Thermisch verzinken is de allerbeste manier om staal te conserveren. Deze roestwerende behandeling doet ook in de buitenlucht vele tientallen jaren zijn werk. Het is bovendien erg stootvast. Het staal wordt eerst in een zuurbad gedompeld, waardoor alle roest en dergelijke oplost.
Roestbeschermende verf, zoals de producten van HAMMERITE, kunnen direct op verroest metaal worden aangebracht. Moderne metaalbeschermende lakken stoppen acute roest en voorkomen nieuwe roestplekken. Dat werkt bijzonder goed door een effectieve bescherming tegen water, roest en hitte.
Roestvrij staal is een ferrometaal (Fe) dat met een corrosiepassivator zoals chromium wordt verrijkt. Dit chromium vormt een beschermende oxidelaag, die het ijzer tegen verdere aantasting beschermt. Gietijzer met een hoog siliconegehalte vormt een beschermende silicafilm, die het ijzer tegen corrosie beschermt.
Gebruik van epoxyharsen. De verf is op basis van epoxyharsen, wat de beste bescherming biedt tegen roest, chemische producten en zuren, en dat bovendien, indien nodig, een optimale aanhechting van meerdere lagen verf mogelijk maakt.
Azijn reageert op de roest en zorgt ervoor dat de roest en het metaal ontbinden. Na 24 uur in het azijn te hebben gestaan kan je de roest er met wat aluminiumfolie of een staalborsteltje afhalen. Voor grotere oppervlakten (zaagtafels bijvoorbeeld) kan je een laagje azijn aanbrengen om het in te laten trekken.
Wist je dat je je favoriete drankje in kan zetten tegen roest? Cola bevat fosforzuur. Fosforzuur helpt goed tegen roest. Het principe werkt hetzelfde als bij witte azijn. Leg het item met roest in een bakje met cola en laat het daarna een tijdje inweken.
WD-40 Multi-Use Product verwijdert geen roest, maar beschermt alles wel tegen roestvorming. Vergeet dus niet om je spullen te besproeien met WD-40 ter bescherming van het oppervlakte.
Thermisch verzinken is de allerbeste manier om staal te conserveren. Deze roestwerende behandeling doet ook in de buitenlucht vele tientallen jaren zijn werk. Het is bovendien erg stootvast. Het staal wordt eerst in een zuurbad gedompeld, waardoor alle roest en dergelijke oplost.
Al redelijk snel treedt buiten, doordat het smeedijzer in direct contact met zuurstof en water staat, roestkleuring op. Daarom wordt ook smeedijzer meestal geschoopeerd / verzinkt en gecoat. Het verzinken beschermt het staal tegen roesten. Door het staal te coaten is het breed toepasbaar zowel binnen- als buitenshuis.
Schoonmaak azijn (veelal wit) is bijzonder goedkoop (< 50 ct) en werkt het beste als artikelen die verroest zijn eerst worden geweekt. Als artikelen te groot zijn om te weken moet u met een doek of spons ruim azijn aanbrengen op de oppervlaktes.
Metaal / Staal
Staal warmt echter snel op en zal ook roesten bij blootstelling aan vochtige en koude weersomstandigheden. Stalen meubels moeten de hele winter worden opgeborgen, anders zal het oranje roestvlekken op uw terras achterlaten.
Owatrol Olie is een penetrerend antiroestmiddel dat het meest effectief is op (licht) verroeste ondergronden. De olie gebruikt de roest als pigment om een beschermlaag tegen roest te vormen. Het is echter ook geschikt voor gebruik op nog niet verroeste ondergronden.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.
Dan biedt elektrolytische verzinking - één manier van galvaniseren dus - uw product voldoende bescherming tegen corrosie. Een extra voordeel is dat deze behandeling meestal een gladdere en mooiere finish heeft en meestal minder prijzig is dan thermisch verzinken.
Poedercoating biedt uitstekende bescherming
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de invloed van pekel op gepoedercoate velgen of de invloed van chemische stoffen. De bescherming die poedercoating hiertegen biedt is vele malen beter in vergelijking met natlakken.
Poedercoaten is net zoals natlakken ook gevoelig voor roesten. Over het algemeen is de poedercoat wel sterker, maar op plekken waar bijvoorbeeld geen of weinig poeder is gekomen zal het sneller gaan roesten.
Roest verwijderen met huishoudelijke middelen
Azijn is behoorlijk zuur en die zuren bijten door de roest heen. Limoen en zout. Strooi wat zout over de verroeste delen om het daarna te besprenkelen met limoen- of citroensap. Het ruwe zout en de zuren van de citrusvrucht lossen roest op.
Staal is niet gevoelig voor galvanische corrosie en het materiaal is goed lasbaar. Een thermisch verzinkte mast heeft een onderhoudsvrije levensduur van minimaal 40 jaar. Een goed geconserveerde mast heeft veelal een oneindige levensduur.
Verzinkte schroeven
Ze worden vaak gebruikt bij de constructie van o.a. hekwerken, fietsenrekken, trappen, vangrails en vervoersmiddelen. Het beschermende laagje kan echter relatief snel beschadigen, waardoor verzinkte schroeven over het algemeen ook sneller roesten dan bijvoorbeeld schroeven van RVS.
Een primer zorgt voor een betere hechting van verf en metaal. Bij aluminium, zink en koper mag een primer niet ontbreken. Een betrouwbare keuze is de universele primer Redox BL Multi Primer, gebaseerd op watergedragen acrylaathars, die voor uiteenlopende metaalsoorten gebruikt kan worden.
Gepoedercoat staal en -aluminium zijn kwetsbare materialen en als zodanig niet bestand tegen weersinvloeden en verontreiniging. De materialen kunnen bovendien gemakkelijk corroderen (invreten, bijten, roesten).
Roestvrij staal verven
In dit geval kun je ervoor kiezen om het roestvrij staal te verven met Hammerite Metaallak of Hammerite Ultima Metaallak. Deze metaalverven zorgen ervoor dat jouw metalen object goed beschermd is tegen invloeden van buitenaf zoals water, vorst en zonlicht.
Hoewel WD-40 dus voor veel zaken is in te zetten, kun je er beter geen rubber of kunststof mee beschermen en smeren. En voor gevoelige elektronica kun je beter contactspray gebruiken. Contactspray is namelijk een 'vluchtige' spray en droogt snel op, waar WD-40 een soort vettig laagje achterlaat.
Witte azijn werkt goed
Dat werkt erg goed om roest te verwijderen. De azijn moet onverdund zijn. Laat het goed inwerken en daarna voorzichtig afnemen met een microvezeldoekje.
Alleskunner baking soda
Niet alleen in de keuken komt baking soda goed van pas, het kan ook wonderen verrichten bij roestplekken. Mix de soda met wat water tot het een dik mengsel is, dik genoeg om op je gereedschap te smeren. Laat het geheel 2 tot 3 uur intrekken en wrijf het eraf met een tandenborstel.