Een klikgebit wordt, zoals de naam al zegt, vastgeklikt. Daarvoor worden implantaten in uw kaak gezet waarop de prothese wordt vastgeklikt. Uiteraard kunt een klikgebit vrij eenvoudig losklikken, met drukknoppen of een zogenoemde steg. Een klikgebit zit stevig vast, waardoor u vrij kunt lachen, eten en bewegen.
Operatief brengen we implantaten aan in de onderkaak, waarop u het klikgebit vastklikt. Het is hierdoor gemakkelijk uit te nemen.
Mag ik het gebit ´s nachts inhouden? Om de kaken rust te geven, is het beter dat u het gebit 's nachts niet draagt. Vindt u het vervelend om met een lege mond te slapen, doe dan alleen het ondergebit uit. Als u het gebit niet uit wilt doen, laat het dan regelmatig nakijken door de tandarts.
Als u uw prothese 's avonds niet uitkrijgt, heeft deze een uitstekende pasvorm. Door met water uw mond te spoelen, wordt het vacuüm tussen het gebit en het tandvlees verbroken en kunt u het gebit makkelijk uitdoen.
Een klikgebit is een kunstgebit dat u vast klikt op 2 of 4 implantaten (een soort kunstwortels), waardoor het stevig vast zit op uw kaak. Het klikgebit kan eenvoudig uit de mond gehaald worden voor reiniging en kan vervolgens weer eenvoudig worden vastgeklikt.
Een klikgebit heeft veel voordelen ten opzichte van een standaard kunstgebit. Naast het ontbreken van het gehemelte zit een klikgebit een stuk vaster in de mond en geeft het meer en beter gevoel tijdens het eten, lachen en praten.
Hoe lang gaat een klikgebit mee? De implantaten kunnen een leven lang meegaan. De prothese dient u na ongeveer vijf tot acht jaar te vervangen. Een goede mondhygiëne is wel een vereiste voor een optimale levensduur.
Dit is volkomen normaal. Het kost namelijk wat tijd om te wennen aan uw nieuwe kunstgebit. Het kan een maand tot twee maanden duren voordat u zich comfortabel voelt in uw nieuwe kunstgebit. Uw tandarts of tand technicus zal u in deze beginperiode goed begeleiden.
Voordat een klikgebit op de implantaten bevestigd kan worden, zal uw gebit eerst volledig hersteld moeten zijn. Het herstel van uw gebit neemt doorgaans zes tot acht weken in beslag. Tijdens deze periode biedt men u een tijdelijke gebitsprothese, in de vorm van verschillende bruggen.
Gebruik geen tandpasta of bruistabletten (bv Steradent), deze middelen zijn te agressief voor het materiaal en tasten het oppervlak aan waardoor er sneller vuil aan gaat hechten. Spoel uw prothese na iedere maaltijd af en poets deze 2 maal daags met een prothese borstel en reinigingsmiddel.
Is de behandeling pijnlijk? Met een plaatselijke verdoving is de behandeling zelden pijnlijk, maar na een operatieve ingreep is er altijd een zekere mate van napijn en/of zwelling.
Een klikgebit kan zowel in de bovenkaak als onderkaak gemaakt worden. Indien er functionele problemen worden vastgesteld zullen wij het behandelvoorstel voorleggen aan de zorgverzekeraar om zo voor vergoeding in aanmerking te komen. In andere gevallen, klik hier voor meer informatie over de kosten van implantaten.
U kunt nagenoeg weer alles met uw gebit doen zoals u dat vroeger deed met uw eigen gebit. U kunt dus weer praten, eten, bijten, lachen en zoenen. Zonder te hoeven nadenken.
Houdt u er wel rekening mee dat uw kaak zal gaan slinken na het verwijderen van uw tanden en kiezen. Na ongeveer 9 – 12 maanden zal de kaak uitgeslonken zijn.
Tenslotte adviseren wij de prothese dagelijks te reinigen met een protheseborstel, water en zachte zeep of een daarvoor geschikt reinigingsmiddel. Wij raden u aan de prothese 's nachts uit te laten. Uw klikgebit dient ieder jaar gecontroleerd te worden door uw behandelaar.
De kosten voor een klikgebit blijven niet beperkt tot de aanschaf, het maken en het aanbrengen van het gebit en de implantaten. Er komen ook materiaalkosten en consultkosten van een tandarts of kaakchirurg bij kijken. In totaal kun je al snel uitkomen op 4.000 euro of meer.
Zodra u volledig gewend bent aan het kunstgebit, kunt u bijna alles eten. Maar sommige voedingsmiddelen blijven moeilijk om te eten zoals hard knapperig brood, taai rood vlees, kauwgom, noten, kleverige snoep en smeuïg voedsel als pindakaas.
Het nieuwe gebit 'klikken' we vast op de net geplaatste implantaten. U kunt dan direct met uw klikgebit eten. Dit is alleen mogelijk doordat wij werken met de modernste implantaten voor een klikgebit, die sneller vastgroeien in het kaakbot. Wij noemen deze behandeling: Active-in-one-day.
Rondom een implantaat kan een ontsteking ontstaan. De kans hierop is groter dan vaak wordt gedacht. Sommige onderzoeken geven aan dat meer dan vier van de tien mensen met een implantaat een ontsteking krijgen. implantaat moet worden verwijderd.
Wanneer een kunstgebit of prothese 's nachts uit is, kan men niet tandenknarsen of klemmen en komen tandvlees en kaak tot rust. Daarmee voorkomt u ook verdere slijtage aan het kaakgewricht en de prothese.
Volledige protheses blijven op hun plek zitten door een dun laagje speeksel dat zich bevindt tussen het kunstgebit, uw kaak en tandvlees. Het is daarom ook erg belangrijk dat de vorm van het kunstgebit goed aansluit bij de vorm van uw kaak.
De beste plek om uw kunstgebit 's nachts te bewaren is in een opbergdoosje voor uw kunstgebit. Wanneer u de gebitsprothese in een glas water of op een soortgelijke plek zou bewaren, bevordert u de groei van schadelijke bacteriën.
De kosten van een klikgebit zijn hoog: de prijs van een volledig klikgebit kan oplopen tot ruim € 8000. Dit betekent per gebitsdeel een bedrag van ruim € 4000. Gelukkig is de Nederlandse overheid u op dit moment goed gezind. Die is van mening dat iedereen recht heeft op een goede prothese.
De vergoeding voor een overkappingsprothese op implantaten, het zogenaamde klikgebit, komt in principe in aanmerking voor volledige vergoeding uit de basisverzekering. Wél geldt een eigen bijdrage en een eventueel eigen risico dat u voor deze behandeling moet betalen.
Het advies over hoe vaak u op controle dient te komen wordt per patiënt bekeken. Doorgaans is dit 6 maanden voor mensen met een eigen gebit (met implantaatkronen) en 12 maanden voor mensen met een klikgebit.