Een normale (lage) inflatie (kleiner dan 2 procent) wordt gezien als gunstig voor de economie: het spoort de consument aan goederen te kopen want uitstel betekent dat men meer moet betalen voor hetzelfde product. Het maakt ook lenen interessant want inflatie knabbelt aan de rente die je op de lening moet betalen.
Als je inkomen stijgt en de prijzen gelijk blijven, stijgt de koopkracht van het inkomen. Je kunt dan meer producten kopen met je inkomen. Bij inflatie worden producten duurder. Als je inkomen minder snel stijgt dan deze inflatie kun je met je inkomen minder producten kopen en dus daalt je koopkracht.
De overheid is een van de weinige partijen die in elk geval op korte termijn profiteert van de hoge inflatie. De staatsschuld wordt in reële termen immers minder waard.
Nadelen van inflatie voor huishoudens
Alles wordt duurder en de lonen stijgen normaal gesproken slechts later mee. Ook worden pensioenen niet altijd aangepast (geïndexeerd) aan stijgende prijzen. Spaarders worden in tijden van hoge inflatie geconfronteerd met een negatief reëel rendement.
Invloed inflatie op waarde spaargeld
Als de prijzen stijgen, betekent dit dat je geld minder waard wordt. Je kunt immers met dezelfde euro minder kopen. Dit heeft ook gevolgen voor je spaargeld. Als de inflatie hoger ligt dan de spaarrente die je ontvangt, wordt je spaargeld minder waard.
Goud/zilver: edelmetalen doen het meestal goed als een economie het slecht doet, en zijn op lange termijn wellicht dé beste indekking tegen inflatie. Het nadeel is wel dat deze geen stroom van inkomen binnenbrengen, maar de voordelen zijn voor veel mensen belangrijker en ze zweren bij goud en zilver.
Zoals je hebt gelezen, stijgen huizenprijzen en huurinkomsten vaak mee met de inflatie. Dit betekent dat het inkomen van een REIT in tijden van hoge inflatie kan stijgen. Door te beleggen in een REIT ETF, kun je profiteren van de voordelen van vastgoedbeleggingen.
Een hoge inflatie is daarentegen gunstig voor bedrijven en mensen met schulden, zoals huiseigenaren met een hypotheek. Door de geldontwaarding wordt immers ook de schuld minder waard. De inflatie wordt onder meer veroorzaakt door de snel gestegen prijzen voor energie en brandstof.
Als er sprake is van inflatie zijn de prijzen (gemiddeld) gestegen. Daardoor kun je met eenzelfde hoeveelheid geld minder goederen kopen. De waarde van geld kan worden afgemeten aan het aantal producten dat je ervoor kunt krijgen. Inflatie zorgt er dus voor dat geld minder waard wordt.
Wanneer de inflatie te hoog is doordat de vraag naar goederen en diensten groter is dan het aanbod, kunnen we in normale omstandigheden de rente verhogen en zo de kredietverlening duurder maken. De economie koelt dan af, de inflatieverwachtingen worden getemperd en de inflatie daalt.
Voor de vastgoedsector heeft inflatie op de korte termijn vooral gevolgen voor de huurprijsstijgingen. In de meeste sectoren stijgen de huurprijzen namelijk mee op basis van de jaarlijkse of maandelijkse inflatie. Op de langere termijn gaat de renteontwikkeling ook een belangrijke rol spelen.
Conclusie: beste beleggingsrekening
Qua kosten zijn DEGIRO en MEXEM en BUX Zero allemaal goede keuzes. Bij BUX Zero is het aanbod alleen wat minder groot, maar je hebt wel een handige en gebruiksvriendelijke app. Je moet bij deze drie opties wel meer zelf doen. Daarom hebben ze ook de lagere kosten.
Inflatie verhoogt de hypotheekrente waardoor je veel minder kan lenen en een hogere maandlast hebt.
Effecten. Het lijkt dat dit een gunstig effect op de economie zou moeten hebben, maar deflatie kan zeer schadelijk voor de economie zijn, omdat consumenten hun bestedingen zullen uitstellen: over een jaar kunnen zij immers meer kopen voor dezelfde hoeveelheid geld.
Inflatie is, simpel gezegd, dat je geld minder waard wordt. Als de inflatie 1% per jaar bedraagt, moet je over een jaar 1,01 euro betalen voor wat nu 1,00 euro kost. Je kunt dus voor die ene euro niet meer alles kopen wat je gewend was: je hebt bij 1% inflatie per euro nog maar 0,99 euro te besteden.
Inflatie en onze welvaart
En dat betekent dat jij met jouw geld minder kan kopen. Als de prijzen dalen, spreken we van deflatie. Een beetje inflatie is goed voor de economie. Als de prijzen geleidelijk stijgen, stimuleert dat consumenten om hun geld uit te geven.
Op het moment dat er een stijging van de inflatie verwacht wordt, zal de rente op spaarrekeningen, hypotheken en consumptieve leningen normaal gesproken hoger worden om de geldgever te compenseren voor deze stijgende inflatie. De samenhang tussen inflatie en rente werkt ook andersom.
Een inflatie van 12,0 procent in augustus 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 12,0 procent hoger zijn dan in augustus 2021 en niet dat de prijzen met 12,0 procent zijn gestegen ten opzichte van juli 2022.
Meer dan 100.000 woningbezitters konden hun hypotheek het afgelopen halfjaar niet meer betalen. Het aantal mensen met betalingsproblemen groeide met 8769 tot 100.581. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde halfjaarlijkse Hypotheekbarometer van het Bureau Krediet Registratie (BKR).
De inflatie staat nog wel op het hoogste niveau in 24 jaar. De Turkse inflatie werd verwacht rond 80%, maar ligt iets lager. In juni bedroeg de inflatie 78,6 procent. De consumentenprijzen in Turkije zijn sinds het begin van 2017 bijna ononderbroken met dubbele cijfers gestegen.
Denk bijvoorbeeld is aan rood staan op de bank, achterstallige betalingen bij bepaalde bedrijven. Voor al deze schulden betaal je een rentepercentage. Aflossen van deze schulden zorgt er dus direct voor dat je niet meer de rente hoeft te betalen. Het is dus een manier om gegarandeerd rendement te maken.
Goud of zilver kopen
Dit is niet afhankelijk van inflatie of koerswijzigingen van valuta en daarom een zekerdere keuze dan je geld op de bank te laten staan. Je kunt goud kopen of zilver kopen als je je vermogen op deze manier wilt veiligstellen.
De populairste hedge tegen inflatie zijn edelmetalen, zoals goud, zilver en platina. Beleggen in edelmetalen wordt door veel mensen gezien als een stabiele en veilige methode voor vermogensbescherming, al heb je natuurlijk altijd een risico dat de waarde van een edelmetaal daalt.
Een beproefde methode om je vermogen te beschermen tegen inflatie is om te investeren in edelmetalen zoals goud of zilver. Vooral goud is een edelmetaal dat mensen al sinds jaar en dag kopen als beschermingen tegen geldontwaarding. Je ziet ook altijd dat de goudprijs het goed doet bij een hoge inflatie.