Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
En hoe minder bewerkt de kruiden zijn, hoe langer ze meegaan. Algemeen gesproken gaan kruiden zo'n één tot drie jaar mee. Denk hierbij aan gedroogde basilicum, peterselie, salie, dille en tijm. Specerijen gaan ongeveer twee tot drie jaar mee.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Kurkuma kan het beste bewaard worden in een afgesloten zak in de koelkast. Zo blijft kurkuma 2 weken goed. Bovendien kan je kurkuma ook invriezen.
Laurier bereiden & bewaren
Bewaar gedroogde laurier in een afgesloten potje op een droge plek. Gedroogde laurier is jarenlang houdbaar. Verse laurierblaadjes kun je in een plastic zakje in de koelkast wel tot een week goed houden. Heb je verse blaadjes over, droog ze dan op een bakplaat boven de verwarming.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
Uiterste consumptiedatum op zeer bederfelijke producten
Het gaat om producten die na deze uiterste consumptiedatum niet meer moeten worden geconsumeerd vanwege de mogelijke groei van pathogene micro-organismen.
Net zoals de meeste kruiden- en specerijenmengsels is ras el hanout ontzettend lang houdbaar. Zorg er wel voor dat je het mengsel in een afgesloten pot bewaard, het liefst op een donkere plek.
Zwarte en witte peper vind je gemalen of als hele korrels. Om zo veel mogelijk het aroma te bewaren, koop je best hele peperkorrels en maal je ze vlak voor gebruik. Peperkorrels moeten volkomen gaaf zijn. Hele peperkorrels zijn onbeperkt houdbaar.
Ga voor een plekje met minder direct zonlicht, bijvoorbeeld. Kruiden zoals bieslook, kervel, peterselie en munt hebben het liefst een plekje in de halfschaduw. Controleer ook even of je kruiden niet te droog of te nat staan. Het is belangrijk dat er geen water in de sierpot blijft staan zodat de wortels gezond blijven.
Bewaar kurkuma op een koele, droge plaats. U kunt ervan uitgaan dat het 18 maanden tot zelfs twee of drie jaar houdbaar blijft, zonder dat het veel achteruitgaat.
Gedroogde kruiden en hun houdbaarheidsdatum
“Dat houdt in dat je de kruiden na het verstrijken van deze datum vaak nog prima kunt eten en gebruiken. Het enige wat kan veranderen, is de kwaliteit van je kruiden of specerijen. De meeste gemalen kruiden en specerijen verliezen geleidelijk hun kleur, geur en aroma.
KANEEL BEWAREN
Kaneelstokjes zijn echter langer houdbaar (over het algemeen zijn gemalen specerijen veel korter houdbaar dan hun hele soortgenoten). Gemalen kaneel is onder ideale omstandigheden ongeveer zes maanden houdbaar, hele kaneelstokjes kunnen tot twee jaar meegaan.
THT: Ten minste Houdbaar Tot
Dit product mag je ook gebruiken ná de datum die op de verpakking staat. Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of zo'n product nog lekker is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum.
Dit is de sleutel tot het maken van compound butter, wat gekoelde, hoogwaardige boter is met kruiden, zoetstoffen en andere toevoegingen. Zodra het compound recept klaar is, moet u de boter in de koelkast bewaren zoals u dat normaal zou doen.
koel, droog en donker. Na openen gekoeld bewaren, beperkt houdbaar. 12 maanden na productie, na openen beperkt houdbaar.
Let op de THT-datum. Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Olijfolie heeft geen echte verval- of houdbaarheidsdatum. Het is altijd veilig om 'aceite de oliva' te consumeren, zelfs jaren nadat het gebotteld is. Echter, naarmate het gouden vocht ouder wordt, kunnen de smaak en voedingswaarde afnemen. Er staat daarom een THT-datum (ten minste houdbaar tot) op de verpakking.