Slikproblemen algemeen Dysfagie (dys = moeilijk, fagie = slikken ) kan worden veroorzaakt door een neurologische stoornis (zoals een beroerte (CVA), een hersentumor of spierziekte), maar ook door verminderde spierkracht door ziekte of ouderdom.
De ernstigste vorm van een slikstoornis kan optreden na hersenstamletsel. Ook bij neurodegeneratieve aandoeningen als MS, Parkinson, Huntington, dementie komen slikstoornissen voor alsook na een beroerte, hersentumor, traumatisch hersenletsel en vele andere soorten hersenletsel.
Slikstoornissen ontstaan door veranderingen in de mond, de keel en het strottenhoofd. Het kan misgaan bij de aansturing van de spieren of door plaatselijke beschadiging die de bewegingen belemmeren.
Symptomen bij slikproblemen
keelholte. Moeite om de slikbeweging in te zetten.Hoesten, kuchen, keelschrapen, benauwd worden of rood aanlopen na het slikken. Frequent hoesten, kuchen of keelschrapen na het slikken duiden het meest op een slikprobleem.
Kan een slikprobleem ook worden veroorzaakt door stress? Jazeker, ook stress, angst of andere psychische problemen kunnen leiden tot moeilijkheden met slikken. Deze slikproblemen kunnen vanzelf weggaan.
Hier leest u wat een psychogene dysfagie is en op welke manier deze het beste kan worden behandeld. Bij psychogene dysfagie ervaart iemand problemen met het slikken van speeksel en/of voedsel, zonder dat daar een duidelijke, medische oorzaak voor is.
Slikstoornissen komen voor bij mensen van alle leeftijden, maar vooral bij ouderen. Er zijn meerdere oorzaken voor slikstoornissen: ouderdom. ziekten van het zenuwstelsel (zoals de ziekte van Parkinson,dementie, een beroerte)
Voorbeelden van symptomen zijn verlamming, spierzwakte, een verminderde coƶrdinatie, gevoelsverlies, insults, verwardheid, pijn en een veranderd bewustzijnsniveau. Er zijn veel verschillende neurologische aandoeningen, waaronder ook een aantal zeldzame.
Verslikken kan komen doordat de luchtweg niet goed afgesloten kan worden, maar het kan ook gebeuren als u de tong niet (goed) kan bewegen of doordat u niet goed kunt voelen waar het voedsel zich in de mond bevindt. Het is belangrijk uw arts te laten weten dat u zich (regelmatig) verslikt.
Slikstoornissen kunnen lichamelijke- maar ook sociale gevolgen hebben. Lichamelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld verslikken, moeite met kauwen, het blijven hangen van voedsel, afvallen of uitdrogen. Een sociaal gevolg van een slikprobleem is dat het plezier in samen met anderen eten en drinken kan verdwijnen.
Volwassenen met dysfagie kunnen door de behandelend arts verwezen worden naar de logopedist voor (aanvullende) diagnostiek.
Symptomen slikproblemen herkennen
Moeite met doorslikken van voedsel en dranken. Pijn tijdens het slikken, aan het gebit, tandvlees, tong of keel. Verslikken en hoesten. Lang kauwen voor het slikken.
Indien het slikken pijnlijk is spreekt men van odynofagie. Symptomen van dysfagie en/of odynofagie voor kinderen ongeacht de leeftijd zijn: verslikken na iedere voeding, kwijlen, persisterend pijn bij het slikken langer dan 1 week en alleen passage van vloeibare voeding.
Een logopedist kan onderzoeken waardoor je slikproblemen hebt. Soms is het nodig dat ook een keel- neus- en oorarts en een radioloog je onderzoeken. Daarna kan een logopedist je behandelen. Zodat je je minder vaak verslikt.
Een slikfobie is de angst om je tijdens het eten van voedsel te verslikken en te stikken.
Meestal wordt het omschreven als het hebben van een brok in de keel. Dit brok- of globusgevoel is meestal net achter of aan de zijkant van het strottenhoofd te voelen. Omdat je dat 'iets' in je keel wil weghebben heb je de neiging om te schrapen, kuchen of extra vaak te slikken.
Het dichtgeknepen keel gevoel
Dit gevoel zit ter hoogte van het strottenhoofd en zorgt ervoor dat mensen de neiging hebben te schrapen, kuchen of te vaak slikken. Het kan goed worden verholpen door ontspanningsoefeningen of hulp van een logopedist.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant.Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Symptomen van keelkanker
Let daarom op bij deze symptomen: keelpijn, blijvende heesheid, pijn of problemen bij het slikken, een knobbel in de nek. Heb je 1 van deze klachten langer dan 3 weken? Ga dan naar je huisarts.
Afwijkend slikken Hierbij ligt de tong vaak onderin de mond. De tong wordt dan tussen de tanden geperst. Doordat de tong tegen de tanden aanduwt tijdens iedere slik, kunnen de tanden scheef gaan staan. Ook tijdens het spreken kan de tong tussen de tanden komen; slissen is een gevolg daarvan.
Wat doet de logopedist bij dysfagie? De logopedist kan met een uitgebreid slikonderzoek de oorzaak van de slikstoornis opsporen. Ook kan de logopedist vaststellen in welke fase van het slikproces de stoornis zit. Door te oefenen kan het slikken verbeterd worden.