In Frankrijk is verplicht gebruik goedgekeurd en passend niet gebonden aan lengte van het kind maar aan de leeftijd. Kinderen tot 10 jaar dienen gebruik te maken van een dergelijk kinderbeveiligingsmiddel. Hoofdregel: Kinderen vanaf 10 jaar mogen voorin de auto worden vervoerd.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.
Kinderen kleiner dan 1,35 meter of jonger dan 12 jaar moeten in een autostoeltje zitten. Ze mogen niet voorin zitten. Tenzij een kind onder de 3 jaar tegen de rijrichting in zit. Als er achterin geen zitplaatsen of gordels zijn, mogen kinderen vanaf 3 jaar ook voorin zitten.
In Frankrijk wordt gekeken naar de leeftijd van een kind. Kinderen jonger dan 10 jaar moeten in een passend en goedgekeurd kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zittingverhoger worden vervoerd waarbij ze een in hoogte verstelbare veiligheidsgordel moeten dragen.
Kinderen mogen pas vanaf 22 kilo en 1,25 meter in een zitverhoger in de auto vervoerd worden. Dat geldt voor zowel zitverhogers mét als zonder rugleuning. Kinderen die kleiner zijn moeten nog in een passend autostoeltje zitten.
In Nederland en België moeten kinderen tot een leeftijd van 12 jaar, of wanneer ze een lengte van 135 cm hebben bereikt, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet, in een autostoel of op een zitverhoger zitten.
Kinderen voorin de auto
Kinderen met een lengte tot 1,35 meter moeten zowel voor- als achterin de auto altijd vervoerd worden in een goedgekeurd autostoeltje of zitverhoger.
Alcoholtester: niet verplicht
Sinds mei 2020 is het in Frankrijk niet meer verplicht om een alcoholtest in de auto te hebben. Wel is het nog steeds aan te raden om een alcoholtest bij je te hebben.
Voor peuters van ongeveer 9 maanden tot 4 jaar: i-Size tussen 60 en 105 cm of groep 1 (van 9 tot 18 kg). In i-Size-stoeltjes kijken kinderen achteruit tot ze minimaal 15 maanden en 70 cm zijn. In groep 1-autostoeltjes zit het kind meestal in de rijrichting van de auto.
De juiste plaats
Kinderen mag je zowel voorin als achterin de auto vervoeren. De zitplaatsen achterin de wagen zijn het veiligst. Als je alleen met baby reist verkies je mogelijks het zitje toch vooraan te plaatsen om oogcontrole te kunnen hebben.
Algemene regel. Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een geschikt kinderbeveiligingssysteem meereizen. Wanneer de kinderen groter zijn dan 1,35 meter is een kinderzitje niet meer verplicht en moeten ze de veiligheidsgordel dragen.
Welke autostoelen passen in het vliegtuig? We geven informatie over enkele autostoelen die veel gebruikt worden in het vliegtuig: De Maxi-Cosi Pebble Pro, Rock, CabrioFix en Citi babystoeltjes zijn allemaal officieel goedgekeurd voor gebruik in een vliegtuig. Ze hebben hiervoor een TÜV goedkeuringssticker.
Wel, eigenlijk is er geen minimumleeftijd om op de passagiersstoel te zitten, op voorwaarde dat je kind wordt vastgemaakt zoals de wet het voorschrijft: Het is verboden een kind in een autozitje tegen de rijrichting in te zetten op een plaats die uitgerust is met een frontale airbag, tenzij deze uitgeschakeld is.
In Nederland moeten kinderen tot een lengte van 1,35 meter in de auto verplicht worden vervoerd in een goedgekeurd kinderzitje. Vanaf de geboorte tot je kind 13 kilo weegt, gebruik je een Maxi-Cosi groep 0+ (tot 13 kilo) of een i-Size stoeltje geschikt voor kinderen tot 83 centimeter én minimaal 15 maanden oud.
Waarom is achterwaarts reizen het veiligst voor baby's en jonge kinderen? Kinderen die voorwaarts gericht reizen, kunnen naar voren worden gelanceerd bij een frontale botsing. Dit leidt tot krachten op het fragiele hoofdje en nekje, wat kan leiden tot serieus letsel.
Autostoeltjes uit groep 0 en groep 0+ zijn geschikt voor baby's tot 75 centimeter. De meeste kindjes passen in deze autostoelen tot zij ongeveer 1 jaar oud zijn. Een baby vervoer je het veiligst door hem of haar tegen de rijrichting in te plaatsen.
Vanaf november 2012 zijn Isofix en Top Tether bevestigingspunt verplicht bij nieuwe automodellen en vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto's die verkocht worden met Isofix en Top Tether bevestigingspunt uitgerust zijn. De Isofix bevestigingspunten zijn meestal niet op alle zitplaatsen aanwezig.
Met de auto
Om te mogen rijden in Frankrijk dien je in het bezit te zijn van een geldig nationaal rijbewijs (inwoners van buiten de Europese Unie hebben een internationaal rijbewijs nodig), geldige kentekenpapieren (in Frankrijk "carte grise" genoemd) en je verzekeringsbewijs.
Kind in de auto: de regels
Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je in een goedgekeurd kinderstoeltjes vervoeren. Het maakt daarbij niet uit of je kind voorin of achterin de auto zit. Kies voor een kinderstoeltje dat past bij de lengte en het gewicht van je kleine.
Wat is i-Size? I-Size is een Europese veiligheidsnorm voor autostoelen die in juli 2013 van kracht werd (onderdeel van de ECE R129-verordening). Het is een garantie voor extra beveiliging in de auto.
Een kinderstoel voor in de auto voor een kindje van 3 jaar is vaak een gecombineerde autostoel, namelijk een autostoel uit groep 2/3. Groep 2 is voor kinderen van 15 tot 25 kg. Groep 3 voor 22 tot 36 kg. Een autostoel uit groep 2/3 is zo verstelbaar dat deze met je kind meegroeit.
Zet je een autostoeltje tegen de rijrichting in op de passagiersstoel, dan moet je de front airbag altijd uitschakelen. Het zitje staat dan zo dicht bij de airbag dat het een groot gevaar voor je kind vormt als deze uitklapt. Voor het uitschakelen van de airbag kun je het instructieboekje van de auto raadplegen.