Meest voorkomende psychische stoornissen Dit zijn de meest voorkomende stoornissen bij kinderen: ADHD. Je kind heeft moeite om zich te concentreren en is snel afgeleid. Ook kan het zijn dat je zoon of dochter erg druk en impulsief is.
Angststoornissen komen in Nederland het meest voor. Tijdens het onderzoek vertelden 1.924.600 volwassenen dat ze in het jaar ervoor last hadden van een angststoornis. Iemand met een angststoornis maakt zich veel zorgen en heeft last van heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is.
Jongeren die ernstig sociaal en/of ernstig emotioneel eenzaam zijn, ervaren ook vaker stress. Jongeren hebben duidelijk meer kans op stress als ze mentale klachten hebben.
Stress, angst, depressieve gevoelens en gedragsproblemen lijken door de coronapandemie en de daarbij horende lockdowns, sociaal isolement en economische onzekerheid toe te nemen. Gevreesd wordt dat kinderen en jongeren de impact ervan op hun geestelijke welzijn nog vele jaren kunnen voelen.
Zij hebben ongeveer 900.000 kinderen onder de 18. Dat betekent dat ruim een kwart (27,9%) van alle thuiswonende kinderen in Nederland een ouder heeft met psychische problemen of een verslaving (KOPP/KOV).
Naast angststoornissen komen stemmingsstoornissen het meest voor. Stemmingsstoornissen zijn aandoeningen die je stemming verstoren. Je hebt vaak last van sombere gevoelens en dit gevoel verdwijnt niet zomaar. Zo'n 1.2 miljoen Nederlanders kampen jaarlijks met een stemmingsstoornis.
Er zijn verschillende oorzaken van psychische aandoeningen. Wat je hebt meegemaakt kan veel invloed hebben. Maar ook hoe (on)gezond je leeft. Heftige gebeurtenissen, armoede, infectieziektes, drugsgebruik en alcohol kunnen mensen die er aanleg voor hebben, een duw geven in de richting van een psychische aandoening.
Voorbeelden van erfelijke psychische aandoening zijn schizofrenie, depressie en autisme. Maar niet gevreesd, wanneer iemand in je familie deze genvarianten erft, is dat nog geen garantie dat jij daar ook last van gaat krijgen.
U heeft een ernstige psychische aandoening: als de psychische klachten lang duren. als u door de psychische klachten problemen heeft op meer gebieden: u zorgt bijvoorbeeld niet goed meer voor uzelf, u kunt niet meer werken en heeft problemen met sociale contacten.
Gedrag waar je op kan letten zijn: nieuwe/toegenomen concentratieproblemen, slaapproblemen, gejaagdheid of onrust, opvliegendheid, maar ook problemen met voeding of gebruik van alcohol of drugs. Reacties en emoties. Wanneer we (even) niet lekker in ons vel zitten, merk je dat aan de manier waarop we ons uiten.
Dyslexie is een psychisch probleem. Artikel 2.3 van de Jeugdwet beperkt de voorzieningenplicht niet tot problemen vanwege EED en sluit andere vormen van dyslexie ook niet uit. In artikel 1.1 van de Jeugdwet wordt een definitiebepaling van opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen gegeven.
Psychische stoornissen en kenmerken daarvan zijn voor een belangrijk deel erfelijk bepaald. Daarnaast spelen ook omgevingsfactoren mee in het ontstaan van stoornissen, zoals omstandigheden tijdens de geboorte, ziekten of de unieke ervaringen die het kind opdoet bij het opgroeien.
Psychisch lijden zit dus nauwelijks in de genetica zoals die nu bekend is, maar in omgevingsfactoren en sociale omstandigheden. Dat het in bepaalde families vaker voorkomt dan in andere is volgens Jim ook zonder genetica te verklaren. “Familieleden leven nu eenmaal vaker in vergelijkbare omstandigheden.
Je komt er nooit meer vanaf; Psychisch zieken zijn onmogelijk te genezen. Er is juist veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van psychotherapie en behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg. En ja, herhaaldelijk is aangetoond dat mensen kunnen herstellen van een psychische aandoening.
ADHD is een psychische stoornis die begint in de jeugd en die vaak persisteert tot in de volwassenheid. De kernsymptomen van ADHD zijn: aandachtstekort, hyperactiviteit en impulsiviteit.
Depressie, angst, psychotische en persoonlijkheidsstoornissen, het zijn voorbeelden uit het grote aantal psychische stoornissen dat we bij GGZ Delfland behandelen. We hebben informatie over de meest voorkomende aandoeningen voor je op een rij gezet en geven uitleg over de behandelmogelijkheden.
Als u merkt dat uw kind psychische klachten heeft, is het goed om daar over te praten. Toon begrip voor uw kind. De huisarts of een andere hulpverlener kan samen met u en uw kind bekijken of er hulp nodig is. Neem direct contact op als uw kind een gevaar is voor zichzelf of anderen.
Hedendaagse jongeren hebben vaker mentale aandoeningen dan hun ouders op dezelfde leeftijd. Hoe komt dat? Stress, slaaptekort en een gebrek aan beweging. Veel jonge mensen kunnen dat niet meer aan.
Kinderen kunnen last hebben van stress: het niet aan kunnen van (prestatie)druk op school, de sportclub en/of thuis. Dit kan leiden tot oververmoeidheid, slecht slapen, buikpijn, hyperventileren en zelfs depressies. Deskundigen maken zich zorgen.