De kracht van natuurlijke voeding, waaronder noten, op het beheersen en verlagen van je bloeddruk wordt vaak onderschat. Amandelen, walnoten, cashewnoten en pistachenoten zijn voorbeelden van keuzes die heel goed kunnen bijdragen op een gezonde bloeddruk.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Volkoren granen, zoals brood rijst of pasta. Veel groente: zowel rauwe als gekookte groenten en groentesap. Fruit: vers, bevroren of ingeblikt fruit. Fruitsappen zijn een iets minder goede keuze omdat de vezels zijn verwijderd terwijl ze vrij veel suiker bevatten.
Griekse yoghurt is niet alleen geschikt als ontbijt. Deze uitgelekte yoghurt zit vol met eiwitten, maar ook met calcium en kalium, die kunnen helpen bij het reguleren van de bloeddruk.
Griekse yoghurt is een uitstekende bron van calcium, wat kan helpen de gezondheid van de botten te verbeteren. Het bevat ook probiotica, die een gezonde bacteriële balans in de darmen ondersteunen. Het eten van Griekse yoghurt kan geassocieerd worden met een lagere bloeddruk en een lager risico op diabetes type 2.
Maar nu is uit onderzoek gebleken dat eieren hoge bloeddruk kunnen verlagen, wat ook een risico voor hartaanval is. Zowel gekookt als gebakken fungeren eieren als een natuurlijke ACE-remmer die de bloeddruk verlaagt; gebakken eieren blijken nog het effectiefst.
Vermijd transvetten en bewerkte vetten.
Deze vetten kunnen de bloeddruk verhogen en het risico op hartaandoeningen vergroten. Beperk het eten van voedingsmiddelen zoals gefrituurd voedsel, gebak, koekjes en fastfood. Kies in plaats daarvan voor gezonde en onbewerkte vetten, zoals olijfolie, noten, vette vis en avocado.
Volkoren granen (vooral havermout): Haver en andere volkoren granen bevatten een soort vezel genaamd bèta-glucaan, wat zowel de systolische als diastolische bloeddruk kan verlagen. Begin uw ochtend met een kom ongezoete havermout, gebruik volkorenbrood voor uw lunchbroodjes of eet een portie gekruide quinoa bij het avondeten.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
6: Komkommers en het hart
Daarnaast zijn komkommers rijk aan kalium en magnesium. Een portie van 150 gram ongeschilde komkommer bevat 193 milligram kalium en 17 milligram magnesium. Kalium speelt een rol bij het reguleren van de bloeddruk. De al genoemde cucurbitacines kunnen aderverkalking helpen te voorkomen.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
In de Europese richtlijn (Visseren, 2021) wordt een systolische bloeddruk < 140 mmHg geadviseerd bij ouderen > 70 jaar en tot 130 mmHg als het goed verdragen wordt.
Heeft u een hoge bloeddruk en/of vaak hoofdpijn? Dan kan een banaan helpen. Bananen zijn namelijk rijk aan het mineraal kalium, uit onderzoek is gebleken dat het eten van 2 stuks per dag al voldoende is voor een bloeddrukdaling van 10%.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Over het geheel genomen had het eten van eieren geen significant effect op de systolische bloeddruk (gewogen gemiddeld verschil (WMD) = 0,046 mmHg; 95% BI − 0,792, 0,884) en de diastolische bloeddruk (WMD = − 0,603 mmHg; 95% BI − 1,521, 0,315).
Een reeks dranken kan helpen de bloeddruk van een persoon in de ochtend te verlagen. Als een persoon met hypertensie gewoonlijk koffie of suikerhoudende sappen in de ochtend drinkt, kan het gunstig zijn om dit te vervangen door bietensap, ongezouten tomatensap, zwarte thee of ongezoet granaatappelsap .
Noten, zaden en magere zuivelproducten
Noten en zaden die rijk zijn aan kalium zijn goed voor hoge bloeddruk. Je kunt magere melk of een mix van noten en zaden kiezen voor het ontbijt.
Kaas is helaas niet zo gezond: het bevat veel verzadigd vet en zout.Dit vergroot de kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Voldoende water drinken kan helpen de bloeddruk te verlagen. Het is belangrijk om elke dag minstens 8 glazen water te drinken en frisdranken, vruchtensappen en alcohol te vermijden. Deze dranken bevatten vaak veel suiker en kunnen de bloeddruk verhogen. Regelmatige lichaamsbeweging kan de bloeddruk helpen verlagen.
De volledige noot
De gezondheidsvoordelen van de walnoot werden voorheen namelijk altijd verklaard op grond van de hoeveelheid omega-3 vetzuren en alfa-linoleenzuur die erin zitten. Deze twee stoffen staan erom bekend dat ze de bloeddruk positief kunnen beïnvloeden.
Tips voor boodschappen doen
Vermijd zout brood beleg zoveel mogelijk. Vleesbeleg met veel zout zijn: rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en salami. Ook kaas is zout. Minder zoute kaassoorten zijn: Milner-minder zout, Maaslander en smeerkazen van Slankie of La Vache qui rit.
Lijnzaad zorgt ervoor dat je bloed gezond blijft en beschermt tegen een te hoge bloeddruk. Door zo nu en dan een één à twee eetlepels lijnzaad te eten, kun je de kans op hartritmestoornissen verkleinen. Naast hart- en vaatziekten verminderen de Omega 3-vetzuren ook het risico op diabetes type 2.
Welke thee niet bij hoge bloeddruk? Thee met veel cafeïne, zoals zwarte thee, kan leiden tot een tijdelijke stijging van de bloeddruk. Hoewel een kopje zwarte thee af en toe geen probleem hoeft te zijn, is het verstandig om het drinken van zwarte thee te beperken als je last hebt van bijvoorbeeld hypertensie.