Koopmans heeft bij een kleine hoeveelheid Koopmans Oliebollenmix Origineel geen gist toegevoegd. Dit is niet schadelijk, maar u kunt er geen echte oliebollen mee bakken. Het beslag zal niet rijzen en wij adviseren u om dit product niet te gebruiken.
De producent heeft bij een deel van de mixen geen gist toegevoegd en daardoor kun je er onmogelijk een echte oliebol mee bakken. Koopmans heeft in een persbericht gedeeld dat de mixen voor oliebollen origineel niet allemaal goed zijn door het gebrek aan gist.
Deze gist is alleen minder lang houdbaar. Daardoor heeft oliebollenmix een korte houdbaarheidstermijn. Oliebollenmix die over de datum is, rijst niet meer.
Eén zakje (± 7 gram) gist is voldoende voor één pak Mix voor Oliebollen.
Gebruik je oliebollenmix? Maak dan max. 3 pakken oliebollenmix tegelijk. Bak je met bloem, gebruik dan maximaal 1,5 kilo bloem per keer.
AB Mauri heeft met haar Scoop Oliebollenmix een mix ontwikkeld met precies de juiste ingrediënten voor de allerbeste oliebol. Niet voor niets eindigden veel van de gebruikers ieder jaar weer in de top-tien van de AD Oliebollentest.
Bakpoeder: Te weing bakpoeder zorgt voor weinig of geen rijs, teveel bakpoeder zorgt voor te snelle rijs en daarna zakt de cake weer in. Te lage oventemperatuur zorgt ervoor dat het rijsmiddel zijn werk niet goed doet en dat de lucht die je in het beslag geklopt hebt niet voldoende kan uitzetten voor een mooie rijs.
Het is belangrijk dat de olie goed op temperatuur is en blijft. Zo voorkom je dat je te vette oliebollen krijgt. Houd voor de olie een temperatuur van 180 °C aan. Met een lagere temperatuur worden de oliebollen vettig en minder bruin van kleur.
Het bakken van de oliebollen
Laat het bolletje beslag in de olie glijden en dompel het even onder. Vul de pan met meerdere bolletjes beslag. De bollen keren zich vanzelf, dus zorg dat hiervoor voldoende ruimte overblijft. Na ongeveer 4 minuten zijn de oliebollen gaar en rondom bruin.
- Het beslag is dikker dan pannenkoekenbeslag, vergelijkbaar met een cakebeslag, maar iets elastischer. Het beslag moet ongeveer 27 graden zijn. Eventueel heel even in voorverwarmde oven zetten. - Dan kun je het beslag in een grote kom doen om het tussen de 25 en 30 minuten te laten rijzen.
Het beste antwoord
4 maanden, mits opgeslagen bij <20°C en een R.V. van < 60%.
Bewaaradvies oliebollen (beslag)
Bewaar de oliebollen niet langer dan 24 uur in de koeling. Om ze warm te serveren kun je de oliebollen opnieuw verwarmen in de oven of magnetron.
Een oliebollenmix is een bakmix dat geschikt is voor het maken van oliebollen. Het bevat in ieder geval bloem, gist, suiker en zout. Vaak wordt aan oliebollenmix ook melkpoeder (ook wel weipoeder) toegevoegd.
1 Bier maakt je beslag luchtiger
Het koolzuur en de gist in het bier maken een pannenkoeken-, wafel– of beignetbeslag op natuurlijke wijze luchtiger. Vervang gewoon de helft van de melk of het water in een recept door bier en roer dat voorzichtig door de rest van de ingrediënten.
* Oude olie gebruikt. * Beslag te weinig ontwikkeling, waardoor de oliebol te lang onder de olie blijft. * Olie koelt te snel af bij het bakken. * Te hete olie (als er een blauwe walm van de olie komt is deze beslist te heet).
Ongevuld oliebollenbeslag ca. 50 minuten - laat het beslag 30 minuten rijzen, roer door en laat dan nog ongeveer 20 minuten rijzen.
Door de gist uit het bier worden je oliebollen extra luchtig. 5. Maak het beslag niet alvast een dag van tevoren. Dan blijft het rijzen en wordt het te luchtig.
Als je wil zien of je olie helemaal klaar is om je vlees, vis of groenten van 'n heerlijk korstje te voorzien, gooi dan eens een rijstkorrel in de pan. Bij de juiste temperatuur (dat is rond de 180°C) zal het korreltje naar de oppervlakte komen en beginnen garen.
Heb je misschien het zout direct bij het gist gevoegd? Deze reageren namelijk slecht op elkaar. Ook kan teveel gist, bakpoeder of zelfrijzend bakmeel leiden tot het inzakken. Het kan ook aan het recept liggen hoor, sommige recepten zijn nu eenmaal kwalitatief minder dan anderen.
Je deeg te lang laten rijzen is nog een reden dat je brood kruimelig wordt. De textuur van een brood steunt op de juiste verhouding van gluten, zuurstof en waterdamp. Als het deeg te lang rijst, wordt de gist overactief en is de verhouding uit balans. Je brood valt dan in of wordt plat.
De redenen dat je het deeg meerdere keren laat rijzen zijn: Het gashoudend vermogen van het deeg is pas na zo'n 120 à 240 minuten (afhankelijk van de kwaliteit van het meel/bloem) na de start van het mengen maximaal en dat is het beste moment om het brood te gaan bakken.
Het zal per huis verschillen waar je deeg het best rijst. Zoek een plekje waar het ietsjes warmer is en het niet op de tocht staat. Over het algemeen laat je een deeg in ongeveer een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is voordat je ermee verder gaat.
Het bakken zelf kan in een frituurpan of in een grote pan met hete zonnebloemolie. "De optimale baktemperatuur is 180 tot 190 graden. Om dit te testen in een gewone pan, kun je een broodkorstje in de olie doen.
8 oliebollen
Er gaan ieder jaar weer meer dan 100 miljoen oliebollen over de toonbank en dan maakt een groot deel van de Nederlanders ze ook nog eens zelf met oud en nieuw. Kortom: iedere Nederlander eet gemiddeld 8 oliebollen per persoon per jaar.
Houdbaarheid oliebollen
Bij kamertemperatuur, en luchtdicht verpakt, kun je oliebollen nog zo'n twee tot drie dagen bewaren. Zou je de lekkernij niet luchtdicht verpakken, kunnen de oliebollen al na twee dagen beginnen de bederven, en worden ze natuurlijk een stuk droger.