In deze houding kun je kijken (naar buik en borstkas), luisteren (oor dichtbij neus en mond) en voelen (wang boven de mond) of er een normale, abnormale of geen ademhaling is. Deze controle doe je maximaal 10 seconden lang. Een volwassen persoon ademt ongeveer 12 tot 16 keer per minuut.
De kinlift is een EHBO-techniek die gebruikt wordt om de luchtweg van een bewusteloze open te houden. Door het toepassen van de kinlift is een zelfstandige ademhaling door de bewusteloze mogelijk. Daarnaast wordt deze techniek gebruikt om een niet-ademend slachtoffer te beademen gedurende een reanimatie.
Een bewusteloos slachtoffer zonder een (normale) ademhaling moet gereanimeerd worden. De ademhaling is onregelmatig en niet of abnormaal hoorbaar. Daarnaast ziet het slachtoffer blauw.
Wat doe je bij een bewusteloos slachtoffer dat niet ademt? Bel of laat 112 bellen en zet de telefoon op de luidspreker. Laat een AED halen als deze beschikbaar is. Volg de instructies van de centralist en de AED.
Controleer ademhaling
Leg een hand op het voorhoofd en kantel het hoofd voorzichtig naar achteren om de luchtweg te openen. Til de kin op met 2 vingertoppen van de andere hand (kinlift). Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden of er ademhaling is.
Bij gezonde longen is dit geautomatiseerd door de hersenen en hoeven we ons daar niet zo mee bezig te houden. Toch zijn er verschillende manieren van ademhaling: de buikademhaling, borstademhaling, korte ademhaling, diepe ademhaling en ga zo maar door.
Controleer tenminste elke minuut de ademhaling door te kijken, te luisteren en te voelen. Als je je vingers gespreid op iemands borst en rug legt, kun je de ademhaling goed voelen. Controleer 10 seconden lang.
De luchtwegen worden zo vrij gehouden. Dit is nodig, omdat bij een bewusteloos slachtoffer de spieren in de keelholte verslappen. Hierdoor kan de tong in de keel zakken, waardoor de ademweg geblokkeerd is en het slachtoffer stikt.
Het voordeel van de jaw trust is dat er minder kanteling van het hoofd nodig is ten opzichte van de kinlift en dat deze van achter het hoofd van het slachtoffer kan worden uitgevoerd. Tijdens uitvoering van de jaw trust kan gelijktijdig de nek worden geïmmobiliseerd doormiddel van manuele fixatie.
Gasping is een reflex van het lichaam als reactie op een laag zuurstofgehalte in de hersenen. Gasping kan er op allerlei manieren uit zien. Dat hangt ook een beetje af van hoe lang de circulatiestilstand al duurt. Het wordt vaak beschreven als een schokkende, onregelmatige en/of luid snurkende ademhalingsbeweging.
De kinlift is dus een belangrijk onderdeel gedurende een EHBO cursus. Bij een slachtoffer dat op zijn rug ligt, zakt de tong in de keel. De tong sluit dan de luchtweg af, waardoor de ademhaling beperkt en zelfs onmogelijk is. De kinlift zorgt voor het openen van de luchtweg, zonder blijvend letsel op te lopen.
Wil een slachtoffer absoluut niet dat je iets doet, dan doe je het ook niet! Je kunt hulp aanbieden, maar niet opdringen. Voor beschutting zorgen is één van de eerste dingen die de hulpverlener kan doen. Omstanders kunnen al als windscherm dienen.
Leg de arm tegen de borst van het slachtoffer aan. Pak de arm met aaneengesloten vingers en duimen vast. Ga op je hurken zitten met je voeten in spreidstand aan weerszijden van het slachtoffer. Til het slachtoffer op vanuit je benen en verplaats het slachtoffer door achteruit te lopen.
Ga na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert. Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting. Zorg voor professionele hulp. Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt of zit.
Wil je echt niet beademen, door welke dan oorzaak ook, dan mag je de beademingen weglaten. Geef het slachtoffer dan achter elkaar door ononderbroken borstcompressies. Komt er een andere hulpverlener die wel wil beademen dan is aan te raden deze hulpverlener dit te laten doen.
Kijk, voel en luister of er een (normale) ademhaling aanwezig is: Kijk of er regelmatige bewegingen zijn van de borstkas en bovenbuik die kunnen passen bij ademhaling. Voel of er een luchtstroom is bij de mond en neus van het slachtoffer. Luister of er geluiden zijn die passen bij een normale ademhaling.
Een mond-neusmasker helpt u om zich minder benauwd te voelen. Het is een minder ingrijpende manier van beademen dan een tube of tracheostoma . Bij een mond-neusmasker wordt er namelijk niets in uw luchtpijp gebracht.
De ademhalingsspieren zorgen er voor dat we kunnen ademen. De twee belangrijkste ademhalingsspieren zijn (1) het middenrif, (2) de externe tussenribspieren, en (3) de interne tussenribspieren. Het middenrif is een grote spier die aan de onderste ribben en de wervelkolom vastzit.
de hulpademhalingsspieren: een andere manier waarop het lichaam de ademhaling probeert te herstellen als de ademhaling moeizaam gaat, is het inzetten van hulpademhalingsspieren. Deze spieren kunnen de middenrifspier helpen om de longen goed te laten ontplooien.