Hoe minder inflatie, hoe meer er verhandeld wordt. En doordat het aanbod stijgt, daalt de rente. Kortom, hoe minder inflatie, hoe lager de kapitaalmarktrente en doorgaans dus ook de hypotheekrente.
De inflatie is hoog, omdat er veel vraag is naar goederen en diensten, terwijl het aanbod achterblijft. En zolang de vraag groter is dan het aanbod kunnen de aanbieders de prijs verhogen. Door de rente te verhogen wordt lenen duurder.
Inflatie en het aanbod van geld
Als er veel inflatie is, daalt dat reële rendement. Sparen wordt minder aantrekkelijk. Daarom zal naarmate de inflatie toeneemt het aanbod op de vermogensmarkt afnemen. Omdat de nominale rente tot stand komt door een proces van marktwerking (vraag en aanbod), zal de rente stijgen.
Als het prijspeil in een land daalt zullen producten uit dat land goedkoper worden in vergelijking met producten uit andere landen. Hierdoor verbetert de internationale concurrentiepositie.
Een lagere rente maakt het aantrekkelijker om te lenen en minder aantrekkelijk om te sparen. Mensen zullen hierdoor meer gaan uitgeven. In een laagconjunctuur zijn de bestedingen laag: er wordt weinig geld uitgegeven. Om de conjunctuur te stimuleren kan een centrale bank er dan voor kiezen om de rente te verlagen.
Wij verwachten dat deze in de rest 2023 en 2024 verder stijgt en misschien zelfs naar 3 procent gaat. Zolang de inflatie hoog blijft, zal dat Europese Centrale Bank (ECB) haar rentetarieven verder verhogen om zo de inflatie weer omlaag te krijgen. Als gevolg hiervan zullen de banken de spaarrentes verder verhogen.
Hogere hypotheekrente: als je al een hypotheek hebt:
Momenteel kun je de hypotheekrente voor 10 jaar vastzetten voor ongeveer 2 procent.Dat is extreem laag. Als de rente met 1 of 2 procentpunt stijgt, betekent dat niet automatisch dat huiseigenaren met een lopende hypotheek duurder uit zijn.
De huidige inflatie wordt in hoge mate gestuwd door oplopende energie- en voedselprijzen. Zij raakt iedere burger, maar armere huishoudens hebben er het meeste last van. In het algemeen geven huishoudens met lagere inkomens verhoudingsgewijs (veel) meer uit aan eerste levensbehoeften.
Inflatie wordt vaak gezien als een slecht ding, omdat alles duurder wordt. Een lage inflatie is echter goed voor de economie. Wanneer je geld steeds iets minder waard wordt, zal je sneller producten gaan kopen. Als je namelijk langer wacht, kun je minder kopen voor hetzelfde geld.
Bij een hogere rente is het aantrekkelijker om te sparen, waardoor mensen ervoor kunnen gaan kiezen om hun geld niet uit te geven maar in plaats daarvan op de bank te zetten. Ook wordt het minder aantrekkelijk om te lenen: als je een hogere rente betaalt wordt lenen duurder.
Inflatie kan gunstig zijn voor je hypotheek: zo hard krimpen je woonlasten in 10 jaar…. als loonstijgingen van 4,5% normaal worden. Vanwege hoge inflatie neemt de druk om lonen te verhogen ook flink toe. Een neveneffect hiervan is dat hypotheekschulden makkelijker te dragen zijn, als de rente voor lange tijd vastligt.
Hoge inflatie is gunstig voor schulden
Als we een lening hebben, kan hoge inflatie gunstig zijn voor ons. Dit komt doordat de waarde van de schuld zal afnemen naarmate de inflatie stijgt. Met andere woorden, de schuld blijft hetzelfde in aantal euro, maar door de inflatie wordt de waarde van het geld minder.
Voordelen van inflatie voor bedrijven
(Hoge) inflatie wordt vaak veroorzaakt door een schaarste aan goederen en/of diensten. Dit is positief voor bedrijven. Vanwege de schaarste kunnen ze hogere prijzen vragen en zo hun winstmarge verhogen. Vooral ook omdat salariskosten vaak een tijdje achterblijven.
Gelukkig kun je actie te ondernemen op je geldzaken om de schade van inflatie in jouw portemonnee beperken. Om nu verlies van koopkracht te beperken kun je twee dingen doen: je inkomen verhogen of je vaste lasten verlagen. Daarnaast is het voor de langere termijn verstandig om je geld aan het werk te zetten.
Ligt de (nominale) rentevoet op spaargeld hoger dan de inflatie, dan is de reële rentevoet positief en stijgt de koopkracht van je spaargeld. Ligt de (nominale) rentevoet op spaargeld lager dan de inflatie, dan is de reële rentevoet negatief en daalt de koopkracht van je spaargeld.
Hoe lang gaat de hoge inflatie nog aanhouden? Nog zeker anderhalf jaar, denkt de ECB. De centrale bank gaat voor de eurozone uit van 8,1 procent inflatie dit jaar, 5,5 procent volgend jaar en 2,3 procent in 2024. Dat laatste percentage komt pas in de buurt van de situatie die het ECB graag ziet.
Inflatie versus Deflatie. Doorgaans wordt deflatie gezien als slechter voor de economie dan inflatie, waarbij centrale banken actief streven naar een lage, stabiele inflatie van ongeveer 2%.
Na een recordhoogte van 11,6% vorig jaar zal de inflatie voor 2023 uitkomen op 4,2%. We verwachten dat de inflatie in 2024 verder daalt naar 3,7%, en in 2025 met 2,5% dichterbij de beoogde 2% geraakt.
Deflatie samengevat
Deflatie is wanneer de prijzen dalen, wat op het eerste gezicht positief lijkt voor consumenten. Maar het kan ernstige economische problemen veroorzaken, zoals werkloosheid en verminderde investeringen.
De hoogste spaarrente ooit in Nederland is 11,6%. Deze rente werd verstrekt in 1980 door een Nederlandse bank / aanbieder. De inflatie was in de jaren 80 hoog wat resulteerde in een hogere gemiddelde spaarrente in Nederland. De rente op spaarrekening was destijds een stuk hoger vergeleken met de actuele spaarrente.
Spaarrente verwachting 2023
In november 2022 heeft de ECB de rente opnieuw verhoogd. De grootbanken voelden zich gedwongen om navolging te geven aan deze rentestijging en verhoogden de spaarrente per 1 december 2022 tot een bescheiden +0,25%.
In 2024 betaalt u 2,56% of 2,95% rente. Dit is het percentage per jaar. Dit rentepercentage kunt u omrekenen naar het percentage per maand.
De hoogste spaarrente die je in Nederland momenteel kunt krijgen is 3,25%. Deze spaarrente krijgt u op een spaarrekening van Banca Progetto (via Raisin). Geld dat u op deze spaarrekening zet valt onder het Italiaanse depositogarantiestelsel (Fondo Interbancario di Tutela dei Depositi).