15 jaar tot 40 jaar. Dit is afhankelijk van onderhoud, dikte van de toplaag en gezinsgrootte.
Voor een zolderkamer volstaat een laminaat met een dikte van 6 à 7 millimeter. In je slaapkamer kies je beter voor 7 à 8 millimeter. En in je leefruimtes is de dikte van je laminaat het best 8 tot 10 millimeter. Het dikste laminaat, 10 tot 12 millimeter, is zelfs geschikt voor toepassingen in winkels en kantoren.
Bij het kiezen van de juiste ondervloer moet je rekening houden met meerdere aspecten, waaronder wat voor soort vloer je gaat leggen, wat het egaliserend vermogen moet zijn, of het vochtbestendig moet zijn, of het geluidsreducerend moet zijn en of het geschikt moet zijn voor vloerverwarming/-verkoeling.
Bij het plaatsen van een nieuwe vloer, kan het belangrijk zijn een vochtbestendige ondervloer te plaatsen. Een langdurige blootstelling aan een vocht kan resulteren in verbuigingen en blijvende beschadigingen van je Laminaat, PVC of zelfs parket.