Ook al verloor Mathieu van der Poel zaterdag zijn gele trui, hij mag zich een van de Nederlanders noemen die het langst het leiderstricot droegen in de Tour de France. De renner van Alpecin-Fenix moet alleen Joop Zoetemelk, Wout Wagtmans en Gerrie Knetemann voor zich dulden.
De Belg Eddy Merckx heeft het hoogste aantal gele truien in de Tour in ontvangst mogen nemen, namelijk 97.
Joop Zoetemelk
De Tour-winnaar van 1980 is de Nederlandse recordhouder gele truien. Hij mocht de maillot jaune liefst 22 keer aantrekken. Joop Zoetemelk woont in Frankrijk sinds het jaar dat hij zich voor het eerst in 's werelds beroemdste wielertricot tooide.
De Tour de France is twee keer gewonnen door een Nederlander, in 1968 door Jan Janssen en in 1980 door Joop Zoetemelk. In België kon men veel vaker juichen. Al achttien keer eindigde er namelijk een Belg als eerste in het algemeen klassement.
In 1969 lukte het Eddy Merckx om zowel de gele trui, de bolletjestrui als de groene trui te winnen. Ook heeft De Kannibaal de meeste etappezeges behaald: 34 stuks. Dat record deelt hij sinds 9 juli 2021 met Mark Cavendish.
De leider van het puntenklassement draagt de groene trui. Bolletjestrui: rode punten op een wit shirt kenmerken het shirt van de leider van het bergklassement.
Records. Het recordaantal eindoverwinningen in het puntenklassement is zeven keer, door de Slovaak Peter Sagan. Vier keer was de winnaar van het puntenklassement ook de winnaar van de gele trui: drie keer slaagde Eddy Merckx daar in, één keer Bernard Hinault.
De winnaar van de Tour krijgt een half miljoen euro overgemaakt. De nummer twee gaat naar huis met twee ton, de nummer drie met 100.000 euro. De rest van de top 20 krijgt ook nog geld overgemaakt, variërend van 70.000 euro tot 1.100 euro. De rest van de renners die Parijs halen, krijgt 1000.
Tijdens de touretappe
De voeding tijdens de etappe zorgt voor aanvulling van energie, die vervolgens weer gebruikt wordt om de etappe voort te kunnen zetten. Tijdens de etappe krijgen renners tasjes aangereikt met daarin gels, energierepen, sportdranken (isotoon), water, een banaan, koekjes, cakes, broodjes, enzovoort.
Waarom heeft de bolletjestrui rode stippen? Het bergklassement bestaat al langer, maar sinds 1975 is er ook een bolletjestrui. Henri Lemoine werd door toenmalig Tourbaas Félix Lévitan geëerd omdat hij altijd reed met een wit shirt met rode stippen. Lucien Van Impe won de eerste bollentrui.
De Tour de France is vanaf 1903 uitgegroeid tot het grootste wielerspektakel ter wereld. Slechts twee Nederlanders hebben deze drie weken durende uitputtingsslag over de Franse wegen gewonnen. Jan Janssen (1968) en Joop Zoetemelk (1980). Hoewel 'we' zelden zegevieren, zijn we verknocht aan de Tour.
Recordhouder in het aantal eindoverwinningen in het puntenklassement is Peter Sagan met 7 keer eindwinst voor de groene trui. De Duitser Erik Zabel won de groene trui 6 keer. 4 maal was de winnaar van de groene trui ook de eindwinnaar van de gele trui. Een keer was dit Bernard Hinault, en 3 maal was het Eddy Merckx.
Er zijn vier renners die de Ronde van Frankrijk vijf keer gewonnen hebben: dat zijn Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain. Christopher Froome, die nog steeds actief is, komt nog het dichtst bij dat record met vier Tour de France overwinningen op zijn naam.
Betekenis 'maillot'
Je hebt gezocht op het woord: maillot.
foto: Cor VosGiulio Ciccone won het bergklassement van de Tour de France van 2023. Felix Gall finishte als tweede en eindwinnaar Jonas Vingegaard als derde.
De bolletjestrui in de Tour de France wordt gedragen door de leider in het bergklassement en werd ingevoerd in 1975. Het klassement bestond al voordat er een trui uitgereikt werd. De eerste die de bolletjestrui mocht aantrekken was Joop Zoetemelk.
Baron Edouard Louis Joseph (Eddy) Merckx (Meensel-Kiezegem, 17 juni 1945) is een voormalig Belgisch wielrenner die actief was in de jaren 60 en 70. Hij wordt met 521 overwinningen op de weg algemeen beschouwd als de beste wielrenner aller tijden.
Door de schrapping van Lance Armstrong, die zijn 7 Tourzeges van 1999 tot 2005 zag afgenomen worden, zijn er in totaal vier renners recordhouder in de Tour de France. Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain wonnen de Tour elk 5 keer.
De langste Touretappe ooit werd gereden in 1920. In 482 kilometer reden de renners van Les Sables d'Ollonne naar Bayonne. De ruim 160 kilometer van Utrecht naar Neeltje Jans is daarbij vergeleken een peulenschil.
De Tour is sindsdien uitgegroeid tot de belangrijkste en eervolste wielerwedstrijd van het jaar. De renners met de meeste eindoverwinningen zijn de Fransen Jacques Anquetil en Bernard Hinault, de Belg Eddy Merckx en de Spanjaard Miguel Indurain, die elk vijfmaal de Tour wonnen.