De eerste 3 weken na de operatie en hospitalisatie
Vervang brood door beschuit, crackers of geroosterd brood. Maak de maaltijden niet te zwaar (vermijd hardgebakken vlees, gefrituurde gerechten, vette sauzen of vetstof). Vermijd pikante of pittige kruiden (zoals cayennepeper, pilipili, tabasco, wasabi).
Tussendoortjes Tussendoortjes mogen uit maximaal 100 calorieën bestaan en het is belangrijk dat ze eiwitten bevatten. Voorverpakte tussendoortjes zijn vaak rijk aan calorieën en bevatten weinig eiwitten. Het is daarom handig om zelf tussendoortjes te maken die u mee kan nemen.
Waarom mag ik geen koolzuurhoudende dranken meer drinken na een maagverkleining? Koolzuurhoudende dranken kunnen na een maagverkleining klachten geven in de bovenbuik. Dit komt doordat de gasbubbels geen ruimte hebben in de verkleinde maag. Door deze druk krijg je buikpijn.
750 ml melk en/of melkproducten.
We raden je aan om voor een deel hiervan magere kwark te gebruiken. Kwark bevat namelijk veel eiwitten. Daarnaast kun je gebruik maken van melk of yoghurt. Hiermee kun je pap maken zoals Brinta en griesmeel.
Ongeveer drie weken na de ingreep is je maag voldoende hersteld om langzaam over te schakelen op half vaste voeding. Hierbij kies je nog steeds het best voor maaltijden die licht verteerbaar zijn zoals bijvoorbeeld: Geroosterd brood. Puree.
Na een gastric bypass is die sluitspier omgeleid. Het voedsel verlaat daarom sneller de maag en komt in de darm terecht. Na een gastric bypass eet je minder. Daarnaast is het na operatie belangrijk om mager en zo veel mogelijk suikervrij eten want suiker en vet kunnen (dumping)klachten geven.
Bij een gastric bypass volg je na de operatie 4 à 5 dagen (of een kleine week) lang een vloeibaar, fijngemalen dieet. Hierna ga je over op vaste voeding. Bij een gastric sleeve is deze periode twee weken.
Let op met cola, cola light of cola zero aangezien deze een verhoogd risico geven op maagzweervorming wegens veel fosforzuur. Vermijd zoete dranken zoals vruchtensappen (ook ongezoete), frisdranken, gesuikerde melkdranken. Beperk het gebruik van alcoholische dranken tot een minimum.
Naast peulvruchten zijn noten en zaden een goede bron van plantaardige eiwitten. Vooral pinda's en amandelen zijn eiwitbommetjes, maar pistachenoten en cashewnoten komen daar vlak achteraan. Je kan als eiwitrijk tussendoortje natuurlijk gewoon een handje noten nemen.
Yoghurt en kwark. Kies dan wel naturel, mager of halfvol. Als afwisseling kunt u yoghurt of kwark eten met smaakje. Maar let er dan wel op dat er geen toegevoegde suiker in zit.
Voorbeelden zijn: volle melk, volle vla, volle yoghurt, volle (vruchten)kwark, maar denk ook aan pap gemaakt van volle melk. Ook kunt u naar smaak suiker, honing, stroop, (limonade)siroop, roomboter, (dieet)margarine, olie of ongeklopte (slag)room toevoegen.
De meeste mensen worden na een maagoperatie nooit echt slank (BMI van 25 of minder). Realistisch is dat je ongeveer 60% van je overgewicht kwijtraakt. Inmiddels bent u een paar jaar verder. U bent veel afgevallen, u voelt u gezond en u kan weer doen wat u wil.
Ongeveer 1,5 á 2 jaar na de operatie kun je weer aankomen. Dat kan onder andere omdat ghreline (het “hongerhormoon”) dat niet meer geproduceerd werd in de maag, nu weer door een ander deel in je lichaam wordt aangemaakt. Daardoor heb je meer honger.
Ook wordt er soms voor de eerste operatie al besproken dat er na verloop van tijd een tweede operatie moet gebeuren. Dit doen we bijvoorbeeld bij patiënten met een extreem hoog BMI. Vallen deze patiënten te weinig af dan kunnen we de sleeve omzetten naar een gastric bypass of SADI. Ook dit noemen we een redo.
Kan de nieuwe maag weer uitrekken? Bij de gastric bypass kan de nieuwe maag niet uitrekken. Wel kan de overgang van maag naar darm opgerekt worden indien u regelmatig te grote porties eet.
De dagelijkse behoefte aan eiwitten is minimum 60 gram voor vrouwen en minimum 70 gram voor mannen. Het is een grote uitdaging om na een bariatrische ingreep dagelijks voldoende eiwitten in te nemen. Daarom raden we aan om regelmatig uw dagelijkse inname van eiwitten te tellen en bij te sturen indien nodig.
Als je wilt afvallen kun je het beste kiezen voor magere kaassoorten, zoals ricotta of cottage cheese. Ook harde kazen tot 30+ passen goed in een voedingspatroon om af te vallen. Ben je dol op vette kaassoorten? Beperk dit dan zoveel mogelijk en eet dit niet dagelijks.
Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren. Eieren vormen dus niet het grootste ingrediënt, maar wel het belangrijkste. Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is een eierkoek niet een gezond product omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.