Wanneer dit niets uithaalt schakelen de meeste mensen de politie in. Deze zal trachten uit te zoeken waar het kind is of verblijft, en of het terug naar de ouders kan of wil.
Weglopen op zich is niet strafbaar. Houd er wel rekening mee, dat degene die jou onderdak verleent wel een meldingsplicht heeft. Dit houdt in dat wanneer je jonger bent dan 18 jaar, hij of zij aan jouw ouders, voogd, de politie of een hulpverleningsinstantie moet melden dat jij bij deze persoon verblijft.
Ga dan naar de politie bij jou in de buurt of bel 0900-8844. Er zijn organisaties die je kunnen helpen aan onderdak voor langere termijn, zoals Veilig Thuis. Als je in levensgevaar bent, bel dan 112!
Kinderen lopen wel eens weg omdat ze boos zijn of ergens naartoe willen waar ze van jou niet mogen komen. Het weglopen zelf kun je dan niet tegenhouden. Wel kun je je kind zo snel mogelijk proberen terug te vinden. Praat er met je kind over waarom het is weggelopen.
De jeugdrechter kan hulp verplichten om de situatie thuis op te lossen. Je bent 'meerderjarig'. Je kan zelf beslissen of je ergens anders gaat wonen. Je hebt geen toestemming meer nodig van je ouders of van een jeugdrechter.
Probeer op alle mogelijke manieren contact te krijgen. Ook kun je direct de politie inschakelen, hoewel ze niet altijd direct actie zullen ondernemen kunnen ze je wel goed adviseren. Dit kan je verder helpen. Het is goed om te weten dat de meeste 'weglopers' binnen één dag weer thuis zijn.
Weglopen is niet strafbaar. De politie kan jou niet arresteren, want volgens de wet doe je niets verkeerd. Je ouders, legale voogd(en) of de jeugdrechter beslissen wel over je woonplaats tot je 18e verjaardag. Zonder hun toestemming mag je, als minderjarige, niet zomaar ergens anders wonen.
Soms wordt de moeilijke keuze gemaakt dat een kind - tijdelijk - beter ergens anders kan wonen. Dit heet een uithuisplaatsing. Een uithuisplaatsing kan vrijwillig of gedwongen zijn. Een jeugdrechter beslist over gedwongen uithuisplaatsing.
Schrijf bijvoorbeeld de belangrijkste dingen die je kwijt wil eerst op. Kies een moment waarop je ouders de tijd hebben. Bijvoorbeeld niet vlak voordat ze weg moeten. Vertel aan het begin van het gesprek hoe je je voelt.
Jongeren lopen ook weg uit een voorziening omdat ze opnieuw in hun gezin willen zijn. Vaak zijn deze jongeren geplaatst wegens een moeilijke familiale situatie, maar blijven ze toch zo gehecht aan hun ouders dat ze er weer naartoe willen.
Je hebt nare ervaringen vanuit het verleden waardoor je uit angst het probleem liever vermijdt dan onder ogen ziet. Je kent een vorm van uitstelgedrag. Je bent conflictvermijdend. Je bent bang voor kritiek of je bent bang voor afwijzing.
Heb je plannen om alleen te wonen en wil je daar hulp bij? Vraag na hoe het OCMW je kan ondersteunen. Dat kan een leefloon zijn, als het OCMW dat goedkeurt.
Uit cijfers van het CBS blijkt (opnieuw) dat jongeren steeds later het huis uit gaan. In 2012 waren jongeren nog gemiddeld 22,8 jaar toen ze zelfstandig gingen wonen. In 2017 was dat 23,5 jaar. Een stuk later dan volgens opvoedkundige Marina van der Wal ideaal is, namelijk 18 jaar.
Meerderjarige kinderen uit huis zetten
Een meerderjarig kind mag zonder meer uit huis worden gezet, omdat je als ouder dan niet meer het gezag over je kind hebt. Je onderhoudsplicht blijft echter wel bestaan (uitzonderingen daargelaten) tot je kind 21 jaar wordt.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
Met zorgen over problemen in uw gezin kunt u bij de huisarts terecht. Ook als jongere kun je een afspraak maken om te praten over problemen. De dingen waar u met uw huisarts over praat, mag uw huisarts niet zomaar doorvertellen aan anderen.
Tegenwoordig heerst er enige verwarring over wat men nou wel of niet mag zeggen tegen een agent. Een agent is een ambtenaar in functie en in beginsel is het strafbaar om deze te beledigen. Burgers mogen elkaar overigens ook niet beledigen, maar voor het beledigen van een agent geldt een hogere straf.
Strenge regels rond bevoegdheid
Sommige bevoegdheden mag de politieagent zelf toepassen. Zwaardere opsporingsbevoegdheden, zoals een telefoon tappen, iemand observeren of een woning doorzoeken (huiszoeking) mogen pas worden toegepast na toestemming van de officier van justitie of de rechter-commissaris.
Iedereen, dus ook een burger, mag een ander aanhouden bij ontdekking van een strafbaar feit. Dit is ook niet heel gek en gebeurt vaak. Een winkeldief in de supermarkt wordt bijvoorbeeld ook doorgaans aangehouden door het personeel van de supermarkt.
Zolang kinderen minderjarig zijn, kan je ze als ouder nooit de toegang van het ouderlijke huis verbieden. Ouders hebben de plicht om kinderen tot hun achttiende verjaardag op te voeden, te ondersteunen en te onderhouden. Dat wil niet zeggen dat er geen opties zijn wanneer een gezinssituatie onhoudbaar wordt.
Je neemt best een volwassene in vertrouwen, of als je wil, kun je ook het noodnummer 116 000 van Child Focus bellen, dit kan zelfs anoniem.
Echtgenoten en geregistreerde partners moeten elkaar onderhouden. Ook na de scheiding. Ouders hebben die plicht voor hun kinderen tot 21 jaar.
De meeste jongeren verlaten tussen hun 18e en 30e het ouderlijk huis. Van de 18-jarigen woonde 89,2 procent op 1 januari 2022 nog bij één of beide ouders. Met 25 jaar was dat 30,8 procent, en van de 29-jarigen was 11,1 procent nog thuiswonend. Vrouwen zijn minder vaak thuiswonend dan mannen.
Deze ontwikkeling geldt voor alle type seksuele handelingen. Zo heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad op de gemiddelde leeftijd van 18 jaar. Vijf jaar eerder, in 2012, was dat 17 jaar. De helft van de jongeren tongzoenden voor het eerst op de gemiddelde leeftijd van 15,4 jaar in 2017.