Het plaatsen van een navelpiercing kan in een piercing en tattoo shop gedaan worden en zal ongeveer tussen de 20 en 25 euro kosten. Het laten zetten van een navelpiercing kan ook risico's met zich mee brengen, laat dit dus doen door een specialist en laat je goed informeren bij je piercer.
Piercings laten zetten en leeftijd
De overheid en GGD hebben besloten dat het niet toegestaan is om een piercing te zetten bij personen onder de 12 jaar. Als je tussen de 12 en 16 jaar oud bent, heb je de toestemming van je ouder(s) nodig voordat je een piercing mag laten zetten.
Helaas is niet iedereen een geschikte kandidaat voor deze piercing, dus het kan zijn dat het voor jou niet mogelijk is om een navelpiercing te nemen. Als je navel te diep is of te veel omliggend weefsel heeft, kan dit constante druk op de sieraden veroorzaken, waardoor de wond niet goed geneest.
Het doet totaal geen pijn, en ook het blijven haken achter bijvoorbeeld kleding komt in de praktijk bijna niet voor. Wel is het iets om rekening mee te houden wanneer je bijvoorbeeld op je buik van een glijbaan wilt. In dat geval kun je beter je piercing even uit doen.
Deze piercings staan erom bekend dat ze het meest pijn doen, dus als je iemand mee wilt nemen om je hand vast te houden zal niemand daar wat van zeggen. Een daith piercing is een gaatje in het stuk kraakbeen in je binnenoor, boven de gehoorgang.
Slaap niet op de kant van de piercing
Bij een navelpiercing, mag je niet op je buik slapen. Probeer op je rug te slapen.
Een tragus piercing wordt gezet in een gedeelte van het oor dat bestaat uit kraakbeen. Deze piercing zit amper in de weg tijdens het slapen en geneest vaak sneller dan elke andere piercing die in kraakbeen wordt gezet.
Bij het zetten van een navel piercing wordt een barbell (dit is een gebogen staafje) of een ringetje met een dikte van 1.6 mm gebruikt. De huid wordt eerst gedesinfecteerd en hierna wordt er op de huid een streepje gezet zodat de navelpiercing mooi recht geplaatst kan worden.
Hoe lang mag ik niet zwemmen met een vers gezette piercing? Met een nieuwe piercing mag je de eerste 6 tot 8 weken niet zwemmen, niet in de sauna, niet onder de zonnebank en niet in bad. Alle warme, vochtige ruimtes verhogen de kans op een ontsteking.
In principe kan je nooit te dik zijn voor een navelpiercing! Bij een gevouwen buik zetten we een floating navel piercing, zoals eerder vermeld. Het is wel afgeraden om een navelpiercing te zetten als er te veel druk komt op de piercing. Druk vergroot de kans dat er irritaties en ontstekingen ontstaan.
Ook een navelpiercing heeft een flinke geneesperiode nodig, meestal tot wel 9 maanden. Zwemmen, in bad gaan of naar de sauna gaan kun je tijdens deze periode het beste niet doen.
Ja, absoluut. Samenvattend geldt er dus dat een navelpiercing een litteken geeft boven je navel. Het kan dan gebeuren dat er verklevingen ontstaan rondom je darmen en je baarmoeder. Door die verklevingen kan je baarmoeder minder goed functioneren en kun je problemen ervaren met je vruchtbaarheid.
Titanium. Titanium is de meest gangbare keuze voor piercings die net gezet zijn. Het is hypoallergeen en daarmee perfect wanneer je niet tegen de miniscule hoeveelheid nikkel in bijvoorbeeld chirurgisch staal kunt. Titanium wordt tevens gebruikt voor bijvoorbeeld microdermal anchors en microdermal discs.
Een schone navelpiercing is essentieel als je wilt dat een pas gezette piercing goed geneest en niet ontstoken raakt. Het schoonmaken duurt maar een paar minuten per dag en zorgt ervoor dat je piercing er nog jaren goed uit zal zien.
Het is niet geheel verstandig om zelf piercings te zetten. Er komt meer bij kijken dan enkel alleen het piercen. De te gebruiken instrumenten moeten geheel professioneel steriel zijn, en zo is het “doe-het-zelven” dus ongeschikt.
Kan een navelpiercing uitscheuren of uitgroeien tijdens zwangerschap? Als je de navelpiercing tijdens de zwangerschap laat zitten, ondanks dat je merkt dat er geen ruimte meer voor is, dan heb je een hele grote kans dat de piercing zal uitgroeien.
De standaard lengte van een navelpiercing is 10 mm. Wij hebben deze wel in 8 mm, maar 4 mm hebben wij geen navelpiercings lengte van. Wel hebben wij oorpiercings met rechte staafjes van 4 mm, maar die zijn niet voor navelpiercing gebruik en kunnen helaas geen swarovski balletjes op.
Sommige hebben een uitpuilende navel, en hier is het dus niet altijd mogelijk om een navelpiercing te laten zetten. Ook voor mensen die een dikkere buik hebben en de buik omvouwt is het minder geschikt om een navelpiercing te laten zetten. Dit in verband met infectiegevaar, en het gevaar van uitgroeien.
Neem de tragus, het stukje kraakbeen aan de voorkant van je oor: in de tragus vind je acupunctuurpunten die je honger, hormonen en stress beïnvloeden. Een piercing door je tragus zou dus invloed kunnen hebben op deze dingen. En neem de neus, waar acupunctuur vaak toegepast wordt om verstoppingen op te lossen.
Fabel: Piercen is veel pijnlijker dan een gaatje laten schieten. Bij veel juweliers en accessoirewinkels zie je ze, de speciale plekjes om een gaatje in je oren te laten schieten. En dat kan vaak al op zeer jonge leeftijd. Toch raden Koko en haar team je aan om ook oorbellen te laten piercen.
piercer - ANW (Algemeen Nederlands Woordenboek)
Reactie op piercing 2: Afstoting of uitgroeien
Dit houdt in dat je lichaam de piercing letterlijk van je lichaam af gaat stoten, duwen, uitgroeien. Dit zie je soms door ineens roodheid, jeuk, vervellen te zien aan de huid op of om je piercing. De roodheid kan donkerder worden.
Wat is een bloemkooloor? Bij een bloemkooloor is de oorschelp beschadigd. De oorschelp is zo vervormd, dat die iets weg heeft van een bloemkoolroosje. Dit ontstaat meestal na een flinke klap (trauma) op het oor, zoals bij boksen of andere contactsporten, of bij een piercing door het bovenste gedeelte van het oor.
Zeker tijdens de laatste weken kan er flink wat spanning op je piercing komen te staan. Soms kun je hierdoor last krijgen van irritatie of kan de spanning op je huid er uiteindelijk voor zorgen dat je piercing zelfs uitgroeit. Irritatie kun je herkennen aan een gevoelige, iets rode huid.