De groep met het fysieke contact had duidelijk een lagere hartslag en lagere bloeddruk. Deze verlaagde stress reactie heeft te maken met het hormoon oxytocine. Dit hormoon wat in de volksmond ''het knuffelhormoon'' wordt genoemd, komt vrij bij fysieke affectie zoals bijvoorbeeld kussen en knuffelen.
Knuffelen – het omhelzen van iemand anders – wordt sinds het begin der tijden gebruikt om troost en steun uit te drukken. Knuffelen is de mooiste vorm van communicatie. We knuffelen als we blij, verdrietig, bang, trots, opgewonden, verdrietig en alles daartussenin zijn.
Met fysieke intimiteit bedoel ik aanraken zoals knuffelen, hand in hand lopen, aai over de bol, masseren, etc.zonder een seksuele lading. De één wil meer knuffelen dan de ander.
Als een man je wil knuffelen, zowel na de seks of daarbuiten, dan is dit een erg goed teken. Het laat zien dat hij ook non-seksuele nabijheid zoekt, en dat hij ook na de seks goed voor jou wil zorgen.
Wanneer we knuffelen (omhelzen, strelen en aaien), helemaal bij huid op huid contact, komt er een hormoon in je lichaam vrij genaamd oxytocine.Dit stofje zorgt voor rust en verbondenheid. Heel belangrijk in een relatie met je geliefde, kind, familie of vrienden.
Het maakt je relatie vertrouwder en intiemer
Als je veel knuffelt, voel je je dicht bij elkaar. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Als je je op je gemak voelt bij je partner deel je makkelijker wat je dwarszit. Ook hier zorgt het hormoon oxytocine ervoor dat je door meer te knuffelen meer vertrouwen in je partner hebt.
hun liefde voor een ander willen tonen. geborgenheid willen bieden. iemand willen begroeten of afscheid willen nemen. een emotie willen delen met een andere persoon (verdriet, blijdschap enz.)
Mannen willen graag de hele dag aangeraakt worden – handen vasthouden, een aai over zijn rug of een hand in zijn nek terwijl hij autorijdt.Kus hem vaker en aai over zijn armen als je iets vertelt. Het maakt niet uit wat je vertelt, want die aanraking zorgt ervoor dat hij betrokken is en al zijn aandacht voor jou is.
Hoewel oxytocine ons een goed gevoel kan geven en stress kan verminderen, is er geen bewijs dat het verslavend is. Dit liefdeshormoon is een natuurlijk hormoon dat het lichaam zelf produceert en reguleert.
Bij huidcontact daalt het stresshormoon cortisol en stijgt het 'knuffelhormoon' oxytocine. Oxytocine geeft je niet alleen een ontspannen, veilig en vertrouwd gevoel, maar zorgt er ook voor dat stress en angst afnemen. Het doet de bloeddruk dalen, bevordert de spijsvertering en verlicht pijn.
Met liefdevolle aanraking wordt hier niet bedoelt seksualiteit of massage maar over aanraking, strelen en knuffelen. Als je je partner liefdevol aanraakt druk je acceptatie, geruststelling en kalmte uit. Het helpt je partner zijn/haar emoties te voelen en er contact mee te maken.
Als je moeite hebt om affectie te tonen, wees geduldig met jezelf. Het kan tijd kosten om comfortabel te worden met het uiten van genegenheid. Communicatie met je partner is ook essentieel. Bespreek jullie behoeften, wensen en eventuele obstakels die het tonen van affectie kunnen belemmeren.
Hoewel alleen jij kunt bepalen of je verliefd bent, zijn er enkele tekenen waar je op kunt letten: Je wilt de hele tijd bij deze persoon zijn en (fysiek) tijd met elkaar doorbrengen. Je voelt een toegenomen verlangen naar intimiteit en genegenheid. Je wilt alles, maar dan ook alles weten over hem of haar.
1. Hand-in-zak-knuffelaar: als jij met je partner knuffelt, stop je altijd je handen in zijn/haar broek- of jaszakken. Je voelt je erg relaxed bij je partner, voelt je op je gemak en veilig.
Een ideale knuffel duurt tussen de vijf en tien seconden. En goed nieuws: de armpositie doet er niet toe. Vooral de duur van een knuffel is een doorslaggevende factor. Zo werd een knuffel van een seconde als ongemakkelijk ervaren.
Bij deze knuffel staan beide personen met hun gezichten naar elkaar toe en houden ze de armen om elkaars middel. Je kan zo in elkaars ogen kijken en iets naar achter leunen. Deze slaat – niet verrassend – op een intieme romantische relatie en kan een uitnodiging zijn naar bijvoorbeeld een zoen.
Het stofje in onze hersenen dat ervoor zorgt dat we door en door verlangen naar onze partner is dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Dopamine wordt aangemaakt wanneer we dingen doen die volgens de hersenen beloond moeten worden, zoals sporten, seks hebben, fijne aanrakingen ervaren en bovenal verliefd zijn.
Het is een emotionele reactie, vaak irrationeel en primitief. Verliefdheid in 1873 uitgebeeld door Pierre Auguste Cot met het schilderij Le Printemps. Psycholoog Peter Bos van de Universiteit Utrecht vertelt over hormonen en neurotransmitters in het menselijk lichaam bij verliefdheid.
Hij kijkt veel naar je
Zelfs wanneer hij niet bewust doorheeft dat hij je leuk vindt, zal hij vaker naar je kijken als hij ook maar een beetje tot je aangetrokken is. Als je in een groep bent, let er dan heel goed op of zijn ogen af en toe naar jou schieten.
Uiterlijke signalen, zoals alleen rode ogen, zeggen niet zo veel. Maar dit in combinatie met afwijkend gedrag als onrustig en snel geïrriteerd zijn, veel geld opmaken, erg afvallen, vaak afwezig zijn, versterken het vermoeden van drugsgebruik. Niet alle signalen duiden op gebruik.
Vertrouwen is het belangrijkste in een relatie, als je jouw vriend/vriendin niet of moeilijk kan vertrouwen zit er niet zoveel potentieel in, vertrouwen is de basis voor een goede succesvolle relatie. Daarnaast is respect ook belangrijk, je moet elkaars keuzes, interesses, voorkeuren accepteren.
Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, het zorgt er namelijk voor dat je je meer verbonden voelt met de persoon met wie je net seks hebt gehad. Benieuwd waarom knuffelen na de seks zo super fijn is? Oxytocine is the answer.
Dat hangt uiteraard af van meerdere factoren, maar Virginia Satir, een inmiddels overleden Amerikaanse familietherapeute, stelde in 1995 al op basis van onderzoek dat we vier omhelzingen per dag nodig hebben om een (zware) depressie te voorkomen en acht om de mentale gezondheid goed te houden.
"Mannen gebruiken eerder een criss-cross knuffel, waarbij de ene hand rond de schouder van de andere persoon gaat en de andere hand rond de romp. Vrouwen verkiezen eerder de nek-romp knuffel, waarbij de ene de nek van de ander vastpakt, en de ander de romp.