Het vlees houdt meer vocht vast door de marinade Hierbij kan het gaan om verschillende soorten olie, maar olijfolie valt voor velen toch wel onder de favorieten. Een lichte olie is altijd het best, waarbij je kiest voor een variant die mono- en/of diglyceriden bevat.
Vetten zoals plantaardige olie (olijfolie of arachideolie) vormen een laagje rond je ingrediënten en houden je bereiding sappig. Ze maken het mogelijk om gemarineerde bereidingen langer te bewaren. Kruiden en specerijen geven je marinade de nodige smaak.
Kies voor de barbecue dus een olie die je op hoge temperatuur kunt verhitten.” De extra vierge olijfolie is olie uit de eerste, koude persing en heeft de meeste smaak.
Door olie toe te voegen aan je marinade, krijgt je stukje vlees of vis niet alleen extra veel smaak, je voorkomt ook dat het uitdroogt én je kunt na het marineren meteen aan het bakken of grillen gaan. Heel wat oliën uit ons assortiment zijn prima geschikt voor je marinades.
Zonnebloemolie is een een van de meest neutraal smakende soorten olie en daarmee perfect in Aziatische gerechten. Bijvoorbeeld als je biefstukreepjes moet bakken, groenten moet wokken of de dressing voor een Aziatische marinade of salade maakt.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Olijfolie kun je goed als vervanger van zonnebloemolie gebruiken. Voor het bakken en braden van bijvoorbeeld vlees of groenten raden we de gewone of Mild Olijfolie aan. Ook bij het bakken van een taart of cake kan olijfolie worden gebruikt, maar dit blijft niet onopgemerkt door de sterkere smaak van olijfolie.
Het is belangrijk om bij een natte marinade om altijd zuren zoals azijn, sap van citroen, wijn, karnemelk of (onze favoriet) yogurt toe te voegen. De zuren in marinades verzwakken het spierweefsel, bindweefsel en eiwitten, dit zorgt voor malser vlees.
Don'ts. Vlees langer dan 24 uur marineren. De eiwitten breken dan teveel af waardoor de buitenkant van het vlees soppig in plaats van sappig wordt. Vis langer marineren dan drie á vier uur.
Hoe dunner het stuk vlees is, hoe minder lang je het hoeft te marineren. Voor kleinere etenswaren, zoals groenten, zeevruchten of vis is 15-30 minuten marineren meestal genoeg. Dunne stukken vlees zonder bot, zoals een stuk kip, biefstuk of varkensfilet laat je 1 – 3 uur marineren.
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden.Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren.Ook kunnen er door het verhitten schadelijke stoffen ontstaan, namelijk PAK's. Deze stoffen zitten ook in aangebrand eten. De andere soorten olijfolie kunnen wel gebruikt worden om in te bakken of braden.
Voor het frituren kan je het beste kiezen voor frituurvet of een plantaardige olie zoals zonnebloemolie of arachideolie. Deze oliën kunnen de hoge temperaturen prima aan.
Een marinade (met wijn, azijn, kruiden, groente als basis bijvoorbeeld) geeft vlees onder andere een extra geurig karakter. Als u vlees marineert, moet u het wél in de koelkast bewaren. De bacteriën zijn in staat om in zo'n kruidige, zure vloeistof te overleven.
Extra smaak, extra mals
Traditioneel wordt marinade gebruikt om taai vlees soepeler te maken. Maar marineren is net zo geschikt voor mals vlees, vis of groenten. Door je ingrediënten in een kruidige vloeistof te laten marineren, nemen ze het aroma van de marinade over en krijgen een extra heerlijke smaak.
Maïsolie is met z'n neutrale smaak perfect om te bakken of te braden. Gebruik deze olie liever niet om te frituren. Maïsolie reageert niet zo goed op extreem hoge temperaturen.
Allereerst een olie, want olie zorgt ervoor dat de marinade mooi bindt aan het vlees. Verder horen er zuren in een marinade, bijvoorbeeld citroen, azijn of wijn, want zuren zorgen ervoor dat het spierweefsel in het vlees wordt afgebroken, waardoor het dus malser wordt.
De perfecte marinade bestaat uit een mix van smaakmakers zoals kruiden en specerijen en een zuur ingrediënt als citroen, wijn of azijn of zelfs zuivelproducten. De zure ingrediënten zijn nodig om de taaiste cellen af te breken.
Laat de kipfilet minimaal 1 uur, maar het liefst langer in de marinade. De gemarineerde kipfilet kan je op deze manier maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
De smaak van de marinade zal dan ook steeds sterker worden als de stukjes kleiner worden of je het vlees langer laat marineren. Te lang marineren kan er echter ook voor zorgen dat het vlees aan de buitenkant te zacht wordt en daardoor een beetje sponzig kan aanvoelen.
Met deze truc wordt je vlees nog malser
Het trucje wordt vaak in de Aziatische keuken gebruikt en vandaar dat vlees bij de Chinees vaak malser lijkt. Door het aanbrengen van baking soda op het vlees kunnen de eiwitten minder goed aan elkaar binden en hierdoor wordt het vlees dus zachter en malser.
Azijn. Verschillende soorten azijn geven vlees een malse textuur en een lekkere smaak. Denk aan appelazijn, balsamico of wijnazijn. Het breekt collageen en proteïne af, waardoor het meer sappen toelaat.
,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Vervanger voor zonnebloemolie tijdens het bakken
Zoals koolzaadolie, arachideolie, rijstolie, raapzaadolie of slaolie. Zo kun je onbezorgd blijven genieten van al je zoete baksels.
Je kunt zonnebloemolie gebruiken om in te bakken, te braden en te frituren, in dressings voor salades en in sauzen. Zonnebloemolie wordt - samen met bijvoorbeeld koolzaadolie, sojaolie of lijnzaadolie - ook gebruikt in mengsels van olie, bijvoorbeeld slaolie of frituurolie. De olie kan worden verhit tot 220°C.