De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen.
Bij een voedselvergiftiging zijn giftige stoffen gemaakt door de bacteriën of schimmels de oorzaak. Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over.
Voedselvergiftiging ontstaat vaak door slechte hygiënische omstandigheden en bedorven of rauw voedsel. Klachten van voedselvergiftiging zijn misselijkheid, koorts, diarree en braken. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk om voldoende te drinken. Een voedselvergiftiging duurt tussen de 24 en 48 uur.
Vermijd producten die misselijkheid kunnen veroorzaken, zoals vet eten en sterk gekruid en geurig eten. Zorg voor frisse lucht en voorkom dat je sterke etensgeuren ruikt. Haal eten en drinken dat je niet meer gaat eten of drinken uit het zicht.
De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen. Bij diarree kun je dus beter ook geen suikerhoudende dranken drinken zoals cola en vruchtensap.
Doordat koolzuur de maag prikkelt en cafeïne de stoelgang bevordert gaan mensen boeren en poepen, wat nou precies handig kan zijn bij misselijkheid of een voedselvergiftiging. Aangezien de maag dan snel leeg is. Al benadrukt de krant ook dat bij diarree met een andere oorzaak andere vloeistoffen een betere optie zijn.
Bij braken trekken de maagspieren samen en komt de maaginhoud omhoog, om vervolgens via de mond naar buiten te komen. Bij een lege maag komt er niet veel uit, soms slijm of gal.
Eet rustig en kauw voedsel heel goed. Vermijd grote hoeveelheden gasvormende producten, zoals koolsoorten, paprika, ui, knoflook, prei, noten en rauwkost. Vermijd koolzuurhoudende frisdranken en bier. Probeer regelmatig en gezond te eten, ook al heb je minder trek.
Heb aandacht voor je hoofd. Een goede houding start met een goede ondersteuning van het hoofd. Maak gebruik van een kussen dat je hoofd 6 tot 9 cm omhoog tilt. Op die manier wordt de spijsvertering bevordert doordat deze houding voorkomt dat het maagzuur terugvloeit naar de slokdarm.
De klachten beginnen een paar uur tot meer dan 8 uur nadat u gegeten of gedronken heeft. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Meestal merk je de gevolgen van een voedselvergiftiging vrij snel, binnen de 24 tot 48 uur na het eten van het besmette voedsel. De klachten duren gemiddeld enkele dagen tot een kleine week. '
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.
Voedingstips bij diarree
Voor de meeste soorten diarree geldt: Drink voldoende (2 tot 3 liter per dag). Neem voldoende zout in, zonder te overdrijven. Neem voldoende kalium in (tomatensap, banaan, pure chocolade, cacaopoeder,...).
Overgeven kan meestal geen kwaad. Bij misselijkheid is overgeven vaak een opluchting. Als de maag leeg is, komen de maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust. Let op: u verliest wel veel vocht als u vaak moet overgeven, zeker als u ook diarree of koorts heeft.
De stelling 'Cola helpt tegen misselijkheid' moeten we helaas bestempelen als fictie. Maar wat blijkt: als je zelf het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, is er geen reden om met de cola op te houden.
Ga rustig rechtop zitten en ontspan. Afrader: gaan liggen. Als je gaat liggen, dan neemt de misselijkheid alleen maar toe.
Drink steeds kleine hoeveelheden, 2 tot 3 liter per dag. Drinken is extra belangrijk als je ook overgeeft. Water, thee, bouillon of verdund vruchtensap zijn geschikt. Heldere sappen, zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder geschikt, omdat deze drankjes voor sommige mensen juist laxerend werken.
Drink kruidenthee. Bepaalde kruiden, zoals pepermuntblad, citroenmelisseblad en zoethoutwortel, kunnen helpen tegen buikpijn.