Goudse kaas is een van oorsprong Nederlandse harde kaas. Het is een van de bekendste en meest gegeten kaassoorten.
Hoe langer een kaas ligt te rijpen, hoe minder vocht er in zit en hoe pittiger hij is. Na 4 weken rijpen noemen we een kaas jonge kaas, terwijl een oude kaas wel 10 tot 12 maanden op de planken blijft liggen. Jong belegen rijpt zo 8 tot 10 weken en als een kaas 16 tot 18 weken blijft liggen, noemen we het belegen kaas.
Een Goudse kaas is een 48+ kaas, ook wel volvette harde kaas genoemd. De vorm en grootte is wel wisselend, dit kan zowel een rechthoek kaas (broodvorm) als een ronde kaas (wiel) zijn met een gewicht tussen de 2,5 en 16 kilo.
Door verschillen in het gehalte aan water varieert het vetgehalte ook bij gelijke vet aanduiding. In oude kaas zit minder vocht.Daarom heeft het meer droge stof en dus meer vet dan jonge kaas. Kortom oude 48+ kaas is vetter dan jonge 48+ kaas.
Als u op zoek bent naar lekkere Nederlandse oude kaas die u eenvoudig kunt bestellen vanuit het buitenland dan is de Goudse Kaas Shop een ideale plek voor u.
Extra Aged Gouda's zijn echt iets speciaals . Naarmate een Gouda rijpt, ontwikkelt het een rijke, hartige smaak met tonen van karamel of butterscotch. De kaas wordt hard, kruimelig en heeft heerlijke kleine zoute kristallen.
Dit is onze kampioen: De Rotterdamsche Oude 55 weken gerijpt is bij de Gouda Cheese Awards 2020 bekroond met goud en draagt nu het predicaat 'lekkerste oude Goudse kaas van Nederland'. Eerder werd deze kaas ook al met goud bekroond tijdens het wereldkampioenschap kaas in Wisconsin.
Jonge kaas is het slankst
Dat komt doordat er minder vocht in oude kaas zit. Vocht bevat geen vet, de 'droge stof' wel. Jonge kaas bevat meer vocht en, in verhouding, dus minder vvet.
Over het algemeen bevat oude kaas iets meer vet en zout dan jonge kaas . Dit komt doordat oude kaas een langere rijpingstijd heeft, waardoor het vochtgehalte afneemt en de smaak intenser wordt. Het hogere vetgehalte betekent niet per se dat oude kaas ongezonder is.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
De soort dankt de naam Goudse kaas aan het feit dat hij al eeuwenlang in Gouda wordt verhandeld. De kaasmarkt in Gouda wordt enkel nog als toeristenattractie eenmaal per week gehouden in de zomermaanden. Goudse kazen worden massaal in kaasfabrieken vervaardigd.
Soorten Goudse kaas
Naast de traditionele Goudse kaas zijn er ook varianten zoals komijnekaas en kruidenkaas die een extra dimensie aan de smaak toevoegen. Denk aan jonge Goudse kaas, belegen Goudse kaas, extra belegen Goudse kaas en oude Goudse kaas.
Aan het productieproces hangen strenge voorwaarden. Parmigiano is afkomstig uit de regio Parma en mag slechts in vijf provincies geproduceerd worden. De melk die wordt gebruikt voor Parmezaanse kaas is afkomstig van koeien uit de regio. Deze koeien moeten gevoerd worden met gras en puur hooi.
Vermijd zout brood beleg zoveel mogelijk. Vleesbeleg met veel zout zijn: rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en salami. Ook kaas is zout. Minder zoute kaassoorten zijn: Milner-minder zout, Maaslander en smeerkazen van Slankie of La Vache qui rit.
Elke dag kaas eten
Geen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
Smaak en textuur
Boerenkaas: Door het gebruik van rauwe melk en de ambachtelijke productiemethode heeft boerenkaas vaak een rijker, dieper en complexer smaakprofiel dan fabriekskaas. De smaak kan variëren afhankelijk van het seizoen, het voer van de dieren en de specifieke productiemethoden van de boerderij.
Geitenkaas, of chevre, bevat alleen A2-caseïne, terwijl koemelk zowel A2- als A1-bèta-caseïne-eiwitten bevat. Het A2-caseïne-eiwit voorkomt darmontsteking, wat op zijn beurt de vorming van systemische ontsteking kan voorkomen. Fetakaas, dat van schapenmelk wordt gemaakt, bevat een eiwit genaamd histidine.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
U mag gerust gekookte, beschimmelde zachte kazen eten, zoals brie, camembert en chèvre, en gekookte zachte blauwschimmelkaas, zoals Roquefort of Gorgonzola, of recepten die deze bevatten, zolang ze maar goed gekookt zijn.
'Kaas is gezond'
Naast voedingsstoffen, bevat het ook veel verzadigd vet en zout, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Ook verhoogt het hoge zoutgehalte de kans op een hoge bloeddruk, meldt het Voedingscentrum op haar website. "Kaas levert een behoorlijk aantal verzadigde vetten aan mensen.
Alle soorten mozzarellakaas worden beschouwd als zachte kazen en worden niet erg lang gerijpt, als ze al gerijpt zijn . U kunt doorgaans verschillende soorten vinden bij uw plaatselijke supermarkt, maar voor meer variatie kunt u een kaasboer of een Italiaanse speciaalzaak overwegen als u er een in de buurt hebt.
Jong belegen kaas van ALDI Beste Koop volgens Consumentenbond. De Molenland Goudse jong Belegen 48+ kaas van ALDI is door de Consumentenbond uitgeroepen tot 'Beste Koop'1. De Consumentenbond testte samen met een panel, bestaande uit 8 experts en 43 consumenten, 25 voorgesneden plakken jong belegen kaas.
Sommige kazen zoals burrata, mascarpone, feta en mozzarella zijn helemaal niet bedoeld om lang te rijpen. Deze kazen zijn doorgaans vochtigere varianten met een andere set microben en bacteriën. Ze laten rijpen zou ze alleen maar hun vorm en smaak ontnemen.
Oude kaas bevat essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium, vitamine B12 en fosfor. Deze voedingsstoffen spelen allemaal een belangrijke rol in het behoud van een goede gezondheid. Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en reparatie van weefsels. Calcium is weer belangrijk voor sterke botten en tanden.