Je kunt het er niet even met wat water afspoelen. Houkema: "De stoffen dringen door tot in het product." Wel krijg je meer binnen door fruit mét schil te eten (bijvoorbeeld aardbeien en druiven) dan fruit zonder schil (bijvoorbeeld mandarijnen of sinaasappels). "In de schil zitten de meeste bestrijdingsmiddelen."
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om zeep of schoonmaakmiddel te gebruiken.
Wacht met het wassen van je druiven totdat je ze wilt eten. Dit voorkomt dat extra vocht het rottingsproces bevordert. Bewaar de druiven in hun oorspronkelijke verpakking. Trek de hoeveelheid druiven die je wilt eten van de tros af en was die.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Voedselmythe: je moet groentes wassen om bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Appels, peren of een pruim: die houd je even onder de kraan voor je er je tanden in zet. Even de bestrijdingsmiddelen eraf spoelen.
De meest effectieve manier om pesticiden te verwijderen van fruit en groenten? Volgens een wetenschappelijke studie is de meest effectieve manier om de groenten en fruit te wassen om pesticiden te verwijderen is om ze 12-15 minuten te weken in een mix van water met baking soda (zuiveringszout).
Pesticiden zouden verantwoordelijk zijn voor: aandoeningen die bepaalde organen aantasten (lever, nieren, longen) allergieën. neurotoxische effecten.
Uit analyse van de NVWA-meetgegevens van 2020 blijkt dat de meest zwaar vervuilde fruitproducten rozijnen (gemiddeld 11,3 bestrijdingsmiddelen) en nectarines (6,8) zijn. Op gepaste afstand volgen aardbeien (6,3) en druiven (6,0).
Schimmels en bacteriën
Je kunt er ook voor kiezen om geen baking soda, maar azijn bij het water te doen. Daardoor blijven je groente en fruit iets langer goed en verwijder je tegelijkertijd bacteriën en schimmels.
Grauwe schimmel is een ernstige druivenziekte die wordt veroorzaakt door de bekende schimmel Botrytis cinerea. De ziekte treft vooral rijpe druiven vlak voor de oogst. We zien vooral een bruine vlek op de druiven die geleidelijk de hele vrucht bedekt.
De hamvraag: zijn deze beestjes schadelijk of giftig? Neen. De beestjes gaan in je maag meteen dood. De soort komt officieel voor in ons land, maar gezien we in Europa hogere standaarden qua 'contaminatie' op nahouden in de VS, is de kans in Europa veel kleiner dat de beestjes hun weg vinden in rood zacht fruit.
"Dirty Dozen" 2017
Aardbeien staan net als vorig jaar op de eerste plaats van gewassen waar de meeste (restanten van) bestrijdingsmiddelen teruggevonden zijn. In dalende lijn gevolgd door spinazie, nectarines, appels, perziken, peren, kersen, druiven, selder, tomaten, paprika's en aardappelen.
Pesticiden, oftewel gif, op fruit is niet echt gezond. Maar ondanks dat neemt het gifgebruik van boeren toe en niet zo'n beetje ook. En dat terwijl de Europese Commissie (EC) verkondigt dat boeren minder gaan spuiten. Pesticiden worden in verband gebracht met veel ernstige ziekten.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Door fruit te wassen kun je eventuele bestrijdingsmiddelen op de schil er meestal niet afhalen. Sommige middelen lossen niet op in water of kunnen bijvoorbeeld door de schil trekken. Wel verwijder je door fruit te wassen vuil, stof en mogelijke ziekteverwekkers van de schil.
Hier kun je dus beter voor de biologische variant gaan: Aardbeien. Appels. Blauwe Bessen.
Uit steekproeven naar diverse soorten groenten en fruit die vorig jaar zijn genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat elke aardbei is bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen.
Een belangrijke schimmel die we echt moeten bestrijden is de appelschurft. Dat klinkt een beetje smerig. Behoorlijk onsmakelijk. Je krijgt daar zwarte vlekken van op je appel.
In 2005 werden in sommige mandarijnen hoge concentraties gifstoffen aangetroffen, zoveel dat een kind bij inname van twee vruchten al meer gif zou binnenkrijgen dan volgens de internationale norm toegestaan is.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Op basis van deze nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico. Even los gezien van de andere producten die je eet op een dag. Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum: “Aardbeien kun je dus gelukkig gerust eten.
Bestrijdingsmiddelen en voeding
Uit de duizenden analyses weten we dat de blootstelling via voeding heel erg laag is. Er blijven namelijk heel weinig resten achter. Het eten van bespoten groente en fruit is veilig voor de gezondheid.
Gebruik van pesticiden voorkomen
Het gebruik van pesticiden kunt u op verschillende manieren voorkomen. Ontwerp uw tuin of terrein zo dat ze zonder pesticiden beheerd kunnen worden. Zorg vervolgens voor een goede aanleg. Zorg voor regelmatig onderhoud.