Adv-dagen zijn extra vrije dagen die je zelf opspaart. Dit doe je door wekelijks meer uren te werken dan in je contract staat.
Verjaringstermijn adv-dagen
Werknemers mogen hun wettelijke vakantiedagen nog tot een half jaar na het jaar van opbouw opnemen (tool). Voor bovenwettelijke vakantiedagen geldt zelfs een verjaringstermijn van vijf jaar. Op adv-dagen zijn deze wettelijke vervaltermijn en verjaringstermijn niet van toepassing.
Als niet alle ADV-dagen opgenomen zijn, wordt de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur immers overschreden, wat niet toegelaten is. Het is dus niet mogelijk om ADV-dagen over te dragen of uit te betalen op het einde van het jaar.
Bij Arbeidstijdverkorting (atv) of Arbeidsduurverkorting (adv) werk je iedere week meer uren dan in je contract staat. Volgens je contract werk je bijvoorbeeld 38 uur per week, maar in werkelijkheid werk je 40 uur per week. Je bouwt dan 2 adv-uren per week op.
Wat adv-dagen en atv-dagen precies zijn
Het recht op adv-dagen of atv-dagen is niet in de wet geregeld. Dat betekent dat je er alleen recht op hebt als er afspraken staan in je cao of bedrijfsregeling. Je bouwt ze op door elke week een vast aantal uren meer te werken dan in je contract staat.
De waarde van een roostervrije dag is 0,45% van het loon. Dit percentage is als volgt berekend: er zijn 260 werkbare dagen in een jaar.
Ziek op een ADV-dag? Is een werknemer ziek op een ingeroosterde ADV-dag, dan vervalt deze. Hetzelfde geldt als een werknemer bijvoorbeeld in het weekend ziek zou worden. Deze dag wordt ook niet later nog gecompenseerd.
Bijvoorbeeld wanneer je 40 per week werkt, maar een contract hebt voor 38 uur per week. In dit geval bouw je iedere week 2 uren adv op. Deze uren kun je vervolgens gebruiken om op een ander moment verlof te nemen. Wanneer je ziek bent, bouw je in principe geen ADV uren op.
Als er sprake is van 13 dagen ADV, dan worden er in principe 13 dagen minder gewerkt en zou de werknemer op jaarbasis dus geen 24 vakantiedagen kunnen sparen, maar 13/260e minder. Hij komt dan uit op 23,5 dag.
Bij bedienden zijn ADV-dagen doorgaans betaald. Bij arbeiders kies je betaalde ADV-dagen en vermindering van het uurloon (ook perequatie genoemd), of onbetaalde ADV-dagen en behoud van het uurloon.
De werknemers werken effectief 40 uur per week en hebben recht op 12 ADV-dagen zodat de gemiddelde duur van 38 uur per week over een periode van 12 maanden wordt gerespecteerd. Deze ADV-dagen moeten worden genomen in de loop van een referentieperiode die in principe maximum één jaar bedraagt.
Heel belangrijk: over uitbetaalde vakantiedagen betaal je meer belasting dan over je reguliere salaris. De belastingdienst hanteert dan het hogere 'bijzonder' tarief, net als bij vakantiegeld, een dertiende maand en bonussen.
De “rimpeldagen” werden in de jaren '90 afgedwongen door de Witte Woede. Het is een maatregel die het voor oudere werknemers in de zorgsector mogelijk moet maken om aan de slag te blijven. Vanaf 45 jaar heb je recht op één extra dag verlof per maand, vanaf 50 jaar op twee dagen en vanaf 55 jaar op drie dagen.
Sommige werkgevers gaan nog anders te werk om de overschakeling op deeltijds werk te regelen : zij kennen geen ADV-dagen meer toe, maar verhogen pro rata het loon. In ons geval zou de deeltijdse werknemer dan bv. 7,8 uur per dag blijven werken, maar i.p.v. 4,8 ADV-dagen te geven zou u het loon verhogen met 39/38.
Meestal is het niet mogelijk dat een werknemer atv-dagen meeneemt naar een volgend jaar. In veel gevallen zullen ze aan het einde van het jaar dus vervallen. Controleer de bepalingen over de geldigheid van atv dagen in je cao, het personeelshandboek of het individuele arbeidscontract met je werknemer.
Men kan zelfs een rooster van 32 uur per week, zoals bij de abonnee, nemen. Opdat het dan op exact 4/5 zou neerkomen, bepaalt men de adv-compensatie als volgt: (32 - 30,4) x 48 = 76,8 uur per jaar. Omgerekend in dagen zijn er dat negen van acht uur (plus nog 4,8 uur).
ADV is inbegrepen in de arbeidsduur: een 40-urige werkweek waarbij 4 uur ADV wordt opgebouwd wordt gezien als een contractduur van 36 uur per week.
Wanneer je voltijdse medewerker effectief 40 uur per week presteert, ben je verplicht om je medewerker 12 inhaalrustdagen (ADV-dagen) te geven. Werkt je medewerker 39 uur per week? Dan geef je 6 rustdagen. Je werknemer mag werken tussen 6 uur 's ochtends en 20 uur 's avonds.
Een rekenvoorbeeld. 13 ADV dagen per jaar worden gedeeld door 254 dagen. Dan kom je op een compensatie van 0,05118 oftewel 5,12%. Wanneer je 254 dagen lang 5,12% compensatie voor ADV verstrekt, dan bouwt de werknemer (een waarde van) 13 ADV dagen op ( 254 x 5,12% = 13,0048 dagen).
Er is een verschil tussen arbeidsduurverkorting (adv-dagen) en arbeidstijdverkorting (atv-dagen). Dat verschil zit in de manier waarop je de vrije uren kunt opnemen. Als dit adv-dagen zijn wordt de werkweek ingekort. Wanneer dit atv-dagen zijn, plan jij of de werkgever deze dagen in.
Adv-dagen: een soort extra verlof
Arbeidsduurverkorting bouw je op door meer uren te werken dan in je contract staat. Als je bijvoorbeeld een contract hebt voor 38 uur per week, maar je werkt 40 uur per week, dan bouw je elke week 2 adv-uren op.
Als je wilt berekenen hoeveel je verlofuren waard zijn, vermenigvuldig dan je uurloon met het aantal uur dat je wilt laten uitbetalen. Over de waarde van deze verlofuren wordt ook vakantiegeld (meestal 8%) en – indien aan de orde – eindejaarsuitkering berekend. Dit percentage mag je daar dus nog bij optellen.
Vakantiegeld of uitbetaalde vakantiedagen worden in principe niet zwaarder belast. Het lijkt wel zo, maar de belastingkorting die je op je gewone, maandelijkse salaris krijgt, krijg je niet op vakantiegeld en uitbetaalde vakantiedagen.
Wanneer je vakantiedagen opneemt ontvang je regulier salaris, hier wordt geen extra belasting op ingehouden. Dit geldt voor zowel wettelijke als bovenwettelijke vakantie uren. Hierdoor is het soms aantrekkelijker om je vrije dagen op te maken.
Wie komt in aanmerking voor ADV-dagen? Psychologen, orthopedagogen en pedagogen tewerkgesteld in de zorgunits of geïntegreerd in het therapeutisch programma.