Door het vlees strak in alufolie te wikkelen gaart het veel te snel door en het mooie krokante korstje van het bakken wordt zacht.
10 minuten is het minimum. Folie erover, niet te strak, maar wat losser zodat het vlees niet wordt afgesloten en je vlees lekker sappig blijft.
Als je het vlees graag even wilt laten rusten maar niet te veel wilt laten afkoelen, is het handig om het even losjes in aluminiumfolie te wikkelen of in de oven (op 65 tot 70 graden) even wat tijd te geven. In de folie hou je een tijd aan van 4 à 5 minuten; in de oven kan het zo'n 20 minuten op kracht (smaak) komen.
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.
Baktip 6: Laat de biefstuk rusten
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat. Eet smakelijk!
Zout. Het geheim van de perfecte steak: Bestrooi de steak ruim met grof zeezout en laat het 1 uur intrekken buiten de koelkast. Doordat het zout het vlees intrekt breken de eiwitten af en verbeterd de structuur. Voordat de steak de pan in gaat uiteraard eerst het zout van de steak afhalen.
Knoflook is een smaakmaker die goed past bij de smaak van biefstuk, maar kijk uit dat het niet overheerst. Tijm past heerlijk bij bij rundvlees en al helemaal bij een lekkere biefstuk. Zwarte peper is absoluut onmisbaar bij biefstuk. Denk bijvoorbeeld aan pepersteak; peper en biefstuk zijn een gouden combinatie!
Het zit namelijk zo: bij gerechten die je warm wilt houden, is het belangrijk ze te omwikkelen met folie met de glanzende kant naar binnen en de matte kant naar buiten. De glanzende kant reflecteert de warmte en de doffe kant houdt de warmte vast.
Tijdens het persen van de folie wordt de ene kant glanzend en de andere kant mat. Dat komt doordat er 2 lagen tegelijk door de wals gaan, om te voorkomen dat ze scheuren. Eén kant komt daarbij in aanraking met de pers en die wordt daardoor glimmend.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Als je vlees bakt, krimpen de spieren waardoor het vocht in en tussen de spieren onder druk komt te staan. Snij je vlees direct aan, dan zouden de waardevolle sappen eruit spuiten. Rusten maakt de spieren weer ontspannen waardoor ze het sap beter vasthouden, althans – in het kort - volgens 'de druk-theorie'.
Wanneer je vlees wil laten rusten alvorens te snijden, kan je best een goed warm bord of een warme ovenschaal nemen, het vlees daar op leggen en even afdekken met wat aluminiumfolie of een ander warm bord. Laat het vlees niet te lang rusten want dan is de kans natuurlijk groot dat het te sterk afkoelt.
De biefstukken liggen altijd in de jus en je krijgt veel brood om te soppen.
Moet je biefstuk bakken in roomboter of olie? Normale roomboter verbrandt te snel om rood vlees in te kunnen bakken op hoge temperatuur. Het verbrand op 180 °C terwijl je biefstuk vaak bakt tussen de 175 °C en 220 °C. Als je je biefstuk dus relatief koud bakt kàn het net in roomboter.
Biefstuk opwarmen
Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius. Bak de biefstuk tot hij een kerntemperatuur aangeeft van 45 graden Celsius (dit is ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de dikte van de steak). Verwarm ondertussen olie in de pan en laat heet worden. Schroei het vlees aan beide zijdes dicht en serveer.
Volgens de woordvoerder van Toppits (aluminiumfoliefabrikant) maakt het niet uit welke zijde je gebruikt, ze werken precies hetzelfde. Dat de doffe kant de warmte beter vasthoudt zou een fabeltje zijn.
Niet bestand tegen bevriezing
De organisatie schrijft op de eigen website dat aluminiumfolie maar beperkt bestand is tegen bevriezing. Als iets bevriest, kan het gaan uitzetten, waardoor de vaak dunne zilverfolie kan breken. Als iets nog niet helemaal bevroren is kan het daarom gaan lekken.
Nee, aluminiumfolie is af te raden. Wel kunt u eventueel tot bepaalde temperaturen bakpapier gebruiken.
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Wil je een gerecht koel houden? Omwikkel het dan met de glanzende kant van de folie naar buiten. Ook een ovenschotel die je wilt beschermen tegen bruin verbranden dek je op deze manier af.
Even de koelkast in en je kunt het de dag erna weer opwarmen. Helaas dekt aluminiumfolie niet voldoende af en kan er alsnog een hoop zuurstof bij het eten komen. Dit zorgt ervoor dat bacteriën groeien. Hierdoor is je eten de volgende dag niet lekkerder én kan het net zo snel bederven als onafgedekt in de koelkast.
Voor rundvlees worden grofweg temperaturen aangehouden van 48-50 °C voor rare, 51-53 °C voor medium-rare, 54-57 °C voor medium en 63 °C of hoger voor well-done.
Kruid de biefstuk met grof zeezout en peper of maak een eigen kruidenmengsel van zout en peper en andere kruiden, zoals gedroogde oregano, tijm, paprikapoeder, en knoflook, en bestrooi het vlees daarmee. Ook lekker is deze kruidenolie met basilicum, oregano en tijm.
Kruiden moet vooraf, want er is niets zo lekker als ingebakken smaken. Doe het wel pas net voor het vlees de pan in gaat, want zout trekt vocht uit vlees. Laat het vlees goed aankorsten vóór je het omdraait. Verlaag na het aankleuren de temperatuur om te vermijden dat de buitenkant te sterk uitdroogt en aanbrandt.