Mosselen, oesters en garnalen, natuurlijk. Direct uit zee. Maar ook zilte groenten, appels en peren, rood fruit, zwarte bessen, brune bôônen en asperges. Zeeland is een paradijs voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt.
Zeeland staat bekend om de schorren en slikken. Die zijn ontstaan waar water en land elkaar ontmoeten. Het Verdronken Land van Saeftinghe is het grootste brakwaterschor van West-Europa.
Met beroemde producten als Zeeuwse mosselen, verse oesters en Oosterscheldekreeft, maar ook zilte groenten als zeekraal en lamsoor.
Mosselen, bolussen, babbelaars. Zeeuwse streekproducten die meteen bij je opkomen als je aan Zeeland denkt.
De provincie Zeeland bestaat uit verschillende eilanden. Gescheiden door water, maar verbonden door bruggen en een tunnel. Ontdek Schouwen-Duiveland, Tholen en Sint-Philipsland, Noord-Beveland, Walcheren, Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen.
De gemeente met de meeste inwoners is echter Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen. Het bijvoeglijk naamwoord is Zeeuws en de bewoners heten Zeeuwen.
Een rijk assortiment streekproducten als jams, sappen, fruitbonbons, Betuwse bieren en wijnen.
Typisch voor het landschap van Zeeuws-Vlaanderen zijn de hoge bomen op de dijken, kleine kreken en oneindige landweggetjes, begrenst door knotwilgen. Tijdens uw tochten door dit mooie land staat u plotseling oog in oog met Spaanse forten en andere vestingwerken.
Oe moe me noe? Wat moeten we nu doen? / Hoe nu verder?
Oemoemenoe
Jij zegt: Hoe moeten we nu?
Naast uien worden er in Zeeland voornamelijk aardappelen, peulvruchten, suikerbieten, tarwe/graan en vlas geteeld en verwerkt.
In Zeeland vindt u de mooiste plaatsen zoals Domburg, Renesse, Goes, Oostkapelle, Yerseke en meer. Elke plek heeft een eigen karakter. Zo moet u in Yerseke zijn voor de meest verse zeevruchten, in Goes voor een middagje shoppen en in Domburg voor heilzaam zeewater.
Zee, natuur, cultuur en ontspanning wisselen elkaar af. Je kunt urenlang wandelen door natuurgebieden en langs ongerepte stranden. Maar ook als je cultuur wilt snuiven zit je in Zeeland goed. Bezoek authentieke Zeeuwse steden zoals Middelburg, Zierikzee, Domburg, Goes en Vlissingen.
Zeeuws-Vlaanderen toegelaten spelling Zeeuwsch-Vlaanderen, (Zeeuws: Zeêuws-Vlaonderen, West-Vlaams: Zeêuws-Vlaonderen) is het zuidelijkste gedeelte van de Nederlandse provincie Zeeland en het enige gedeelte van die provincie dat niet aan minstens drie zijden door water wordt omsloten.
De Belgische regering wilde als schadevergoeding twee Nederlandse gebieden annexeren: Zuid-Limburg (vanwege de steenkool) en Zeeuws-Vlaanderen (vanwege de toegang tot de Schelde en Antwerpen). Achter de annexatie zaten dus economische motieven. In de bedreigde gebieden wachtte men niet werkeloos af.
Op 20 juli 1814 werd Zeeuws-Vlaanderen (in het verband van de vorming van het Koninkrijk der Nederlanden) officieel bij de provincie Zeeland gevoegd. Daarvoor was de regio ruim twee eeuwen als generaliteitsland door de Staten-Generaal bestuurd.
De geboorte van Flipje
In 1935 ontstaat het idee om een 'manneke' of 'poppetje' te maken als reclame figuurtje. Zo ontstaat een klein jongetje, dat was geboren uit een pruim. Niet veel later werd deze veranderd in Flipje, geboren uit een grote framboos met armpjes van rode bessen.
WNT: Duppert komt van duppen of doppen, in enkele uitdrukkingen gebruikt in de zin voor ogen. Een duppert is eigenlijk iemand die niet goed uit zijn ogen kijkt.
De meeste winkels vind je in de smalle straten en steegjes rondom de Grote Markt in Goes. Dit maakt de Grote Markt een ideaal oriëntatiepunt en plek om even tussen het winkelen door uit te rusten. Ook is het winkelgebied heerlijk compact en is heeft het een sfeervol historisch karakter.
Heuj/hoj/hoei.