In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn al 105 salmonellabesmettingen gelinkt aan het eten van o.a. Kinder Surprise, Schokobons, en Kinder Mini Eggs. De populaire chocolade-eieren worden in ons land gemaakt, in Aarlen.
Bij Ferrero staan kwaliteit, voedingsveiligheid en de zorg aan onze consumenten centraal. Indien u de producten heeft gekocht die deel uitmaken van de terugroepactie (Kinder Surprise, Schoko-Bons, Mini Eggs, Mix Peluche, Happy Moments), kunt u de consumentendienst van Ferrero contacteren.
Ook worden Kinder Happy Moments teruggeroepen met vervaldata tussen 9 maart en 17 augustus 2022, Kinder Mix met vervaldata tussen 20 april en 21 augustus 2022, en Kinder Schokobons met vervaldata tussen 28 mei en 20 augustus 2022.
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) roept op om geen Kinder Surprise en andere chocolade-eieren van Ferrero te eten. De producten worden gelinkt aan een salmonella-uitbraak in verschillende EU-landen.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje uit de fabriek te eten. Eerder werden producten met bepaalde houdbaarheidsdata al uit de schappen gehaald.
Toezichthouder: eet geen enkel Kinder-chocolaatje uit Belgische Ferrero-fabriek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om alle Kinder chocola uit een Ferrero-fabriek in België niet te eten. Het snoepgoed kan een salmonella-besmetting veroorzaken.
Na verschillende meldingen van salmonellagevallen na het eten van chocolade leidde een onderzoek naar de bron van de besmetting, de Belgische fabriek van Ferrero in Aarlen. Daar wordt onder meer het populaire Kinder Surprise-ei geproduceerd. Begin april was er een terugroepactie voor bepaalde producten.
De salmonellabacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen. De bacterie komt voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, eieren en zuivelproducten. De Salmonella-bacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen.
Chocolademaker Ferrero vraagt om zijn bekende Kinder-eieren terug te brengen naar de winkel. In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn al 105 salmonellabesmettingen gelinkt aan het eten van o.a. Kinder Surprise, Schokobons, en Kinder Mini Eggs.
De producten die uit de schappen zijn gehaald:
Kinder Schokobons WHITE. Kinder Happy Moments. Kinder Mix Advent Calendar. Kinder Mix Peluche.
Veiligheidswaarschuwing: melksporen in pure chocolade Ferrero. De chocolade van Grand Ferrero Rocher Dark bevat mogelijk sporen van melk en kan daardoor potentieel gevaarlijk zijn voor mensen met een melkallergie. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Ferrero Rocher 2e update producten. Alle producten met code startend met L en de cijfers '03' op positie 6 en 7 (L is positie 1). Dit betreft de Belgische fabriek waar Salmonella is in aangetroffen. Alle producten met code startend met L en de cijfers '03' op positie 6 en 7 (L is positie 1).
Fabrikant Ferrero en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseren een aantal producten van Ferrero voorlopig niet te eten. In Groot-Brittannië en België liepen inmiddels zo'n 70 mensen de salmonellabacterie op na het eten van de chocolade eieren. De bacterie kan een besmettelijke darmziekte veroorzaken.
Chocolade van het merk Kinder bevat mogelijk de salmonellabacterie. In Nederland zijn twee besmettingen geconstateerd die zijn terug te voeren op een fabriek van producent Ferrero Rocher in het Belgische Aarlen. De producten worden uit de schappen gehaald.
In cacao kunnen zo microbiologische organismen groeien, waaronder pathogene micro-organismen, oftewel ziekteverwekkers. Een bekende ziekteverwekker die in cacao kan voorkomen is salmonella.
Ferrero heeft vanochtend de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laten weten dat producten uit de fabriek in Aarlen in België ook zijn geleverd in Nederland. Het bedrijf stelt dat nog geen van de producten die op de markt zijn gebracht, positief zijn getest op salmonella.
Salmonella uitbraak in Europa
Na een reeks Salmonella-uitbraken in verschillende lidstaten, werd een onderzoek uitgevoerd met als doel een gemeenschappelijke bron te identificeren. Het onderzoek wees naar Ferrero 'Kinder Surprise' Chocolade eieren als verdacht levensmiddel.
Voor alle duidelijkheid: met producten als Kinder Bueno of Kinder Melkschijfje is tot nader order niets mis. Die producten worden namelijk in een andere fabriek gemaakt.
De chocolade van Kinder, bekend van de kleine reepjes en suprise-eieren, bevat stoffen die 'waarschijnlijk kankerverwekkend' zijn. Dat concludeert de Duitse voedingswaakhond Foodwatch.
Ferrero is gespecialiseerd in de verwerking van cacao, hazelnoten en melk. Het bedrijf is voornamelijk bekend van de merken Nutella , tic tac, Kinderchocolade en Ferrero Rocher.
Het Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) sluit de fabriek “omdat Ferrero niet in staat is volledige informatie aan te leveren” voor het onderzoek naar hoe de kinderchocolade daar is kunnen besmet raken met salmonella.
Toch nemen we deze zaak uiterst serieus, omdat de zorg voor de consument onze hoogste prioriteit heeft. De consumenten worden geadviseerd het product niet te eten.
Salmonella aangetroffen in Kinder Surprise uit België: 'Ook onderzoek in Nederland' In België en Groot-Brittannië worden inwoners opgeroepen onder meer geen Kinder Surprise meer te eten. De chocolade-eieren worden gelinkt aan een grote salmonella-uitbraak in meerdere Europese landen.
De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft tot nu toe 324 salmonella-infecties vastgesteld bij kinderen. Bijna alle gevallen zijn te herleiden naar de fabriek van Ferrero in het Belgische Aarlen, waar chocola van het merk Kinder wordt gemaakt. Die chocola werd in april uit de handel gehaald.