De politie gebruikt alcoholtesters op straat. Een alcoholtester is een apparaat, waar je op moet blazen. Aan de uitslag kan de politie zien of je alcohol gedronken hebt (er verschijnt dan een P/A, A of F) of dat je gewoon mag doorrijden (als er een P verschijnt).
De test moet een betrouwbaarheid van 100% hebben. De werking moet worden gecontroleerd na een opslag onder extreme condities van -20°C tot 70°C en een luchtvochtigheidsgraad van 95%. De werking van de blaastest moet worden getest onder verschillende lichtsterktes.
De ademanalyse werkt zo dat een verdachte binnen een cyclus maximaal 4 keer mag blazen, waarvan er minimaal 2 goede blaasprestaties geweest moeten zijn.
Een blaastest is routine-onderzoek van de politie. Betrokkenheid bij een ongeval of het vertonen van opvallend rijgedrag kunnen redenen zijn dat men moet blazen. Deze blaastesten geven aan of iemand te veel gedronken heeft om aan het verkeer deel te nemen. De wettelijke limiet is 220 ug/l (0,50 promille).
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): u voelt zich meer ontspannen, maar u bent minder alert in het verkeer.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Ben je een beginnende bestuurder? Dan mag je niet meer dan 0,2 promille (0,02 procent) alcohol in je bloed hebben als je autorijdt. Mannen bereiken dit na het drinken van ongeveer een standaardglas drank, vrouwen al bij minder dan een glas.
Voor een 'beginnende bestuurder' geldt 88 tot 104 Ugl. Op het bureau moet u twee keer blazen. Deze blaastest is nauwkeurig genoeg om te dienen als bewijsmateriaal bij een eventuele vervolging. Kunt u niet blazen omdat u te dronken bent of om geneeskundige redenen (u bent gewond of hebt longproblemen)?
Als bestuurder mag het alcoholgehalte in uw adem niet hoger zijn dan 220Ugl (= microgram per liter), omgerekend 0,5 promille. Dat zijn ongeveer twee glazen. Dit geldt voor bestuurders van ALLE vervoersmiddelen. Voor beginnende bestuurders geldt een alcohollimiet van 88 Ugl, omgerekend 0,2 promille.
Vraag om 15 minuten te wachten
Moet je toch blazen? Dan mag je altijd vragen om 15 minuten te wachten. Maar maak je geen illusies: als je te veel gedronken hebt, dan zal dat kwartiertje daar niks aan veranderen. De wachttijd kan het resultaat zelfs negatief beïnvloeden.
Als je enkele minuten voor de controle nog alcohol hebt gedronken, kan dat de ademtest misleiden. De test geeft dan een positief resultaat, terwijl je toch niet noodzakelijk meer hebt gedronken dan wettelijk is toegelaten. Daarom is het je goed recht om een kwartier te wachten voor je blaast.
De wet is streng voor rijden onder invloed van alcohol. Als u positief blaast op een ademtest krijgt u een onmiddellijk rijverbod en een fikse boete. Uw alcoholpercentage bepaalt hoe streng uw boete én uw rijverbod zullen zijn.
Boetes en straffen worden doorgaans gegeven vanaf 0,5 promille, dit komt dus overeen met 220 UGL. Als man stijgt het promillage met ongeveer 0,2 promille per gedronken standaardglas. Als vrouw stijgt het promillage met ongeveer 0,3 promille per gedronken standaardglas.
De afbraak van alcohol kan helaas niet versneld worden. Niet door koffie, niet door veel bewegen, niet door een koude douche en niet door een wandeling in de frisse lucht en ook niet door vitamines. Alcohol wordt afgebroken door de lever. De lever doet 1 tot 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol.
Heeft iemand flink veel gedronken? Dan kunnen onderzoekers dat nog tot 3 dagen na het laatste drankje zien. Heeft iemand 1 of 2 glazen gedronken? Dan kunnen ze dit tot 48 uur na het drinken aantonen.
Volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) is sprake van comazuipen als jongeren in korte tijd meer dan 5 glazen alcohol drinken. Veel jongeren zijn bij die hoeveelheid nog wel bij bewustzijn.
Volgens Noijen is het om het even. „In een standaard glas sterke drank zit evenveel alcohol als in een glas bier of wijn. Als we puur naar de alcohol kijken, dan zijn deze twee drankjes dus even slecht voor je gezondheid.”
Qua alcoholpercentage staat 1 (klein) shotje dus gelijk aan 1 (groter) glas bier.
U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed. Voor beginnende bestuurders gelden andere regels. Het gebruik van alcohol vermindert uw rijvaardigheid, waardoor u sneller een verkeersongeval kan veroorzaken.
Vaak wordt het alcoholpromillage in ugl weergegeven. In een gemiddeld glas alcoholische drank zit 10 ug alcohol.
Het rijbewijs kan niet zelf door het CBR worden ingevorderd. In de praktijk wordt het rijbewijs vaak door de politie op grond van artikel 130 WVW ingevorderd en naar het CBR doorgestuurd. Het CBR legt dan bijvoorbeeld een onderzoek naar de rijgeschiktheid vanwege alcohol of drugs op.