De grootste kans heb je tussen 18 uur 's avonds en 5 uur 's nachts, met een piek tussen 21 uur en 23 uur. Hoe dieper in de natuur, hoe minder omgevingslicht, hoe mooier het noorderlicht.
Meer over het noorderlicht. De beste periode om het noorderlicht te zien ligt tussen september en april, tussen 18:00 en 01:00 uur 's avonds. Het mooiste moment ligt vaak tussen 22:00 en 23:00 uur. Het noorderlicht is er eigenlijk het hele jaar door, dus niet alleen in de herfst en winter.
Kan ik vanavond noorderlicht zien? Noorderlicht is zeldzaam in Nederland. Zodra er noorderlicht in Nederland verwacht wordt doen wij ons best dit op tijd te melden via de Noorderlicht alert via e-mail. Ook via social media houden we je op de hoogteHoud deze dus in de gaten.
Overdag kan het ook zijn dat de zonneactiviteit sterk genoeg is, maar de kleuren zijn niet fel genoeg te zien als het licht is buiten. Vanaf het moment dat het donker wordt is de kans dus aanwezig. In Noord Lapland is het tijdens de wintermaanden om 14.00 uur al donker, dus vanaf dan is er al kans op het noorderlicht.
De poollichtovaal ligt dan boven Denemarken. Omdat poollicht zich op een hoogte van 80 tot 800-1000 km bevindt en er een kromming in de aarde zit, zien we vanuit Nederland dan (het hoogste deel van) het noorderlicht. Je kijkt in dit geval nog steeds naar het noorden.
Er is kans op poollicht voor Nederland en België als er een Kp van 7 verwacht word in de uren rond middernacht. De voorspelling wordt elke dag bijgewerkt en is afkomstig van de NOAA SWPC.
In Nederland is er ook wel een kans om het noorderlicht te zien, maar verder naar het noorden wordt deze kans aanzienlijk groter. De beste plek is onder de 'auroral oval', een donut-achtige vorm die gecentreerd is rond de geomagnetische pool.
Begin met 800 en als het erg donker is, kun je overgaan naar 1600 of 3200. Sluitertijd: een langere sluitertijd maakt je foto ook lichter. Kies over het algemeen voor 10-30 seconden. Als het noorderlicht snel beweegt, kan een lange sluitertijd de foto wazig maken.
My Aurora Forecast is de beste app om het noorderlicht te zien.
Momenteel bevinden we ons in een nieuw zonnemaximum dat rond 2024/2025 de piek bereikt. In de rustige periode (rond 2030) is de kans om het noorderlicht in Nederland te zien erg klein. Naast de zonneuitbarsting moet het bovendien donker en (grotendeels) onbewolkt zijn om het noorderlicht te kunnen zien.
Als het noorderlicht zich voordoet, zien we vaak een lichte gloed of is het licht zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht en heel zelden is het zelfs vlammend. Soms staat aan de noordelijke horizon een boog waaruit de lichtstralen als zoeklichten omhoog schieten.
Het licht is normaal gezien 's nachts zichtbaar boven het vasteland in Noord-Noorwegen en overdag op Spitsbergen. Wanneer er meer zonneactiviteit is kun je het noorderlicht ook zuidelijker in Noorwegen zien.
Hoe ziet het Noorderlicht eruit? Het Noorderlicht (Aurora Borealis) bestaat uit meerkleurig, langzaam bewegend licht dat als een zachte gloed hoog boven het land zweeft. Je kan het alleen zien aan een heldere nachthemel.
Tussen 21:00 en 01:00 uur, van oktober tot maart is de beste tijd, maar ook in september en april wordt het noorderlicht in IJsland waargenomen.
Met een Android
Zet de flits uit. Stel uw ISO-instelling in op 1600 en hoger (beter voor omgevingen met weinig licht). Zorg ervoor dat de witbalans is ingesteld op ongeveer 3200K, waardoor uw foto er natuurlijker uitziet. Gebruik een langere sluitertijd en pas deze aan aan de helderheid van het noorderlicht.
Je kansen op noorderlicht zijn dus steeds optimaal. Soms duurt het slechts enkele minuten, soms geniet je van een urenlange lichtshow. Je kan het noorderlicht met het blote oog waarnemen. Het heeft een overwegend groene kleur met soms paarsrode lichtsluiers.
Speed op 10 (of zo hoog als ie kan) ISO op 1600 of 3200 hier kan je een beetje mee spelen. Vervolgens zet je de timer op 2 of 5 sec. zodat je bij het indrukken van de sluiterknop niet de camera beweegt en je krijgt een prachtige foto. Bij de IPhone werkt het vaak al automatisch met de nachtstand.
Om het noorderlicht te zien, moet de lucht helder zijn. Wanneer het regent of sneeuwt is de kans op noorderlicht minimaal.
Camera-instellingen om het noorderlicht te fotograferen
Je behaalt de mooiste resultaten door je systeemcamera of spiegelreflexcamera (op een statief!) op handmatige stand te zetten en een sluitertijd tussen 15 en 25 seconden te kiezen.
Camera detecteert meer
Volgens hem detecteert een camera het Noorderlicht anders dan onze ogen. Dit komt omdat onze ogen in het donker slecht in staat zijn om kleur te zien. Dat bevestigt Andrea Thau, vice president van het Amerikaanse Optometric Association.
Allereerst helpen we een fabel uit de wereld: het hoeft niet koud te zijn om het noorderlicht waar te nemen. Het natuurfenomeen wordt veroorzaakt door geladen deeltjes van de zon. De temperatuur heeft daar geen invloed op. Het kan dus net zo goed -25 graden zijn als +25 graden.
November, december en januari hebben de minste zonuren, ook overdag.Het noorderlicht kan dus door de lange donkere dagen in deze maanden vaker worden waargenomen. Het noorderlicht spot je op een plek rond de poolcirkel waar het in de winter goed donker is, bijvoorbeeld in Lapland. Maar er is ook zonneactiviteit nodig.
Noorderlicht ontstaat als elektrisch geladen deeltjes van de zon via de noord- of zuidpool van de aarde binnendringen in de dampkring. Die elektrisch geladen deeltjes (protonen en elektronen) worden bij grote zonneactiviteit in de ruimte geslingerd: een zonnestorm ofte CME (Coronal Mass Ejection).
Het magnetisch veld van de aarde, zoals ik hierboven beschreef, is het sterkst in de poolcirkel gebieden. Daarom zie je het noorderlicht alleen in de noordpoolcirkel. Dat jouw kompas altijd naar het noorden wijst komt omdat de kompas reageert op de magnetische krachten uit het noordpoolgebied.
Waar kan ik het noorderlicht zien? Noorderlicht komt het vaakst voor in de aurora zone, een ovalen ring rond de magnetische noordpool tussen 60° en 70° Noord. Onze accommodaties in Lapland en Noord-Noorwegen liggen allemaal in deze zone. Ook IJsland ligt in deze zone.