Voor verse muntthee worden vaak bladeren van de kruizemunt (Mentha spicata) gebruikt. Van deze soort bestaan verschillende subsoorten zoals groene Marrokaanse munt (Mentha spicata Marrakech) en zwarte pepermunt (Mentha piperita Nigra). De eerstgenoemde wordt in Nederland het meest gebruikt voor muntthee.
De lekkerste soorten munt
Voor thee vind ik de pepermunt heel lekker, helemaal als je er ook nog een blaadje citroenmelisse bij doet. Wat al net zo'n woekeraar is. Ook populair en alom verkrijgbaar bij tuincentra is de Marokkaanse munt. Die is iets zoeter dan de rest en erg lekker voor thee.
Ja, de munt is eetbaar. Het blad van de muntplant heeft een frisse smaak en geur en de blaadjes van deze plant zijn zeer geschikt voor een heerlijk kopje thee. Hiernaast kun je de muntplant in de keuken voor veel andere lekkere dingen gebruiken.
Munt in de keuken
Er zijn wel 25 verschillende muntsoorten, maar het meest bekend zijn Marokkaanse munt en pepermunt. Alle munt is eetbaar. De groene variant is favoriet om thee van te zetten.
Muntthee heeft als eigenschap dat het een hoge bloeddruk kan reduceren. Dit is een mooie eigenschap. Slik je medicatie tegen een te hoge bloeddruk, dan kan munt de werking van de medicatie versterken.
Maar hoe maak je deze lekkere thee van verse munt. Er zijn 2 manieren om verse muntthee te maken. – 3 takjes verse munt toevoegen een een glas met kokend water. Giet warm water over de theebladeren en spoel dit weg.
Goed om te weten
Groene en zwarte thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. We adviseren volwassenen om dagelijks 3 koppen groene of zwarte thee te drinken, zonder suiker.
Alle munt is eetbaar. Terwijl we pepermunt veel in medicinale toepassingen terugvinden, wordt groene munt vaak gebruikt om thee van te zetten of om in gerechten te verwerken.
Mentha spicata 'Maroccan' of Marokkaanse munt is een cultivar van de gewone munt, mentha spicata. De verzorging van de marokkaanse munt is hetzelfde als de meeste muntsoorten, het verschil tussen de soorten zit hem vooral in de smaak en het aroma.
Verse munt plukken
Het beste en lekkerste is om vers geplukte muntblaadjes in je gerechten te verwerken. Natuurlijk kun je munt ook drogen, daarvoor gebruik je een donkere plaats. Een nadeel van het drogen is dat de aroma gedeeltelijk verloren gaat. De beste aroma's haal je uit verse blaadjes die je meteen verwerkt.
Ja, muntthee is gezond.De drank is namelijk cafeïnevrij en theïnevrij en caloriearm. Door de sterke muntsmaak wordt je eetlust onderdrukt. Kortom; ben je bezig met afvallen dan past verse muntthee daar prima tussen.
Bereiding: Doe de blaadjes van de takjes munt samen met het schijfje citroen en de honing in een hittebestendig glas.Vul het glas met kokend water en laat 2 min.trekken.
Muntthee drinken gedurende de dag wekt slaperigheid op naar de avond toe. Munt heeft een kalmerend effect en helpt je tot rust komen. Bovendien heeft munt een erg ontspannende geur, wat zorgt voor een rustmomentje in de uren voor bedtijd. Pepermuntthee is cafeïnevrij, perfect voor een ontspannend kopje 's avonds.
Het juiste antwoord is dat er geen verschil is tussen mint en munt. Mint is namelijk de Engelstalige benaming, die door de jaren heen ook tot een Nederlands woord is geworden. Hoeveel muntthee mag je per dag drinken? Doordat deze kruidenthee geen theïne bevat, kun je het de hele dag door drinken.
Je kunt je spijsvertering dan ondersteunen met verse munt en gember. Verse munt wordt al eeuwenlang gebruik ter ondersteuning van de spijsvertering. Dit maakt verse muntthee of water met verse munt dan ook een ideaal drankje. Ook gemberthee brengt diverse gezondheidsvoordelen met zich mee.
Het drinken van muntthee kan voor jou een wondermiddel zijn tegen je weerstand. Een kop hete muntthee geeft je een oppepper. Deze thee beïnvloedt namelijk het maag- en darmstelsel op een positieve manier. Hierdoor is muntthee een goed middel tegen misselijkheid.
Bij Tuinplantenwinkel.nl koopt u een Marokkaanse munt bij een betrouwbare partij. Naast de webshop is er ook een groot planten- en bomencentrum; u kunt ons echt bezoeken. Zorgeloos uw Mentha spicata 'Maroccan' Puur aanplanten, dat is natuurlijk wat u wilt!
Wil je een echte traditionele Marokkaanse muntthee maken? Dan heb je niet alleen verse munt nodig, maar ook groene thee (en suiker). Het drinken van muntthee staat centraal in het sociale leven in het Maghreb-gebied. Traditioneel wordt de thee bereid met verse aarmunt, Chinese gunpowder thee, water er suiker.
Blaadjes kun je los plukken, beter is het om takken halverwege of onderaan af te knippen, dan maakt de plant weer nieuwe scheuten aan. Bloemen kunnen ook gegeten worden. Knip die ook af, met een stuk steel eraan, dan verschijnen er ook weer frisse blaadjes aan de plant.
dep de muntblaadjes droog met keukenrol of een propere theedoek. leg de blaadjes munt op een bakplaat. laat de munt +/- 2 uur drogen in een op 80°C voorverwarmde oven. laat de munt nog even afkoelen en bewar ze vervolgens in een glazen bokaal met schroefdeksel of een tupperware doosje.
Munt kan je gemakkelijk in vriezen. Dit doe je door de munt goed te wassen en deze daarna droog te deppen. Daarna plaats je deze in een gesloten plastic zakje in de vriezer. Je kan de munt dan ongeveer 12 maanden bewaren.
Pepermuntthee wordt vaak verward met munt thee. Het gaat hier echter om een ander soort munt die zachter en milder is dan gewone munt. Ook wel kruizemunt genoemd. Dit is ook de munt die doorgaans verwerkt wordt in menthol producten (spearmint).
Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen. Groene thee kan interageren met bloedverdunnende medicatie en ze net meer (bij aspirine) of minder (bij warfarine) (6) effectief maken. Overleg dit met uw arts en stop het gebruik van groene thee in ieder geval een aantal dagen voor een chirurgische ingreep ...
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.