De 'Blue Line Heat+' is de ideale geluiddempende ondervloer voor PVC, maar ook geschikt voor laminaat en parket. Deze ondervloer is TÜV gecertificeerd én goed te combineren met vloerverwarming. Een generieke ondervloer dus die veel gebruikt wordt.
De keuze van ondervloer hangt vaak samen met het soort vloer dat wordt gelegd. Lamelparket of laminaatvloeren zijn dikkere vloeren (van 6mm tot wel 15mm) waarbij er een ruime keuze is aan ondervloeren: van 1,5 mm tot 7 mm dik.
Check altijd de mate van oneffenheden in je basisvloer. Heb je een gladde betonnen vloer, dan kun je volstaan met een dunne ondervloer op rol, eventueel met vochtscherm. Leg je de vloer op een vloer met veel oneffenheden groter dan 2/3 mm, dan kies je voor clickplaten bij oneffenheden.
Bij het kiezen van de juiste ondervloer moet je rekening houden met meerdere aspecten, waaronder wat voor soort vloer je gaat leggen, wat het egaliserend vermogen moet zijn, of het vochtbestendig moet zijn, of het geluidsreducerend moet zijn en of het geschikt moet zijn voor vloerverwarming/-verkoeling.
De beste keuze is Heatfoil. Wat van belang is dat de betonvloer vloer vlak is. Heatfoil heeft niet de mogelijkheid om uitstekende delen op te vangen door de geringe dikte van 1.2 mm. Een extra vochtscherm is niet nodig omdat deze in de Heatfoil ondervloer is verwerkt.
Omdat laminaat is opgebouwd uit hout, zal de vloer uitzetten of krimpen bij verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid. Een ondervloer voor laminaat die vochtwerend en warmte isolerend is kan dit probleem verhelpen. Voor isolerende ondervloeren zonder vochtscherm, kan dit er apart bijgekocht worden.
Voor een zolderkamer volstaat een laminaat met een dikte van 6 à 7 millimeter. In je slaapkamer kies je beter voor 7 à 8 millimeter. En in je leefruimtes is de dikte van je laminaat het best 8 tot 10 millimeter. Het dikste laminaat, 10 tot 12 millimeter, is zelfs geschikt voor toepassingen in winkels en kantoren.
Warmte isolatie
Indien u wel vloerverwarming heeft is een ondervloer met goede warmte doorlaatbaarheid aan te raden. Denk hierbij aan de Premium Line-R, deze ondervloer heeft de beste warmte geleiding en het minste rendementsverlies.
In een appartement wordt men geacht om een ondervloer te kopen met een goed geluiddempend vermogen. Dit betreft de contactgeluidreductie ten opzichte van de loopgeluiddemping. Het verschil? Loopgeluid is het getik dat men hoort als er over een harde vloer gelopen wordt bijvoorbeeld met hoge hakken.
Een dampscherm (of vochtscherm) is een kunststof folie (meestal polyethyleen, ook bekend als PE-folie) die voorkomt dat er vocht van de ondergrond in de laminaatvloer terecht komt. Onmisbaar wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton.
Meet de lengte en breedte van iedere ruimte waar de vloer komt te liggen en vermenigvuldig dit met elkaar (lengte x breedte). Vervolgens tel je alle ruimtes bij elkaar op. Zo kun je het aantal m2 vloer berekenen dat je nodig hebt.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
Is vinyl geluiddempend? Vinyl heeft verende eigenschappen en daarom minder last van contactgeluid dan laminaat en houten vloeren. Vinyl dempt het geluid van voetstappen. Vinyl kun je het beste lijmen aan de ondervloer.
Verplichte geluidsisolatie is er daar één van. Momenteel bestaat geen akoestische isolatieverplichting voor woningen tegen buitenlawaai. Volgens het plan geldt de NBN-norm als code van goede praktijk, maar wordt die niet algemeen toegepast.
De ondervloer die onder het laminaat gelegd wordt, draagt in grote mate bij aan de geluiddempende eigenschap van de vloer. In de productspecificaties wordt dit altijd aangeven met decibel (db). Een laminaat dat 10db geluid weert is de standaard om aan te houden.
Voor u uw laminaat- of parketvloer aanbrengt legt u eerst een isolerende ondervloer. Deze laag zorgt ervoor dat u lang plezier hebt van uw nieuwe vloer, de ondervloer zal de levensduur van uw nieuwe vloer verlengen.
Wettelijke geluidsnormen appartement
In Nederland geldt er een contactgeluidreductie norm van 10 dB. Een 10 dB ondervloer is dan ook een must.
HPL, high pressured laminate, is de hoogste kwaliteit laminaat. De toplaag, de laag die slijtage moet tegenhouden, is bij HPL dan ook samengesteld uit een aantal verschillende lagen kunststof.
Over het algemeen is laminaat iets goedkoper van PVC. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Doordat PVC beter bestand is tegen water, kun je deze vloer iets makkelijker schoonmaken. Laminaat en vocht gaan voor korte periodes goed samen.
De kwaliteit van de bovenlaag wordt aangeduid met een AC-score (Abrasion Class). Hoe hoger die AC-waarde, hoe slijtvaster je bovenlaag en hoe hoger de bescherming van je vloer. Daarnaast wordt laminaat ook opgedeeld in gebruiksklasses. Klasse 31 is het minimum voor een degelijke laminaatvloer.
Gemiddeld kunt u verwachten dat u tussen € 5 en € 25 per vierkante meter betaalt om de ondervloer in uw huis te vervangen. De prijs die u betaalt, hangt af van waar de ondervloer zich bevindt, de gebruikte materialen en of de vloerenlegger de vloer al dan niet rond muren installeert.
We raden aan om van start te gaan in de linker hoek van de langste muur in de ruimte en de planken in dezelfde richting als de voornaamste lichtbron (bv.: het voornaamste raam) te plaatsen. De planken worden altijd van links naar rechts geplaatst. Een Quick-Step laminaatvloer plaatsen is vrij eenvoudig.
Wil je de werking van je laminaat beperken? Laat je vloerdelen dan altijd 48 uur acclimatiseren na aanschaf. Ook dien je altijd 1,3 tot 1,5 millimeter tussen je vloer en muur aan te houden zodat de vloerdelen ruimte hebben om te kunnen werken.