Maar ook deze mag je niet doorspoelen. Plasticvrije, ofwel biologisch afbreekbare doekjes moeten weggegooid of gecomposteerd worden. Vochtige doekjes zijn namelijk verantwoordelijk voor het gros van alle riool blokkeringen. Je moet dus helemaal geen vochtige doekjes doorspoelen.
Mag je vochtige doekjes in de wc gooien of niet? Op veel verpakkingen staat dat het kan, maar volgens waterbeheerders leiden de doekjes toch echt regelmatig tot verstoppingen. En dat is niet alleen onpraktisch, het kost ook klauwen met geld.
Doekjes mogen NOOIT in het riool
Alle andere droge én vochtige doekjes horen niet thuis in het riool. Baby-, meubel-, vloer-, sanitair- make-up, ramen-, glas-, huidverzorgings-, multipurpose- en alle andere soorten doekjes leveren allemaal problemen op voor het functioneren van de riolering.
Vochtig toiletpapier zou nog door de wc kunnen, maar doekjes doorspoelen die bedoeld zijn voor andere vormen van persoonlijke hygiëne is uit den boze. Deze doekjes kunnen echt niet afgebroken worden, en horen dus thuis in de prullenbak.
In de doekjes zit bijna altijd water om schoon te maken en er zitten vette stoffen in om de huid te verzorgen. Daarnaast zitten er conserveermiddelen in om de doekjes langer houdbaar te maken. Vaak bevatten billendoekjes ook geurstoffen, zodat ze lekker ruiken.
gebruik. Door afwezigheid van bewaarmiddelen hebben de WaterWipes een uiterste houdbaarheidsdatum. Het is aan te raden om het pakje binnen 15 maanden na de productiedatum te openen en het binnen 1 maand te gebruiken.
Waarom vochtige doekjes vermijden
In vochtige babydoekjes zitten allergenen en parabenen die allerlei allergieën en huidirritaties veroorzaken. In de doekjes zitten te veel bewaarmiddelen waaronder fenoxyethanol.
De meeste vochtige doekjes mag je niet door het toilet spoelen. Gelukkig is er tegenwoordig ook vochtig toiletpapier dat je wél door de wc mag spoelen. Deze doekjes zijn getest op doorspoelbaarheid en geven bij normaal gebruik (een of twee velletjes) geen verstopping in de riolering.
"Als je meerdere vellen nodig hebt om de boel schoon te krijgen, kan dat wijzen op een slechte stoelgang. Het kan ook zijn dat je dingen eet waar je gevoelig voor bent, te veel stress hebt of dat je darmbacteriën niet optimaal werken."
Als je, behalve toiletpapier, zomaar afval door het toilet of de gootsteen spoelt, belast je het riool onnodig. Dat kost geld en is slecht voor het milieu, omdat de pompen en roosters extra moeten worden schoongemaakt. Daarnaast kunnen verstopte rioolbuizen leiden tot overstromingen, viezigheid en stank.
Alleen toiletpapier en doorspoelbare vochtige doekjes die bedoeld zijn voor persoonlijk gebruik op het toilet mogen worden gespoeld. Alle andere doekjes horen in de afvalbak. Doekjes die niet geschikt zijn voor doorspoelen en toch in het toilet gegooid worden, veroorzaken verstoppingen in het riool.
Bevestig een doekje aan de Swiffer Sweeper of gebruik het doekje direct met de hand.Na gebruik gooi je het doekje gewoon weg. Hygiënisch: De vloerdoekjes zijn wegwerpbaar, wat betekent dat er geen vuil en bacteriën worden verspreid tijdens het schoonmaken.
Gebruik geen keukenpapier in de toilet
Het keukenpapier namelijk is, zoals eerder gemeld, dikker. Daardoor brokkelt het minder snel af als het in aanraking komt met water, waardoor toiletleidingen sneller verstopt raken.
...gebruik je 1 velletje per keer. 1 vel per wc-bezoek is al voldoende voor een schoon en fris gevoel. Edet is biologisch afbreekbaar, waardoor je het gewoon door het toilet kunt spoelen. Hierbij is het wel belangrijk om 1 velletje per keer te gebruiken.
Eerst en vooral vermijd je best billendoekjes met parfum of allergenen. Het kan dan misschien wel o zo fris ruiken, maar een baby heeft vaak een gevoeligere huid. Daarom kies je volgens de Consumentenbond liever voor Zwitsal Gevoelig Huidje Billendoekjes of Pampers Sensitive Babywipes.
Door kalkaanslag en slijtage kan het gebeuren dat het spoelmechanisme in het toiletreservoir niet goed meer werkt. Vaak blijft het water dan lopen en kun je niet meer goed doorspoelen. De oplossing is meestal het vervangen van de vlotter. Maak een afspraak met een loodgieter in de buurt.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Vul een kan met warm water.
Reik achter je rug en giet het water tussen je billen. Herhaal dit indien nodig. Voor een grondige reiniging kun je je billen wassen met zeep en water. Gebruik hier wel een erg milde zeep voor.
Uw houding
Ga zitten in plaats van staan, of ga juist staan als u altijd zit. Afvegen van opzij, steunend op 1 bil. Afvegen via de voorzijde. Vrouwen: let op dat de plasbuis en/of vagina niet geraakt worden, poepbacteriën kunnen ontstekingen veroorzaken.
Het duurt een maand voordat wc-papier of een zakdoekje verteerd is.
Volgens Ries Bokken, woordvoerder van wc-papierfabrikant The Good Rolls, hoort de rol inderdaad met het velletje naar voren. ,,Dat heeft alles te maken met de druk die op de rol komt. Als het wc-papier voorlangs zit, komt er meer druk op de rol, waardoor het papier makkelijker los te scheuren is.
Urinelucht in de wc? Maak een sopje van schoonmaakazijn en warm water. Ook waspoeder, allesreiniger of groene zeep werkt prima. Ga met een sponsje over alle voegnaden, waar hardnekkig urine in kan zijn getrokken.
Hoeveel wasbare billendoekjes heb ik nodig? Gemiddeld genomen gebruik je ongeveer 10 wasbare billendoekjes per dag.
Onderzoek billendoekjes Consumentenbond
Er werden gelukkig geen echt gevaarlijke of schadelijke ingrediënten, zoals hormoonverstoorders, kankerverwekkende stoffen of schadelijke parabenen in de doekjes gevonden. Wel zitten veel babydoekjes vol met parfum en andere allergenen. Het gebruik daarvan raden ze dan ook af.
Vochtige schoonmaakdoekjes zijn, zonder overdrijven, één van de beste uitvindingen ooit. Geen gedoe met het maken van een sopje, kleddernatte doekjes en veel gereedschap. Je trekt simpelweg een doekje uit het zakje, veegt even over het schoon te maken oppervlak heen en je bent klaar.