Zonnebloemolie is een een van de meest neutraal smakende soorten olie en daarmee perfect in Aziatische gerechten. Bijvoorbeeld als je biefstukreepjes moet bakken, groenten moet wokken of de dressing voor een Aziatische marinade of salade maakt.
Marinades : Marinades worden vooral gebruikt om vlees malser te maken, maar door te marineren kan men een gerecht met vlees, vis, gevogelte of groente, ook een apart aroma geven. Daarom wordt voor marinades extra vierge olijfolie gebruikt.
Honing & Mosterd
Met slechts vijf ingrediënten kan je een romige en heerlijke marinade van Honing & Mosterd maken. Meng honing en look met appelazijn, Dijonmosterd en olijfolie. Deze marinade voegt niet alleen veel smaak toe aan de kip. Het maakt het vlees ook zachter!
Door olie toe te voegen aan je marinade, krijgt je stukje vlees of vis niet alleen extra veel smaak, je voorkomt ook dat het uitdroogt én je kunt na het marineren meteen aan het bakken of grillen gaan. Heel wat oliën uit ons assortiment zijn prima geschikt voor je marinades.
Don'ts. Vlees langer dan 24 uur marineren. De eiwitten breken dan teveel af waardoor de buitenkant van het vlees soppig in plaats van sappig wordt. Vis langer marineren dan drie á vier uur.
Rundvlees, lamsvlees en wild gaan minimaal 5 uur in de marinade. Varkensvlees, kip of kalkoen gaan minimaal 3 uur in de marinade. Eend en ander gevogelte gaan 5 uur in de marinade. Hele vis, of stevige vissoorten (zeeduivel) gaan 2 uur in de marinade.
Als u vlees marineert, moet u het wél in de koelkast bewaren. De bacteriën zijn in staat om in zo'n kruidige, zure vloeistof te overleven. Daarom is het ook nodig om de gezeefde vloeistof van de marinade die u voor de saus wilt gebruiken even goed door te koken.
Gebruik hittebestendige olie om je ingrediënten te coaten zoals bijvoorbeeld arachideolie. Verbrande olie is niet lekker en vooral ook ongezond. Houd rauw en gebakken gescheiden, zeker voor vlees en vis.
Als er veel zout in je marinade zit zal je vlees dus ook zouter worden, maar de rest van de ingrediënten geeft niet zoveel smaak af. Behalve ui en knoflook, die lossen ook op in water en kunnen dus verder in het vlees trekken. Een uitzondering op de regel is tofu.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Bakken in zonnebloemolie
Dat het rookpunt van zonnebloemolie op 227 graden Celsius zit is een voordeel ten opzichte van olijfolie. Toch wordt olijfolie aangeraden. Dit komt vooral door het feit dat zonnebloemolie relatief veel meervoudige onverzadigde vetten kent wanneer je dit vergelijkt met olijfolie.
Bovendien zijn tot 4% van de vetzuren giftige transvetten. Arachideolie is dus relatief ook gezonder om mee te frituren dan zonnebloemolie.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Samenvatting. Voor het bakken kan je gewone olijfolie, zonnebloemolie, arachideolie, kokosolie, druivenpitolie en koolzaadolie gebruiken. Voor roerbakken en frituren kan je rijstolie en kokosolie gebruiken (of speciale wokolie). Voor koude bereiding hangt het van je voorkeur af wat je wilt gebruiken.
Zo heb je niet per se zonnebloemolie nodig om te frituren of te bakken. Een veelgenoemde vervanger voor zonnebloemolie is arachideolie. Deze olie wordt uit pinda's gewonnen en smaakt daar ook een beetje naar. Verder zijn raapzaadolie, koolzaadolie, olijfolie (absoluut geen extra vierge) en maisolie goede alternatieven.
Oliën die geschikt zijn om te bakken, zijn oliën die verhit kunnen worden tot 180 ºC. Dat zijn o.a. arachideolie, olijfolie, sojaolie, zonnebloemolie.
Arachideolie kan je dan weer wel verhitten tot zeer hoge temperaturen. Het is de perfecte olie om mee te wokken of te frituren. Arachideolie bevat veel onverzadigde vetten en omega 6, een gezonde olie dus. Druivenpitolie heeft een lichte notensmaak en bevat veel onverzadigde vetten.
Zorg ervoor dat je vlees/kip drooggedept is met bijv. een stukje keukenpapier. De marinade moet minimaal 1 uur van te voren intrekken, maar het beste is om dit een dag van te voren al te doen. Hoe langer het vlees marineert, hoe beter de smaken kunnen intrekken.
Bij een minder geconcentreerde marinade is het goed om uit te gaan van minstens een uur. Maar marinades die hoog in de zuren zitten, of pekelbadjes met ruim zout wil je niet langer dan 8 uur hebben staan als je bijvoorbeeld kipfilet gaat bakken.
Hoelang kan je gemarineerd vlees bewaren? Rundvlees: Vers rundvlees kan tot zo'n 6 maanden bewaard worden. Gemalen, gekruid of gemarineerd rundvlees zoals tartaar, runderrollade of pepersteaks ongeveer 1 maand.
Azijn verzacht het gemarineerde vlees
Door vlees te marineren in azijn wordt het malser en voller van smaak. Het wegzetten van vlees in een marinade kan verschillen van een paar uur tot zelfs een paar dagen. Het vlees zal de smaak van de marinade in zich opnemen waardoor het een vollere smaak krijgt.
Natte marinades
Marineren van vlees met een natte marinade staat voor het aanbrengen van smaak tot in de kern van het product. De smaak van de natte marinade op waterbasis trekt in tot in de kern van het product en veranderd ook de smaak van het product.
Hoe gebruik ik de vlees marinade? Ons advies is om 100 tot 150 gram te gebruiken per kilogram vlees. Smeer de marinade over het vlees en wrijf het in. Laat het even intrekken voor 12 uur in de koelkast.