Verschillende Mercedes-Benz modellen zijn uitgerust met voorwielaandrijving, waaronder de A-Klasse, B-Klasse, CLA-Klasse en GLA-Klasse. Andere Mercedes modellen hebben de optie om te kiezen voor de FWD of een andere aandrijving. Een van die modellen is de GLB-Klasse, die de FWD als standaard aandrijflijn heeft.
Bij een nat of glad wegdek is de tractie van een achterwielaangedreven auto stukken minder en dus nadeliger. Ook is het bij een voorwielaangedreven auto, bij een fikse pak sneeuw gemakkelijker daaruit weg te rijden.
Achterwielaandrijving heeft een aantal voordelen: minder snel last van onderstuur. kan gemakkelijker een groter koppel overbrengen. Tijdens het accelereren vergroot, wegens de traagheid, de contactkracht tussen de aangedreven wielen (achterwielen) en het wegdek.
Voorwielaandrijving heeft een aantal voordelen: Compacte bouwwijze. Vlakke bodemplaat. "Veilige" rij-eigenschappen (bij een te snel genomen bocht gaat de auto rechtuit (onderstuur), waardoor de bestuurder makkelijker de snelheid kan verminderen)
Hoewel de bovenstaande Mercedes-Benz modellen standaard met een voorwielaandrijving zijn uitgerust, hebben de meeste een achterwielaandrijving of een vierwielaandrijving als optie. De A-Klasse heeft bijvoorbeeld FWD- en AWD-opties, terwijl de GLB-Klasse FWD- en AWD-opties heeft.
De meeste auto's hebben voorwielaandrijving. Ze zijn uitgerust met 2 aangedreven wielen aan de voorkant en 2 gestuurde wielen aan de achterkant. Bij auto's met achterwielaandrijving is het omgekeerde het geval.
Een voorwiel is de beste keuze wanneer je wat minder budget hebt of op zoek bent naar een lichtere e-bike. Ook mensen die moeite hebben om vanuit stilstand op te trekken, hebben baat bij een voorwielmotor. Dankzij de rotatiesensoren hoef je maar relatief weinig kracht te leveren om de motor te activeren.
Antwoord. Een belangrijk nadeel van achterwielaandrijving is overstuur. Overstuur treedt op als de maximale grip van de achterbanden op de weg wordt overschreden. De auto glijdt als het ware over de achterbanden naar de buitenkant van de bocht.
Maar wat is het verschil nu precies? 4WD is de afkorting van four-wheel drive, waarbij alle vier de wielen van het voertuig aangedreven worden. AWD staat voor all-wheel drive en komt in principe op hetzelfde neer: de vier wielen worden tegelijkertijd aangestuurd en elk wiel draait aan hetzelfde tempo als de andere.
Een voorwielmotor voelt wat minder natuurlijk aan. Vaak slaat de motor met een beetje vertraging aan. Het wiel moet eerst draaien voordat de motor begint te werken. Een voordeel van de voorwielmotor is dat die je goed kan ondersteunen als je zelf weinig kracht hebt.
Twee verschillende 4x4 systemen
4x4 auto's zijn populair geworden door de authentieke terreinwagens zoals de bekende Willy's Jeep, de Toyota Land Cruiser en diverse Land Rover modellen. Tegenwoordig zijn er veel meer 4x4 opties omdat veel SUV's voorzien zijn van vierwielaandrijving.
Vierwielaandrijving vergroot niet alleen de trekkracht maar ook de stabiliteit van het voertuig. Dat versterkt het veiligheidsgevoel bij slecht weer en maakt slepen (van een aanhangwagen of caravan) comfortabeler. Bovendien kunnen ook zwaardere lasten worden gesleept.
Een Audi R8 is vanaf nu niet meer standaard vierwielaangedreven. Audi voegt namelijk een achterwielaangedreven versie toe aan het reguliere aanbod: de Audi R8 RWD. Als je aan een Audi R8 denkt, dan denk je aan een V10 aangedreven sportwagen met het beroemde quattro-systeem. Maar sinds vandaag is dat niet meer zo.
Bij een auto met voorwielaandrijving: accelereer en stuur indien nodig weg uit de bocht. Bij een auto met achterwielaandrijving: neem gas terug en stuur weg uit de slip. Bij een auto met vierwielaandrijving: stuur mee in de richting waarin u doorslipt. Stuur weg zodra u weer grip heeft.
BMW heeft maandag de derde generatie van de 1-serie gepresenteerd. De nieuwkomer is groter, ruimer en heeft voorwielaandrijving. Na twee generaties met achterwielaandrijving stapt de 1 serie over naar BMW's nieuwe UKL-platform en dat betekent dat hij in de basis een voorwielaandrijving krijgt.
Bij een voorwiel aangedreven auto zitten de versnellingsbak en differentieel in één huis. Bij een achterwiel aangedreven auto zit het diff in de achteras.
In theorie kan de compacte elektromotor zowel voor als achter in de auto worden gepositioneerd en de wielen op de voor- of op de achteras aandrijven. Voor een elektrische auto is achterwielaandrijving echter de beste oplossing, vanwege de betere tractie op het wegdek.
Stella e-bikes zijn voorzien van gerenommeerde Bosch- en Shimano Steps-middenmotoren en onze eigen Stella Eleon-voorwielmotor. Bij een fiets met een voorwielmotor is de motor in de naaf van het voorwiel geplaatst. Deze naaf is dan ook dikker dan bij een gewone fiets.
Voordelen middenmotor
Het verschil met een traditionele voorwiel– en achterwielmotor is dat de middenmotor zorgt voor een stabieler gevoel tijdens het fietsen. Ook het optillen wordt een stuk makkelijker omdat het gewicht verder naar voren is geplaatst dan bij een achterwielmotor.
Bij Stella ontwikkelen wij onze elektrische fietsen zelf. Ons Research en Development team ontwikkelt in Nunspeet de nieuwste e-bikes. Daarnaast assembleren wij onze elektrische fietsen zelf in onze fabriek in Nunspeet. Hierbij maken we gebruik van alleen de allerbeste materialen en A-merken.
Door de motor achterin te verplaatsen, wordt de neus van de auto korter dan die van veel andere modellen. Daardoor ontstaat er een hoge zitpositie, met als gevolg dat de autobestuurder een groter panoramisch zicht krijgt, wat een stuk prettiger rijdt.
De motor trekt hierbij de wielen vooruit. De meeste personenauto's zijn voorwielaangedreven. Het is een voordelige optie dan achterwiel of vierwielaandrijving omdat er minder materialen nodig zijn. De motor van een voorwielaangedreven auto ligt immers voorin de auto.
Vierwielaandrijving wil zeggen: aandrijving (door de motor) op alle vier de wielen van de auto. Wat doet het? Bij vierwielaandrijving worden niet alleen de voorwielen (zoals bij voorwielaandrijving) of alleen de achterwielen (zoals bij achterwielaandrijving) maar de voor- én achterwielen aangedreven.