Primaire debulking is een operatie waarbij gestreefd wordt naar de verwijdering van (bijna) al het tumorweefsel (of te wel complete of bijna complete debulking). Dit lukt bij ongeveer de helft van de 300 patiënten.
Een debulking operatie is een buikoperatie die meestal wordt uitgevoerd wegens kanker aan de eierstokken. In de buik wordt een incisie gemaakt die loopt van het schaambeen tot ruim boven de navel. Het uiteindelijke doel van de operatie is om zo mogelijk al het zichtbare tumorweefsel te verwijderen.
Een eierstoktumor kan doorgroeien in de baarmoeder en de eileiders. De kankercellen groeien meestal snel en zaaien snel uit. Eerst naar het buikvlies en het vetschort, dan naar andere delen van het lichaam zoals de lymfeklieren, de lever of de longen.
Bij sommige mensen ontstaat er na het afvallen een grote vetrol op de onderbuik, dit wordt ook wel vetschort genoemd. Het kan in weg zitten bij het bewegen of simpelweg problemen geven wanneer u kleding wilt kopen.
De chirurg opent de buik in het midden vanaf het borstbeen tot aan het schaambeen. Zo wordt de hele buikholte zichtbaar. Het tumorweefsel wordt zo goed mogelijk weggehaald. Bij een HIPEC-operatie halen we soms ook weefsel of organen helemaal of voor een deel weg.
Een behandeling met HIPEC kan 1 keer. Als de kanker daarna weer terugkomt, zijn er andere behandelingen die je kunt krijgen.
De HIPEC-operatie (Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie) is een grote ingreep, waarbij de chirurg tumorweefsel uit de buikholte verwijdert. Daarna spoelt de chirurg de buik met verwarmde chemotherapie die de eventueel achtergebleven tumorcellen bestrijden.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Meestal krijg je de volgende onderzoeken: een vaginale echografie en/of een echografie van de buik: hiermee kijkt de arts of je een afwijking in je buik hebt. bloedonderzoek: om de CA 125-waarde te meten. Een verhoogde waarde kan een aanwijzing zijn voor eierstokkanker.
De klachten worden meestal veroorzaakt doordat er al verspreiding is van de kankercellen in de buikholte en dan nog zijn de klachten vaak vaag: dikker wordende buik en vage maag-darmklachten. Wanneer het ovariumcarcinoom op jonge leeftijd optreedt, kan zich onregelmatig vaginaal bloedverlies voordoen.
Bij 60 van de 100 vrouwen komt eierstokkanker terug. Dit gebeurt vooral bij vrouwen bij wie de eierstokkanker al verder gegroeid was, ook op andere plekken in de buik of buiten de buik. Eierstokkanker kan terugkomen als de behandeling die u heeft gehad, niet alle kankercellen in uw lichaam heeft dood gemaakt.
De duur van de operatie kan variëren van 2 tot 5 uur. Als verwacht wordt, dat ook een stuk darm moet worden verwijderd, bijvoorbeeld omdat de tumor is doorgegroeid in de darmen, bestaat er een kans dat er een tijdelijk stoma wordt aangelegd. Een stoma is een uitgang van de darm via de buikwand.
De 5-jaarsoverleving ligt rond de 38%. Tien jaar na de diagnose is rond de 30% van de patiënten nog in leven. De incidentie (het voorkomen) van eierstokkanker is relatief stabiel. De overleving is vergeleken met de andere kankersoorten nog steeds erg laag.
Na de operatie
U zult merken dat uw conditie achteruit is gegaan. Daarnaast kunt u zich moe voelen. Dit komt door de narcose, het mogelijke bloedverlies en de operatie op zich. De herstelperiode duurt minimaal twee weken, afhankelijk van het verloop van de operatie.
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Tip #1: Eet dit als ontbijt
Een koolhydraatarm, eiwitrijk ontbijt is echter een betere keuze wanneer je buikvet wilt verbranden. Een eiwitrijk ontbijt zorgt er namelijk voor dat je je langer verzadigd voelt. Je hongergevoel wordt langer en sterker onderdrukt, waardoor je minder eet tijdens de volgende maaltijd (30).
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Voor patiënten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen. Er is soms een kans op genezing en soms een mogelijkheid om met (innovatieve) behandeling nog vele jaren te leven. Maar als een behandeling niet aanslaat kan het ook snel aflopen.
T1-T4 beschrijft de grootte tumor en de mate van verspreiding naar omringende weefsels. Hoe groter het getal na de T, hoe groter de tumor is.
Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie (HIPEC) is een combinatie van chirurgie en chemotherapie en wordt toegepast bij dikkedarmkanker die is uitgezaaid naar het buikvlies. De chirurg verwijdert zichtbare tumoren en aangetaste delen van het buikvlies.
Voor een HIPEC-operatie worden patiënten verwezen naar het Radboudumc. In Nederland hebben we ervoor gekozen om patiënten met buikvlieskanker in gespecialiseerde centra te behandelen. Het Radboudumc is een van de centra in Nederland waar de meeste HIPEC's wordt uitgevoerd.
Een blaasspoeling met Mitomycine® is een vorm van chemotherapie, rechtstreeks in de blaas. Deze behandeling zorgt ervoor dat kwaadaardige cellen niet (of minder snel) terugkomen.