Omega 3-vetzuren worden vaak bij ontstekingen ingezet. De gunstige invloed van EPA en DHA bij ontstekingsziekten is, biochemisch gezien, te verklaren door onder meer het verminderen van ontstekingsbevorderende signaalmoleculen in het bloed en het wijzigen van de vetzuursamenstelling in de celmembraan.
De conclusie van die meta-analyse was dat er geen bewijs bestaat dat omega-6-vetzuren goed zijn voor de gezondheid en dat ze mogelijk zelfs het risico verhogen op hart- en vaatziekten. Volgens de onderzoekers kan deze conclusie grote gevolgen hebben voor dieetadviezen en gezondheidsaanbevelingen wereldwijd.
Een overdosis kan problemen geven. Een overdosis ontstaat als er lang te veel supplementen zoals visolie wordt ingenomen. Problemen die kunnen ontstaan door een overdosis omega 3: Meer dan 3 gram visolie per dag kan invloed hebben op de stolling van het bloed.
DHA en EPA: Vette vis (makreel, zalm, sardientjes, ansjovis en haring) bevat 2,5-5 gram omega 3 per 100 gram, waarvan haring de kroon spant.
Het slikken van omega 3 vetzuren als EPA heeft binnen een paar weken effect. Elk medicijn kent nadelen, ook het slikken van omega 3 vetzuren. "Mensen kunnen last hebben van een visachtige smaak bij oprispingen. Ze kunnen ook maag- en darmklachten krijgen als een lossere ontlasting.
Het bekendste omega 6-vetzuur is linolzuur. Omega 6-vetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding. Linolzuur zit in plantaardige oliën. Het lichaam kan linolzuur niet zelf aanmaken en moet het dus halen uit voeding.
Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding.
Uit onderzoek is gebleken dat er geen gezondheidsverschil meer bestaat tussen het gebruik van algenolie of visolie. De Omega 3 vetzuren zijn goed voor ons hart, hersenen en gezichtsvermogen (bij een inname van 250 mg DHA en EPA per dag). Onze voorkeur gaat echter uit naar algenolie.
Voor een optimale gezondheid zou je ongeveer evenveel Omega 3 als Omega 6 binnen moeten krijgen. In de praktijk krijgen mensen met een Westers dieet vaak meer Omega 6 dan 3 binnen.
Omega 3-vetzuren worden vaak bij ontstekingen ingezet. De gunstige invloed van EPA en DHA bij ontstekingsziekten is, biochemisch gezien, te verklaren door onder meer het verminderen van ontstekingsbevorderende signaalmoleculen in het bloed en het wijzigen van de vetzuursamenstelling in de celmembraan.
Het tijdstip van de dag waarop de visoliecapsules worden ingenomen is niet belangrijk. Ontbijt of avondeten mag allebei. Wel is het belangrijk dat de visoliecapsules worden ingenomen bij een maaltijd, het liefst geen vetarme maaltijd.
Omega-6 vetzuren zijn net als omega-3 vetzuren belangrijk voor je gezondheid. De kans dat je te weinig omega-6 binnen krijgt is in onze Westerse wereld echter klein. Groter is de kans dat je juist te veel omega-6 consumeert. In combinatie met te weinig omega-3 is dat niet goed voor je gezondheid.
Ontsteking remmend t.o.v. ontstekingsbevorderend
Omega-3 heeft een ontstekingsremmend effect terwijl omega-6 een ontstekingsbevorderend effect heeft.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Het allerbelangrijkste voordeel van krillolie? De opneembaarheid. De EPA en DHA die in krillolie zit, is maar liefst zes keer beter opneembaar! Ons lichaam neemt omega 3-vetzuren uit krillolie veel beter op dan die uit visolie, doordat ze een andere samenstelling hebben.
Visolie is geraffineerde olie afkomstig van vis en schaaldieren. Het is een algemene term en bevat twee soorten omega 3-vetzuren, namelijk EPA en DHA. Desondanks worden omega 3-vetzuren (n-3-vetzuren) vaak visolie-vetzuren genoemd. Vissen maken de vetzuren overigens niet zelf aan, maar halen ze uit hun dieet via algen.
Nutribites Algenolie is de beste algen olie in het algemeen. Dat komt doordat deze algenolie DHA bevat, maar ook EPA. Alleen DHA algenolie kan een disbalans in het lichaam veroorzaken.
De tegenhanger van omega 3 is omega 6. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die we voornamelijk aantreffen in plantaardige oliën. Linolzuur is hiervan de bekendste, en dit essentiële vetzuur krijgen we, in tegenstelling tot omega-3, juist in overmaat binnen via onze soja-, mais- en zonnebloemolie.
Zure oprispingen, met de geur of smaak van vis. Dit middel wordt namelijk gemaakt uit visolie. Andere maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, verstopping of juist diarree. Deze klachten kunt u verminderen door het middel bij het eten in te nemen.
Omega 9 is een onverzadigd vetzuur die je normale cholesterolgehaltes in stand houdt. Het behoud van een gezond cholesterolgehalte is belangrijk om het risico op hart- en vaatziekten te beperken. Naast Omega 3 en 6 is Omega 9 dus ook een belangrijk vetzuur.
Omega 9 is een onverzadigd vetzuur, dat helpt je normale cholesterolwaarden in het bloed in stand te houden. Het behoud van een gezond cholesterolgehalte is belangrijk voor hart- en bloedvaten. Daarom is ook Omega 9 een belangrijk vetzuur.
In de huidige voeding is de verhouding tussen omega-3 en omega-6 ongeveer 1:20, terwijl 1:1 tot maximaal 1:5 wenselijk is.” Omega-3 staat ook wel bekend als de ontstekingsremmer en omega-6 als de ontstekingsbevorderaar. Ontstekingen bevorderen klinkt al eng, dus meer omega-3 en minder omega-6 klinkt logisch, toch?
Bronnen omega 9
Omega 9 vetzuren kunnen veel worden gevonden in oliën, fruit en noten. Zo komen ze onder andere veel voor in: olijfolie, notenolie, zonnebloemolie, avocado's, olijven, pistachenoten, amandelen, walnoten en cashewnoten.