Oliebollen bak je het best in een olie die neutraal is van smaak, zoals zonnebloemolie, arachideolie (pindaolie), rijstolie, of maisolie. Aan het gebruik van vloeibaar frituurvet en frituurolie voor oliebollen zijn we misschien minder gewend, maar ook dat kan prima.
Gebruik een neutrale olie voor het oliebollen bakken, zoals zonnebloemolie of arachideolie. Gebruik geen frituurvet. Dit vet wordt hard tijdens het afkoelen, waardoor er een wit laagje rondom de oliebollen komt.
Als de temperatuur van de olie te laag is krijg je vette oliebollen, zorg dat de temperatuur van het vet zo rond de 185 graden is en blijft tijdens het bakken, speel wat met het vuur onder de pan of gebruik een frituurpan waar de temperatuur vanaf te lezen is.
Antwoord: Zonnebloemolie, slaolie of Arachideolie (pindaolie). Zonnebloemolie is het meest neutraal van smaak. Met Arachideolie kun je wat langer frituren.
Beslag afdekken met een vochtige doek en laten rijzen. Maak het beslag een avond van tevoren en zet het dan de hele nacht in de keuken. Oudejaarsochtend kun je vroeg beginnen met bakken.
Als het beslag langer rijst, kan het voorkomen dat de oliebollen in het vet in elkaar zakken (dan krijg je platte oliebollen). Het oliebollenbeslag moet na het rijzen ongeveer het dubbele volume hebben gekregen.
Bij het bakken van oliebollen hanteren we een olietemperatuur van 180ºC. Tijdens het bakken mag de olie niet te snel afkoelen.
Oliebollen opwarmen
Opwarmen kan het beste in de oven, want dan krijgt de bol zijn krokante jasje weer terug. Doe de bollen 5 minuten in een voorverwarmde oven op 145 graden en ze zijn weer zo goed als nieuw. In de magnetron opwarmen kan ook, maar de kans is dan wel klein dat de buitenkant krokant is.
De perfecte ronde oliebollen
De oplossing? Vervang die lepels door een ijsschep! Zo'n ronde bolletjesschep, ja. Zorg dat je de ijsschep eerst even onderdompelt in de olie vóórdat je er beslag mee gaat scheppen; zo voorkom je dat alles eraan vast blijft kleven.
- Neem een natte ijsschep, maak bolletjes en doe ze in de frituurpan. Niet meer dan vijf tegelijk, want anders gaat de temperatuur naar beneden. Dan worden de oliebollen te vet.
Leg je oliebollen niet in de koelkast, maar eerder in de broodtrommel. Zo blijven ze hooguit drie dagen goed. Krijg je al je restjes oliebollen in die drie dagen niet op? Doe ze in een zakje en bewaar ze tot zo'n drie maanden in je vriezer.
Zorg ervoor dat het oliebollenbeslag niet op de tocht staat. Laat het beslag niet te lang rijzen. Te lang rijzen zorgt ervoor dat het oliebollenbeslag te luchtig wordt.
Als je oliebollen bakt blijft die geur heel lang hangen in huis of keuken. Zet een pannetje met gewone azijn op tot de azijn bijna kookt.Zet het vuur dan laag en ga dan vervolgens je oliebollen bakken. Ben je klaar met frituren, dan kan je het pannetje met azijn ook uitdoen.
Bakken in zonnebloemolie
Dat het rookpunt van zonnebloemolie op 227 graden Celsius zit is een voordeel ten opzichte van olijfolie. Toch wordt olijfolie verhitten aangeraden. Dit komt vooral door het feit dat zonnebloemolie relatief veel meervoudige onverzadigde vetten kent wanneer je dit vergelijkt met olijfolie.
Een veelgenoemde vervanger voor zonnebloemolie is arachideolie. Deze olie wordt uit pinda's gewonnen en smaakt daar ook een beetje naar. Verder zijn raapzaadolie, koolzaadolie, olijfolie (absoluut geen extra vierge) en maisolie goede alternatieven.
Vervanger voor zonnebloemolie tijdens het bakken
Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die je kunt gebruiken. Vervang zonnebloemolie simpelweg door andere neutrale plantaardige oliën. Zoals koolzaadolie, arachideolie, rijstolie, raapzaadolie of slaolie. Zo kun je onbezorgd blijven genieten van al je zoete baksels.
Laat de bolletjes in de hete olie glijden en dompel ze even onder. Bak de oliebollen in circa 3-4 min. rondom goudbruin. Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie.
Verwijder olie en vet uit koekenpannen en frituurpannen heel handig met een stukje keukenpapier. Gooi het keukenpapier daarna in de afvalbak. Giet vloeibaar frituurvet terug in een pak of fles. Tip: bewaar hiervoor de originele verpakking.
De oven voorverwarmen op 200°C.De oliebollen in een vuurvaste schaal 10 tot 12 minuten verwarmen. Opwarmen in de oven geeft de oliebol weer een mooi krokant korstje voor een optimale versbeleving. De oliebollen (5 stuks) 30 seconden verwarmen op 750 watt.
Oliebollen bewaren
Laat de verse oliebollen eerst goed afkoelen voordat je er iets mee doet. Verpak ze daarna luchtdicht buiten de koelkast. Wil je oliebollen langer bewaren? Dan kun je ze tot 2 maanden invriezen.
Verpak de oliebollen daarna luchtdicht, Dit kan in een afgesloten plastic zak, hersluitbare zakjes of in een voorraaddoos. Bewaar de verpakte oliebollen buiten de koelkast op een donkere koele plek. Op deze manier blijven de oliebollen ongeveer 2 dagen.
warm je oliebollen op in de Airfryerr op 170˚C ca.3 minuten. Je kan ook je oliebollen opwarmen in de magnetron op 850 watt voor 2 minuten. Wanneer je de oliebollen opwarmt in de magnetron worden ze wel minder knapperig.
De provinciewinnaars van de Oliebollentestonline 2021 zijn bekend. De oliebollen van de Zuid-Hollandse Gebakkraam Nico Sterrenberg kregen de beste beoordeling van de jury, een 10.
Tip: Gebruik zonnebloemolie om te bakken (frituurolie, koolzaadolie kan ook).
De grote winnaars
De allerlekkerste oliebol Gebakkraam Richard Voets in Tilburg en Gebakkraam van den Houten in Almere.