Noten behoren tot verschillende families. Bijvoorbeeld cashewnoot en pistachenoot is familie van elkaar of walnoot en pecannoot.
Bepaalde noten zijn nauw verwant met elkaar, cashew met pistache en pecan met walnoot. Vaak zijn personen met een notenallergie allergisch voor meer dan één noot. Zo kunnen deze personen bepaalde noten veilig consumeren, terwijl ze andere noten strikt dienen te mijden.
Hier zijn drie belangrijke soorten te vinden: de hazelaar (Corylus avellana), boomhazelaar of turkse hazelaar (Corylus colurna) en de lambertnusnoot of lambertsnoot (Corylus maxima).
Walnootallergie Vermijd pecan en hazelnoot. Mensen die allergisch zijn voor walnoot, zijn dat vaak ook voor pecannoot (80%) en hazelnoot (71%). Voor cashewnoten (30%) en pistachenoten (22%) is er minder risico op een allergische reactie.
Officieel is de cashew geen noot maar een zaad, die groeit aan een zogenoemde 'schijnvrucht' in een boom. Wanneer de vrucht van de boom valt wordt deze geraapt. Een rauwe cashew moet eerst bewerkt worden voor deze eetbaar is. Dit gebeurt door de cashew te verwijderen van de “appel” en dan licht te stomen.
Aan de andere kant zijn de vruchten van de cashewnoten-, amandel- en pistachenotenplanten geen echte noten , maar worden ze eerder geclassificeerd als "steenvruchten". Steenvruchten zijn vruchten die aan de buitenkant vlezig zijn en aan de binnenkant een schil bevatten die een zaadje bedekt.
Cashewnoten en pistachenoten zijn verwant. Pecannoten en walnoten zijn ook verwant. Kruisreactiviteit treedt op wanneer de eiwitten in één voedingsmiddel lijken op de eiwitten in een ander voedingsmiddel.
Een notenallergie kan ook nog op latere leeftijd nog worden ontwikkeld. Er zijn zeer veel notensoorten en daarom spijtig genoeg ook verschillende reacties waar mensen mee te maken kunnen krijgen.
Pitten en zaden
Dan bieden pitten en zaden een goed alternatief. Ze hebben niet alleen ongeveer dezelfde bite als noten, maar ze bevatten ook veel dezelfde voedingsstoffen zoals plantaardige eiwitten en vezels.
Alle voedingsmiddelen die hazelnoten of niet-gespecificeerde noten bevatten (zoals gehakte of gemengde noten) moeten worden vermeden. Sommige mensen met een hazelnootallergie kunnen een huidreactie krijgen op shampoos, huidcrèmes en andere toiletartikelen die hazelnootextract bevatten.
Mensen met een noten en pinda-allergie zijn niet te genezen. Kinderen waarbij op jonge leeftijd de diagnose is gesteld kunnen gelukkig wel over de allergie heen groeien.
Als u na het eten van bepaalde voedingsmiddelen symptomen opmerkt zoals maagkrampen, misselijkheid of allergie-achtige reacties zoals huiduitslag of ademhalingsproblemen, kan dit wijzen op histamine-intolerantie. Een test voor thuis kan duidelijkheid verschaffen.
Noten en zaden zijn bijna niet te verteren
En als je problemen hebt met de vetvertering, kunnen de vetten in de noten ook problemen geven. Noten en zaden zitten hoog in de omega-6 vetten, wat voor heel wat mensen ook snel teveel van het goede is.
De meest voorkomende symptomen bij allergie voor noten zijn huidklachten en angio-oedeem (zwellingen, meestal in gezicht en keel). Er zijn regelmatig ook problemen met de luchtwegen. Notenallergie kan aanleiding geven tot anafylaxie. Dit is een zeer hevige allergische reactie.
Bij intolerantie speelt het afweersysteem geen rol. In tegenstelling tot een allergische reactie moet u bij een intolerantie een bepaalde hoeveelheid van het voedingsmiddel binnen krijgen om een reactie uit te lokken. De grens hiervan ligt bij iedereen anders.
Bijna 6% van de Amerikaanse volwassenen en kinderen heeft een voedselallergie. Voedselallergiesymptomen komen het meest voor bij baby's en kinderen, maar ze kunnen op elke leeftijd voorkomen . U kunt zelfs een allergie ontwikkelen voor voedsel dat u al jaren zonder problemen eet.
De geliefde pinda wordt zonder problemen zeer regelmatig in het rijtje van de noten genoemd. Maar wist je dat pinda's eigenlijk helemaal geen noten zijn?
De meest voorkomende notenallergieën zijn cashewnoten, walnoten, hazelnoten en pistachenoten . In de VS is cashewnoten de meest voorkomende notenallergie, gevolgd door walnoten. In het VK is hazelnoot de meest voorkomende notenallergie. Zelfs in kleinere hoeveelheden kunnen cashewnoten- en pistachenotenallergieën ernstige reacties veroorzaken in vergelijking met andere noten.
Pijnboompit is een zaad en de meeste mensen met een notenallergie kunnen pijnboompitten eten . Andere namen voor pijnboompit zijn (pinyonnoten en pignloianoten). Kastanjes vallen in een andere botanische categorie dan pinda's en ook in boomnoten en de meeste mensen met een kastanjeallergie kunnen pinda's en boomnoten verdragen.
Walnoten: lijken op hersenen én zijn er goed voor
Door de grote hoeveelheid omega-3 vetzuren helpen ze je hersenen te functioneren. Eet jezelf dus slim met walnoten!
Het zaad van deze boom is hier wel bekend en volop te verkrijgen. De bewerking van deze noot gebeurt gedeeltelijk handmatig en is relatief bewerkelijk. Dat maakt dat cashewnoten relatief duur zijn. De noot wordt in de dop gebrand zodat die makkelijker kan worden verwijderd, soms gebeurt dit handmatig.
Rauwe en onbewerkte cashewnoten kunnen giftig zijn en mogen niet zonder verwerking en reiniging worden gegeten . Ze zijn echter voedzaam en heerlijk als ze eenmaal zijn verwerkt, en bieden veel krachtige gezondheidsvoordelen.
Amandelen en cashewnoten zijn rijk aan magnesium. Een ounce amandelen bevat 80 milligram voor 19% van de DV. Cashewnoten zijn bijna net zo goed, met 74 milligram voor 18% van de DV . Bovendien krijg je alle andere geweldige gezondheidsvoordelen van het eten van noten.